ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN !

ÖKSÜRÜK  DEYİP GEÇMEYİN !

Farklı öksürük çeşitlerinin farklı hastalıklara işaret edebileceğini belirten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, Öksürüğün başta üst solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hasta

Öksürükle ilgili haber ekibimize bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, Öksürüğün kış mevsiminde en sık görülen sebebi soğuk algınlığı olduğunu belirterek, “Tüm alerjik hastalıklar, nezle, astım, kronik bronşit, sinüzit, reflü gibi kalp yetmezliğine kadar pek çok sebep, öksürükle karşımıza geliyor. Üst yolunum hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları da öksürüğe yol açar” değerlendirmesinde  bulundu….

Öksürüğün tek başına ölümcül bir hastalık olmadığını vurgulayan  Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, “öksürüğe  bağlı bayılmadan hasta da beyin kanaması olduğu için ölümün sebebi öksürük  olmuş olabilir. Öksürük çok aşırı olduğu zaman kişinin uykusunu bozar. Öksürüğe bağlı kaburga kırılmasından bayılmaya kadar, göbek fıtığı, kasık fıtığı bunların hepsi öksürüğe bağlı ortaya çıkabilir. Öksürüğe bağlı felç bile vardır” ifadesini kullandı.

Öksürük eğer hayatı tehdit eden bir hastalık ise; akciğer kanserin belirtisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fatma Sema Oymak, “Ortaya çıkan belirsiz bir öksürük bazen akciğer kanseri, damar tıkanıklığının belirtisi olabilir. O zaman ölümcül olabilir. Alttan yatan sebep ölümcül ise öksürükte ölümcül olabilir. Prof. Dr. Fatma Sema Oymak sözlerinin devamında, “Öksürüğe sebep olan hastalıklar özellikle soğuk algınlığı, zature, sonbahar kışın daha fazla olduğu için öksürük daha fazla olur. Havalar soğuduğu için kışın insanlar daha çok öksürükten dolayı hekimlere başvurur. Öksürük kişinin sigara içmesi, hangi hastalıklara sahip, hangi işte çalışıyor. Tozlu dumanlı yerde çalışıyor mu? Daha önce akciğer hastalığı geçirmiş mi? Hastanın kilosu gibi unsurların önemlidir ” diye konuştu.  

Öksürükle ilgili hastaların hekimlere başvurmaları gerektiğine vurgu yapan Oymak, “Öksürüğün süresi önemlidir. Akut, kronik  öksürüklerinde üst yolunum hadiseleri önem kazanıyor. Öksürük yapan pek çok hastalık var. Tansiyon ilaçları ve diğer ilaçların öksürük sebebi olarak karşımıza çıkıyor” dedi…



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı