ORAN 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

ORAN 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Ticaret Odası konferans Salonu’nda düzenlediği ‘2015 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı’nda, Kayseri’nin ‘Yenilenebilir Enerji’ ve ‘Sürdürülebili

2015 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı’na, Vali Orhan Düzgün, , Ticaret Odası Başkanı ve ORAN Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Hiçyılmaz, ORAN Kalkınma ajansı Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı ,Ticaret Odası Üyeleri, iş adamları ve davetliler iştirak etti.

Etkinliğin açılış konuşması gerçekleştiren ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı, 2014 yılında 170 Milyon TL ile toplam 300 projeye yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “ bundan sonra da temennimiz bu yatırımları artarak devam ettirmektir. Mali finansen desteğin yanında bölgede faaliyet gösteren kurumlara teknik destek olarak 5300 personele farklı alanlarda eğitim sağlanarak kapasitelerin artmasını sağladık. Finansen olarak 2015 yılında ‘Yenilenebilir enerji’ ve ‘sürdürülebilir rekabet’ ile kültür ve turizm başlıkları altında iki mali destek programına çıkıyoruz. ‘Yenilenebilir enerji’ ile dışa bağımlı olan enerjimize yenilenebilir enerji kaynaklarıyla destek sağlamayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde  bulundu…                                                   

Ticaret Odası Başkanı ve ORAN Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Hiçyılmaz ise konuşmasında  “ 2015 yılında yürütülecek olan ‘Yenilenebilir enerji’ ve ‘Sürdürülebilir rekabet’ ile kültür ve turizm mali destek programı uygulanmaya konulacaktır. Türkiye olarak enerji bakımından dışa bağımlıyız. Dışa bağımlılığımızı ne kadar çok azaltırsak, o kadar çok ülkemizin cari açığını önleme noktasında fayda sağlamış olacağız. 2015 yılında uygulanacak olan bu konular çok önem arz etmektedir. Bu tur faaliyetlerle dışarıya ödediğimiz 60 Milyar TL’lik ödemenin hiç olmasa bir kısmını kendi imkânlarımızla ‘güneş’in bize verdiği bu imkanla ödemiş olacağız” ifadesini kullandı.

Vali Orhan Düzgün’de ilimizde önceki yıllarda verilen mali destekler, daha çok tarım ve küçük alt yapılarla ilgili olduğunu anımsatarak, “ 2015 yılında verilecek mali destekler ise yeni alanlardan oluşuyor. Türkiye’de ‘yenilenebilir enerji’ konusunda son yıllarda gelişme ve ilerlemeler var. Başta güneş ve rüzgâr enerjisi olmak üzere pek çok alanda yeni yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlarda bizde sizlere destek olmak teşvik etmek ve rehberlik etmek adına 2015 yılı içerisinde desteğini vereceğimiz 17 milyon TL’lik bütçenin 11 milyon TL’sini ‘yenilenebilir enerjiye’ yönelik olarak değerlendirmeyi uygun bulduk. Gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji kullanım oranlarına baktığımızda bir çoğunun yüzde 40-50-60 oranlarında kullandıklarını görüyoruz. Türkiye’de ise bu oran Yüzde 6’dır. Üstelik Ülkemizin sahip olduğu doğal kaynaklara baktığımızda güneş enerjisi bakımından birçok gelişmiş ülkelerden çok daha avantajlıyız” diye konuştu.

Türkiye’de Kayseri özellikle güneş enerjisi bakımından en avantajlı ilk 10 il’in arasında yer aldığını ifade eden Düzgün, “ güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji dallarında iş adamlarımızın yatırım yapmaları canı gönülden arzu ediyoruz. Diğer bir sektör ise turizm sektörüdür. Türkiye’de son 10 yılda ciddi bir şekilde turizm ilerleme kaydetti. Bugün dünya’nın en çok turist kabul eden ve en fazla turizm geliri elde eden ülkeler arasında 6 ve 7. sıralamalara girdik. 2015 yılında hedefimiz 40 milyon turist ve 35 milyon Dolar gelir elde etmektir. Kayseri, sahip olduğu doğal güzelliklerle,  kültür mirası bakımından turizm gelişmesi son derece elverişli. Ama Türkiye’ye gelen 40 milyon turistin maalesef şuanda Kayseri’ye yüzde 1’in çeyreğinden daha az kısmı geliyor. Yani Kayseri’ ye yıllık yabancı turist sayısı 50 bin civarındadır. Bunun bizim artırmamız gerekiyor. Son dönemde ciddi yatırımlar yapıldı” dedi.

Konuşmaların ardından ORAN program Yönetim Birimi Uzmanı Ahmet Emin Kilci tarafından ORAN kalkınma ajansın 4 yıl boyunca yapılan yatırımları sunum eşliğinde  anlatarak, 2015 yılında yapılacak olan mali destekleme programları hakkında  bilgiler verdi.



Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı

2 kilometrelik kuyruğu görenler gözlerine inanamadı

Spor A.Ş.'den 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri

“KAYBİS yeni sezonunu açtı”

Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü düzenlenecek

“Seçimsiz geçecek 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor”

HAK-İŞ 1 Mayıs'ta taleplerini sıraladı