NÜKLEER SANTRALDE İLK TEMEL ATILDI

NÜKLEER SANTRALDE İLK TEMEL ATILDI

TÜRKİYE`NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ OLACAK OLAN `AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Türkiye`nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamındaki Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli bugün Mersin'in Gülnar ilçesinde atıldı.
Akkuyu Nükleer Santral sahasında yapılan temel atma törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rosatom Başkanı Sergey Kirienko, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ile çok sayıda Türk ve Rus yetkili katıldı.
Törende konuşan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov, bugünü çok zor beklediklerini ifade ederek, "Hiçbir ülkede böyle büyük bir anlaşma yapıldıktan sonra hemen inşaat başlamıyor. Özellikle nükleer güç santrali olduğu zaman. Biz uzun yola birkaç senedir birçok Türk şirketi ile çalıştık. Ayrıca bilim insanları ile çalıştık. Rosatom`un tüm akademisyen gücünü kullanarak bu proje üzerinde çalıştık. Dün genel müdürümüz dedi ki, `Biz gerçekten yazı yazmada rekor kırdık.` Bunların hepsi izinler için gerekliydi. Rusya'da da çok yoğun bir çalışma yapıldı, proje kararları alınması ve onaylanması için. Akkuyu NGS A.Ş. yüzde 100 Rus sermayesi ile kurulan bir Türk şirketidir ve Türkiye'de ilk ve tektir. Enerji Bakanlığı`na teşekkür ediyorum bizi projede farklı bir şekilde desteklediler, büyük bir yardımlaşma hissettik tüm süreçlerde. Bugünkü etkinlik aktif olarak projenin gerçekleştirilmesinde çok önemli bir adımdır. Bizler hem Rus hem Türk geleneklerine saygılıyız ve enerjide, nükleer enerji de özellikle. Türkiye'de ilk NGS'yi yapıyoruz. İlkeleri üzerine iş yapıyoruz. Direk yabancı yatırımdır ve Türkiye`de ilk kez nükleer mühendisler uzmanlar yetiştiriyoruz. Teorik bilgilerin yanı sıra pratik bilgiler edinmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.
Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko ise bu projenin Rusya ile Türkiye arasında çok stratejik bir proje olduğunu kaydederek, "İki devletin de Cumhurbaşkanları bu konuda çok istikrarlı bir şekilde karar verdiler. Biz Sayın Bakan ile sahayı gezdim. Gerçekten Rusya ve Türkiye'de, dünyada böyle büyük bir 4 kilometrelik bir saha bulmak çok zor. Burada çok büyük yatırımlar yapılacak ve bu sürdürülebilir enerji güvenliği açısından çok önemli bir adım olacaktır. Vergi geliri açısından da önemli bir ekonomiye katkı olacaktır. Bu sahada 10 binden fazla çalışan olacak. Bunlar hem Akkuyu'ya hem de taşeron firmalara çalışacaklar. Bizler ilk ihalemizi yaptık ve deniz saha işleri için. Sadece Türk firmaları bu ihaleye katılabildiler. Bunu bilinçli yaptık çünkü bir ülkenin ekonomisi için yeni iş yerlerinin açılması ve tecrübeler edinilmesi, yetkinlik kazanılması için önemli. Bundan sonraki aşamalarda inşaat sürecinde de bu uzman firmalar burada çalışacaklar. Şu anda 30 tane nükleer güç santrali yapım için beklemektedir. Bu çok büyük bir iş alanıdır ve 3. ülkelerde de çalışabileceğimiz bu firmalar çok önemli. Biz önceliği Türk vatandaşlarına ve Mersin'in yerel halkına vereceğiz. Bu çok önemli ve insanlar gelir kaynağı edinebilecekler ve istikrarlı bir çalışma imkanı bulacaklar. BU uzun vadeli bir projedir çünkü NGS'yi büyük bir sahada, kuracağız" şeklinde konuştu.

"BU ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİ, BUNDAN ÇAĞDAŞI YOK"
Bu teknolojinin çağdaş bir teknoloji olduğunu, bundan daha çağdaşının olmadığını savunan Kirienko, "Ayrıca Fukuşima'daki sorunlar göz önüne alınarak teknoloji üretilmiştir Saha çok güzel ve sismik açıdan da çok uygun. Biz burada öyle bir santral kuracağız ki, Fukuşima'da böyle bir santral olsaydı ve öyle bir deprem yaşasaydı bu santrale hiçbir şey olmazdı ve yüzde 100 güvenli bir şekilde çalışmaya devam ederdi. Türkiye'de yeni bir proje, test projesi yapmıyoruz. Tüm kullanacağımız teknolojileri Rusya'da ve diğer ülkelerde testlerden geçmiş ve güvenlik açısından onaylanmıştır. Hem Enerji Bakanlığı tarafından teftiş ediliyoruz ve diğer kamu kuruluşları tarafından denetleniyoruz. 80 yılın üzerinde bir ömrü var bu santralin ve dolayısıyla bu iş birliği için çok önemli bir adımdır, stratejiktir. Bu santralde Türkiye'den, Rusya'da eğitim gören uzmanlar çalışacaklar. Rusya'nın en iyi okullarında eğitim alıyor 80 kişi ve bir bu kadar daha kişi eğitim olacak. 6 bin 100 kişi dilekçe verdi ve başvuru yaptı. Düşünün ne kadar ilgisi var Türk gençlerinin nükleer santrallere ve nükleer mühendisliğe. Biz de sorumluluğumuzun farkındayız. Cumhurbaşkanı hükümeti bize bu desteği veriyor, bizde bunun farkındayız ve doyasıyla iki kat artıyor. Amacımız sadece NGS yapmak değil, böyle bir sektörün oluşturulmasında ön ayak oluşturulmasında kendimize görev edindik" ifadelerini kulandı.



‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı

1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti