ÖLÜMÜNÜN 777. YILINDA

ÖLÜMÜNÜN 777. YILINDA

SEYYİD BURHANEDDİN HZ.´NE ANMA TÖRENİ?

Mevlana Celaleddin-İ Rumi  Hazretlerinin  hocası olarak da bilinen  ilimizin  manevi mimarlarından  Seyyid Burhaneddin Hazretleri  ölümünün  777. Yıkında dualarla  anıldı? Anma töreninde Seyyid Burhaneddin Hz.´nin hayatı ve öğrencileri  hakkında  bilgi veren  Araştırmacı Yazar Emrah Bekçi ?Seyyid Burhanettin Hazretlerinin   etkilendiği  eserlerin günümüz Türkçesine yani  herkesin okuyup  anlayabileceği   şekilde çevrilip basılması devletimiz üzerine bir borçtur?

Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın  III. Milli Kültür Şurası eylem planı kapsamında vefatının 777. Yılında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nce  tertiplenen etkinlikle anılan ilimizin manevi mimarlarından Mevlana Celaleddin-İ Rumi  Hazretlerinin  hocası olarak da bilinen Seyyid Burhaneddin Hazretleri  dualarla anıldı?                                                                              

Anma etkinliğinin açılış konuşmasını  gerçekleştiren  İl Müdürü İsmet Taymuş, Seyyid Burhaneddin Hz. hakkında çok fazla kaynak bulunmadığını hatırlatarak  ?Aramızda oturan Emrah Bekçi Hocamızı sizlerle buluşturarak ?Seyyid Burhaneddin Hz. Kimdir, neler yapmıştır, bu şehrin maneviyatına katkıları neler olmuştur? konularında sizlere bilgi sahibi olalım istedik? değerlendirmesinde  bulunarak  sözü  Araştırmacı Yazar Emrah Bekçi´ye  verdi?              

Bekçi´ de  katılımcılara Seyyid Burhaneddin Hazretleri´nin Hayatı ve Talebeleri  konusunda  yaptığı değerlendirmede ?Seyyid Burhanettin Hazretlerinin   etkilendiği  eserlerin günümüz Türkçesine yani  herkesin okuyup  anlayabileceği   şekilde çevrilip basılması devletimiz üzerine bir borçtur?  dedi  ve ekledi?  ?Gazneli Hakim Senavi, mükemmel bir şair. Seyyid Burhaneddin Hazretlerini  çok etkilemiştir. Seyyid Burhaneddin´in en çok hayran olduğu muhasavvıf şairdir. Seyyid Burhanneddin Hazretlerinin okuyarak etkilendiği kişiler; Şirvanlı Hakani, Feridüddin Attar, Sadi Şirazi, Nizam-ı Gencevi, Seyyid Hasan Gaznevi, Ebü´l Kasım Ali b. Muhammed Fenuhi, Şerefü´l Hukema Sadeddin.  Bunları da eserlerinin içerisinde bazı dizelerini almış. Aynısını Mevlana Celaleddin Rumi´de de görüyoruz. Hayatını anlatan kaynaklar, ?Ne Varsa Onun İçerisinde Var´ adlı Mevlana Celaleddin Rumi´nin eseri, Fihi Ma Fih, mesnevisini biliyoruz. Hepsinin içerisinde Seyyid Burhaneddin Hazretlerinden bahsetmektedir. Ahmed Davud Feridun, Ahmed Avni. 1940´lardan sonra bu eserler hep yok olmaya başladı. Aslında bunları günümüz Türkçesine sizin de anlayabileceğiniz şekilde çevrilip basılması devletimiz üzerine bir borçtur. Çünkü bunları sizin okumanız anlamanız gerekiyor. Bir başka kaynak ise, Sultan Veled´in İbtidanamesi. Sultan Veled Mevlana Celaleddin Rumi´nin oğlu. Cumhuriyet dönemi kaynakları da Fuat Köprülü´nün Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar ,Prof. Dr. Bediüzzaman Firuzan. Bediüzzaman Firuzan, Seyyid Burhaneddin ve Mevlana ile ilgili en önemli bilgileri eserlerinde buluyoruz?



Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü

Esma'ül Hüsna Hüsn-i Hat Sergisi açıldı

Kayserili Sanatçı İsmail Özbek, Yeni Şiir Klibini Çıkardı

Talas, Mehmet Akif'i sergiyle andı

Türkiye'nin en büyük kayadan oyma müzesi