NÜFUS VE VATANDAŞLIK İL MÜDÜRÜ TURAN ARIK İLE

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İL MÜDÜRÜ TURAN ARIK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİLİ YENİ KİMLİK KARTLARINA NE ZAMAN KAVUŞACAK?

İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRÜ ARIK: ?HAZIRIZ, TALİMAT BEKLİYORUZ.?

00-   Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Turan Arık, gazetemizin haftalık röportaj bölümünde dağıtımına başlanacak yeni Kimlik Kartları hakkında sorularımızı yanıtladı. Arık, Kayserili vatandaşların merakla beklediği yeni Kimlik Kartlarının dağıtımı ne zaman başlanacak sorusuna, ?hazırız, Bakanlıktan talimat bekliyoruz? açıklamasında bulundu. Yeni Kimlik Kartının özellikleri ve en çok merak edilen pasaport ve ehliyet yerine geçip geçmeyeceğini de cevapladı.

Yeni Kimlik kartları geldi, geliyor derken 14 Mart tarihin itibaren Pilot İl olan Kırıkkale ilinde dağıtımına başlandı. Bende bu hafta ki röportaj konumu Yeni Kimlik Kartları´na ayırdım ve soluğu Kayseri Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Turan Arık´ın yanında aldım. Turan Bey ile yeni Kimlik Kartları´nın özelliklerini, güvenilirliğini, Kayseri´de ne zaman dağıtımına başlanacağını, nasıl, nereden ve ne zaman alabileceğimizi, yeni kartlarımız ehliyet ve pasaport yerine geçecek mi? Bunları konuştuk. İşte yeni Kimlik Kartları hakkında merak ettikleriniz.

E. KİPMAN: Turan Bey, öncelikle Merhaba. Sorularıma geçmeden önce sizi tanıyabilir miyiz?

T. ARIK: Ben 1965 yılında Sarız ilçesinde doğdum. 30 yıldan beri devlet memurluğu yapıyorum. Yaklaşık 17 yıldır da İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü´nde bulunuyorum. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü olarak sırasıyla Iğdır, Malatya, Kırşehir, Nevşehir ve daha sonra kendi memleketimde çalışmak nasip oldu. Şimdi Burada görev yapmaktayız.

E. KİPMAN: Müdürüm hepimizin cüzdanında mevcut hüviyet cüzdanımız, nüfus cüzdanımız bunun tanımını yapacak olursak nedir bu nüfus cüzdanı?

Kartlar en üst seviye görsel ve elektronik güvenlik unsurlarına sahip olacak.

T. ARIK: Evet yeni adıyla Kimlik Kartlarımız yakında hepimizin cebine, cüzdanına girmiş olacak. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, kişinin Türkiye vatandaşına kayırt olduğunu ve aile kütüklerine kayıtlı olduğunu gösteren ve günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen ve yakında Nüfus cüzdanlarının yerine kullanacağımız kartlardır. Bireye ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik bilgiler kart üzerindeki yongalarda (Çiplerde) güvenli bir şekilde saklıdır. Kartlar en üst seviye görsel ve elektronik güvenlik unsurlarına sahip olacak.

E. KİPMAN: Bu Kartların ne gibi özellikleri olacak?

T. ARIK: Şuan kullandığımız nüfus cüzdanlarında sahtecilik ve kopyalama güvenlik önlemleri olmadığı için bu illegal işlemler rahatça yapılıyordu. Vatandaşlar, muhtarlardan başvuru yaparak bir fotoğraf ile nüfus müdürlüklerine gelip kolayca nüfus cüzdanı alabiliyorlardı. Bizde kişilerin hiçbir verisi mevcut değildi. Yeni kimlik kartlarımızın içerisinde vatandaşlarımızın biyometrik verileri olacak. Avuç içi damar, parmak izi ve kişilerin biyometrik fotoğrafları olacak. O nedenle kolay taşınabilir, taklit edilemez ve polikarbonlardan yapılmış, banka kartları büyüklüğünde kartlarımız olacak.

E. KİPMAN: Yeni kimlik kartları çok güzel bir proje, hem kopyalanmaya hem de kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmaması yönüyle iyi bir proje. Bu proje hangi kurum ya da kurumlarca yürütülüyor?

T. ARIK: Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında kimlik kartı dağıtımına Kırıkkale ilinde 14 Mart 2016 tarihinde başlanmıştır.

E. KİPMAN: Bizlerde şuanda nüfus cüzdanı var. Artık yeni kimlik kartları ile değiştireceğiz. Tabi ki bunun bir süreci var.  Başvurular ilk olarak nereye yapılacak, başvuruyu vatandaşlar nereye yapacak?

Yalnızca yerleşim yeri adresi veya nüfusa kayıtlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüklerine müracaat edilebilir.

T. ARIK: Kimlik Kartı başvurusu için kişiler yalnızca yerleşim yeri adresi veya nüfusa kayıtlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız kimlik kartı başvurularını internetten ya da çağrı merkezinden randevu alarak yapabileceği gibi randevusuzda İlçe Nüfus Müdürlüklerinde yapabileceklerdir. Nüfus Müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan engelli, yaşlı, yatalak durumda olan vatandaşların başvuruları ise gezici kayıt terminali ile alınacaktır.  Vatandaşlarımız randevu alabilmek için ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden başvurabileceği gibi Alo 199 numaralı çağrı merkezlerini arayabileceklerdir.

E. KİPMAN: Sayın Arık, başvuru sırasında istenilen belgeler nelerdir?

T. ARIK: Kimlik Kartı Başvurusu için, nüfus cüzdanı ve tanıtıcı kimlik belgesi ile 15 yaşından büyükler için son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf istenecektir. Ayrıca başvuru sırasında kanuni süresi içinde yapılan doğum bildirimleri hariç her kimlik kartı için 15 TL değerli kâğıt ücreti tahsil edilecektir.

E. KİPMAN: Biyometrik veri nedir? Vatandaş nüfusa gelirken bu verileri yanında getiriyor mu? Taşına bilen bir şey midir? Yoksa Nüfus Müdürlüğünden mi alıyor?

T. ARIK: Biyometrik veri elektronik sistemler aracılığı ile kimlik tespit ve kimlik doğrulama işlemlerinin gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla alınan parmak izi, damar izi ve el ayasından elde edilen kişiye özgü verilerdir. Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında hiçbir şekilde kullanılamaz. Biyometrik verileri alınacak kişilerin şahsen müracaatı esastır. Biyometrik verisi alınmayacak çocukların yani 15 yaşından küçük çocukların müracaatı veli veya vasileri tarafından yapılacaktır. 

E. KİPMAN: Turan Bey peki Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürlüğü´ne gelemeyecek engelli veya yaşlı kişiler için devletimiz bir kolaylık sağlayacak mı?

T. ARIK: Elbette sağlıyor, Nüfus Müdürlüğümüze gelemeyen vatandaşlarımızın yanına biz gideceğiz. Yanımızda bulunan mobil üniteler ile gidip bulundukları yerde biraz önce saymış olduğumuz biyometrik verilerini alacağız.

E. KİPMAN: Diyelim ki yeni Kimlik Kartımızı aldık ve kaybettik. Önceden bir fotoğraf ile ücretini ödeyip hemen yenisi alabiliyorduk. Bu hala geçerli mi?

Önce Alo 199´u arayıp kartı kapatmalı.

T. ARIK: Kimlik kartını kaybeden vatandaşlarımız Alo 199 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kimlik kartlarının geçersiz hale gelmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız o iptal başvurusunu yaptıktan sonra yeni kimlik kartını almak için İl nüfus Müdürlüğü´ne müracaat etmesi gerekiyor. İlk kart alan vatandaşlarımız 15 lira öderken, kaybettiği için tekrar kart çıkaran kişiler 30 lira ödeyecek.

E. KİPMAN: Müdürüm kamuoyunda en çok şu merak ediliyor; yeni kimlikler Pasaport ve Ehliyet yerine kullanabilecek mi? Yeni kartlarda ki çip (yonga) bunu kapsıyor mu?

Çipin özelliği bunu kapsıyor.

T. ARIK: Çipin özelliği bunu kapsıyor ama şuan ki uygulama kimlik kartları farklı, pasaportlar farklı ve ehliyet farklı kartlar şeklinde uygulanıyor. Belki daha sonra tarihlerde bunların hepsi birleştirilip bizim verdiğimiz karların içerisinde aktarılabilir. Bilgi olarak bunların hepsini içerebilecek büyüklükte kimlik kartımız var ama şuan ki yeni kimlik kartlarımızda pasaport ve ehliyet olmayacak.

E. KİPMAN: Kayseri´de ki vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konu, yeni Kimlik Kartlarımıza ne zaman kavuşacağız?

Her şey için hazırız. Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızdan gelecek bir talimatı bekliyoruz.

T. ARIK: Emre Bey, Kimlik Kartları 14 Mart 2016 tarihin Kırıkkale ilimizde pilot bölge olarak uygulanmaya başlandı. Bu çok büyük bir proje, olabilecek ve oluşabilecek sorunlar en kısa süre içerisinde giderilmeye çalışılıyor. Kırıkkale´nin pilot bölge olmasındaki amacı da Ankara´ya yakın olmasıydı, kartın basılacağı merkezle yakın olmasından dolayıydı. En kısa süre içerisinde sıkıntı çıkmazsa projenin uygulanmasında, kimlik kartlarını verme süreci en kısa süre içerisinde ülke genelinde dağıtımına başlanacak. Şuanda nüfus müdürlüklerimizin tamamı sadece Kayseri´deki değil, Türkiye´deki Nüfus Müdürlüklerinin tamamı kimlik kartlarının verilmesi için alt yapısı oluşturuş ve hazır bir vaziyette. Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızdan gelecek bir talimatı bekliyoruz.

E. KİPMAN: Turan Bey, vatandaşlar yeni Kimlik Kartlarını nereden alacak. İnternetten randevu, Nüfus Müdürlüklerinden başvuru yapacak tamam ama hemen yeni kimlik kartlarımızı alabilecek miyiz?

Kimlikler Kargo ile teslim edilecek.

T. ARIK: Hayır Emre Bey, Kimlik Kartları belirttikleri adreslere kargo ile gelecek. Ayrıca Vatandaşlarımız Kimlik kartlarının hangi aşamada olduğunu internet üzerinden veya çağrı merkezinden takip edebileceklerdir. Vatandaşlarımızın Talebi Üzerine Hazırlanan Kimlik kartları, başvuru sırasında belirtilen adrese PTT kargo ile teslim edilecektir. Başvurular sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen kimlik doğrulama amacı ile kullanılacak olan PIN şifresi, güvenlik açısından kimlik kartları vatandaşlar tarafından teslim aldıktan sonra Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecektir.

 



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor