OĞUZHAN ULUTAŞ İLE

OĞUZHAN ULUTAŞ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

12. BÖLGE KAYSERİ ECZACILAR ODASI BAŞKANI ULUTAŞ:

?SİMSARLARDAN, ARACILARDAN, İNTERNET ÜZERİNDEN İLAÇ ALINMAZ?

Gazetemizde her hafta yayınlanan röportaj, bölümünün bu hafta ki konuğu, 12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş oldu. Oğuzhan bey ile terörden mağdur olan eczacıları, ilaçlardan mağdur olan vatandaşları ve her seferinde SGK ile yaşanan protokol krizini konuştuk. Kendisinin verdiği samimi cevaplardan ve sıcak sohbetinden ötürü teşekkür ediyor ve hemen sohbetimizin ayrıntılarını aktarıyorum.

E.KİPMAN: Merhaba Oğuzhan bey, önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığı ile yaptığınız protokol sonra eriyor, sanırım şu anda 3 ay protokolü uzatma söz konusu, Protokolde bir değişiklik bekliyor musunuz? Geçtiğimiz yıllarda protokol anlaşma konusunda problemler yaşamıştı bu yıl böyle bir problem tekrar yaşanabilir mi?

Eczacılık sürdürülebilir olmaktan çıkmaya başladı.

O. ULUTAŞ: Evet Emre bey, söylediniz gibi üç aylık bir protokol yapıldı. Ekonomik konularda mutabakata varıldı, hastalarımız mağdur olmasın diye, karşılıklı iyi niyet göstergesi olarak üç aylık bir protokol yapıldı. 1 Nisan itibariyle bitiyor, ben protokolü bir problem çıkacağını zannetmiyorum. Ekonomik olarak da yetkililere anlaşılabilir şekilde ekonomik durumu ifade ettik ve biz bu konuda kendimizi iyi anlattığımızı düşünüyorum. İyi bir ekonomik kazanım bekliyoruz. Çünkü artık sürdürülebilir olmaktan çıkmaya başladı eczacılık. Bunu sürdürülebilirliğini sağlamak için protokolle birlikte bize ekonomik anlamda destek olan bir yaklaşım bekliyoruz. Ben böyle olacağını ümit ediyorum. Eczaneler sadece ilaç satışı yapmıyor, hizmet üretiyor. Bunun karşılığında da bir takım kazanımlar elde etmesi gerekiyor. Bu hizmeti üretimlerinin devam etmesi daha iyi noktalara ulaşması için. İlaç takip Sistemi bizim girdiğimiz veriler ile ayakta duruyor. Yeşil kırmızı reçete trafiğini yine biz kontrol ediyoruz. Labaratuvarlarda hazırlamış olduğumuz ilaçlarımızı var ve firmaların devlete yapmış olduğu indirimleri fatura üzerinden biz takip ediyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi devletimiz adına mali ücretleri tahsil ediyoruz. Ayrıca SGK reçetelerini sisteme giriyoruz. Bundan dolayı bize ödenen komik rakamlar var, 0,15 TL - 0,25 TL gibi, biz bunlarla ilgili ekonomik bir düzenleme bekliyoruz. SGK´YA düzenlemiş olduğumuz indirimler var, yapmış olduğumuz indirimlere tekrar düzenleme yapılmasını istiyoruz.


E. KİPMAN: Oğuzhan bey geçtiğimiz günlerde yaygın gazetelerde sahte ilaçların olduğu, internet üzerinden ilaç satıldığına dair haberler vardı Kayseri´de böyle bir şey söz konusu mu? Siz ne düşünüyorsunuz?

Simsarlardan, aracılardan, internet üzerinden ilaç alınmaz.
O. ULUTAŞ: Bizim elimizde böyle veri yok ancak bölgesel itibariyle böyle bir şikayet almıyoruz ama her zaman söylediğimiz şu; daha önce de ifade ettik simsarlardan, aracılardan, internet üzerinden ilaç alınmaz. Türkiye´de ilaç takip sistemi var. İlaç takip sistemi olduğu için eczanelerde sahte ilaç olma olasılığı %0. Bu yüzden vatandaşlarımız ilaçlarını eczanelerden temin etsinler. Eczanede bulamadıkları ilaçları, yurtdışından getirmeleri gereken ilaçları, eczaneler yurtdışından getirtebilirler. Çünkü sahte ilaç olaylarında sonucu hep kötü şeylerle karşılaşıyoruz. Zaten eczanelerimizde böyle bir durum söz konusu değil. 

E. KİPMAN: Başkanım, geçtiğimiz günlerde bazı ilaçların sigara içenlere ödenmeyeceğine dair haberler de vardı. Bu durum gerçeği teşkil ediyor mu?

O. ULUTAŞ: Bu durumla alakalı Sosyal Güvenlik Kurumumuz bir açıklama yaptı. Bazı ilaçlarımızın prospektüsünde ´sigara içenlerde etkinliği yoktur´ diye bir ifade yer alıyor. Bununla ilgili gerekli açıklamalar yapıldı, burada yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum yetkililerin açıklamalarını yeterli buluyorum.

E. KİPMAN: Oğuzhan bey, önümüzdeki günlerde ilaç fiyatlarında bir değişiklik bekliyor musunuz? Sanki ilaç fiyatlarında bir düşüş söz konusu, önümüzdeki günlerde artması veya düşmesi bekleniyor mu?

10 yılda 1-2 defa toplu düşüş söz konusu olabiliyor.
O. ULUTAŞ: Emre bey, 10 yılda 1-2 defa toplu düşüş söz konusu olabiliyor, ayrıca haftalık 30-40 kalem arasında bazı ilaçlar da indirim var. Tabi bu bizim raflarımız eritiyor, stok zararı oluşturuyor Ama herhangi bir zam söz konusu olmadı şimdiye kadar. Biz fiyat değişikliğini şöyle analiz ettik, bir ilaç zammı değil, genel bir ilaç zammı değil, sadece fiyatı 1 TL ile 20 TL arasında olan ilaçlarda birkaç değişik, düzenleme yapılacak. Bunun temel amacı da fiyatları çok düşük olan ilaçların piyasada bulunması ile alakalı bazı sıkıntılar olabiliyor. Firma üretmek istemeyebiliyor, zarar etmiş olabiliyor. Takdir edersiniz ki 1 TL´lik ilaç firmaya ciro yaptırmıyor, o yüzden firma üretmiyor ama biz bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu konuda firmalara destek olunacağı söylendi. Birincisi, firmaların ilaç başına verdiği iskontoları azaltılacak ve böylece kar elde edilecek. Aynı zamanda, Fiyatı 1 TL ile 20 TL arasında olan ilaçları küçük küçük zam söz konusu. Üçüncü düzenlemede yurtdışından gelen ilaçlara %1,5-%2 zam söz konusu. Bu değişiklikler bize çok büyük cirolar, kârlar sağlamayacak ama yinede firmalar için bir destek mahiyeti taşıyor. 

E. KİPMAN: Önümüzdeki günlerde yapacağınız bir sosyal sorumluluk projemiz var mı?

O. ULUTAŞ: Eczacılar Birliği olarak yaptığımız sosyal sorumluluk projeleri var. Ancak genellikle üyelerimizle ilgili. Bir fotoğrafçılık kulübümüz var, katılan arkadaşlarımız bir kurs alıyorlar ve eğitimlerini tamamladıktan sonra fotoğraf çekimi ve sergi hazırlığına girecekler. Yine üyelerimizin hazırladığı bir koro çalışması var. Onlar da aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 15 gündür üyelerimizle ve sektörden olduğunu düşündüğümüz kişiler ile düzenli doğa yürüyüşleri organize ediyoruz. Bu hafta beşincisi organize ettik. Yönetim kurulu üyemiz tarafından organize ediliyor, her seferinde farklı bir yerde etkinlik düzenleniyor. Sabah 05:00´te çıkıyorlar, yürüyüş yapıp geliyorlar. Ayrıca hastalara yönelik, iki profesörümüzün hazırlamış olduğu, ilaç kullanımına yönelik bir kullanma kılavuzu var. İnönü Üniversitesi´nden bir hocamızın, Hacettepe Üniversitesi´nden bir hocamızın hazırlamış olduğu ?İlaç Uygulama Becerisi´ isimli bir kitap var. Bütün ilaçların kullanım şekillerini ifade eden ve dikkat edilmesi gereken konuların yazıldığı bir kılavuzumuz var. Türk Eczacılar Birliği, eczacılara hediye etti. Şu anda yatan hasta servislerinde eczacı istihdam edilmediği için, ilaçların uygulanması hemşire arkadaşlar tarafından yapıldığı için, her katta ki hemşire bankosuna bu kitaptan birer tane bırakarak, ilacı uygularken bakabileceği, doğru bir şekilde öğrenebileceği kaynak olsun diye dağıtımına başladık. Uygulamaya sadece şimdilik özel hastanelerde başladık.

E. KİPMAN: Oğuzhan bey, son olarak bir sorum var, başımızın belası olan terör örgütü tekrar hortladı bir çok şehidimiz var tabi bu konuda görüşlerinize başvuracağım ancak, ambulanslara kurşun sıkan terör örgütü Doğu´da eczacılara bir mağduriyet yaşatıyor mu? Orada olan arkadaşlarınızın yaşadığı problemler oluyor mu?

Hükümetimiz kararlı bir şekilde gereğini yapacak.
O. ULUTAŞ: Geçtiğimiz günlerde terörden dolayı mağdur olan eczacıların batıya göç etmek zorunda kaldığı biliniyor. Eczanesi yıkılan yakılan vurulan eczacı arkadaşlarımız batıya göç ediyor. Bu konuda yardımlaşma sandığımızın desteği söz konusu, yani bir mağduriyet var. Bununla ilgili çalışmaları Türk eczacılar birliği yönetiyor, ekonomik anlamda da destek veriyor, tabii beklentimiz, amacımız terörün son bulması. Kardeşlik ve barışın devam etmesi. Orada yaşanan olaylara hepimiz çok üzüldük, bu kadar çok vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, şehitlerimizin artması, PKK´nın orada başgöstermesi, hepimizi üzdü. Diyarbakır´daki, Ankara´daki şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Bu konuda gereğinin yapılacağına dair hiç şüphem olmadığını bilmenizi istiyorum, bu konuda hükümetimizde kararlı bir şekilde bunları ifade etmekte. Allah memleketimizin birliğini, diriliğini daim eylesin, Rabbim inşallah bu acıları bize tekrar yaşatmaz. Hepimizi Bu olaylar derinden etkiledi, çok üzüldük.



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”