ORGAN BAĞIŞI HAFTASI BAŞLADI

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI BAŞLADI

KILIÇ : ?ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR ?

KILIÇ : ?ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR?

Her yıl  3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan ?Organ Bağışı Haftası´ vesilesi ile  İl Sağlık Müdürlüğünce tertiplen  etkinlikte  organ bağışının  önemine  dikkat  çekildi? Etkinlikte konuşan  İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç ilimiz sakinlerini organ bağışı konusunda  duyarlı olmaya  davet ederek  ?Organ nakli gerektiren hastalıklara empati gösterip,  her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız? değerlendirmesinde  bulundu?

İl Sağlık  Müdürlüğünce  organ bağışı  konusunda  farkındalık  oluşturmak  amacıyla  Cumhuriyet Meydanı´nda gerçekleştirilen   etkinlikte konuşan  İl Sağlık  Müdürü İsmail Kılıç, tüm vatandaşların organ bağışı konusunda duyarlı olması gerektiğini  vurguladı?               

Sözlerinin  devamında  kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içerisinde kaybettiklerini vurgulayan Kılıç sözlerini  şöyle  noktaladı ?18 yaş ve üzerinde akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organ bağışı konusunda toplum olarak hassasiyet gösterilmeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Ülkemizde 2017 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre yaklaşık olarak 24 bin 842 kişi organ nakli için sıra beklemektedir. İlimizde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 554, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 5, kornea nakli bekleyen hasta sayısı 82´dir. Türkiye organ nakli için yeterli donanım ve nakil merkezlerine sahip."

Etkinlikte organ naklinin  önemine  vurgu  yapan bir diğer  Prof. Dr. Zeki Yılmaz bu haftanın amacının ülkemizdeki organ bağışını artırmak, organ ve doku nakli konusunda halkımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve kamuoyu oluşturmak olduğu ifade ederek ? Maalesef ülkemizde organ bağışı istenilen seviyeye gelmemiştir. Bunu gelişmiş Avrupa ülkelerine göre söylüyoruz. Ancak şunu da belirtmek istiyorum. 10 yıl önce 81 ilimizin sadece 22´sinde organ bağışı yapılıyordu. Bugün ise sadece 22 ilde organ bağışı yapılmamıştır. 59 ilimizde az ya da çok organ bağışı gerçekleşmiştir. 10 yıl önce Kayseri, 22 ilin içerisindeydi. Son yıllarda maalesef Kayseri´de organ bağışı yapılmamaktadır? değerlendirmesinde bulundu?                                                   

Prof. Dr. Yılmaz sözlerinin  devamında  ?18 yaşını dolduran bağış kartını doldurup bağış kartını alabilir, bu kartı taşıyanlar beyin ölümünde organların alınmasını sağlayabilir. Ama bizim organ bağışından istediğimiz beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanmasıdır. Son 10 yılda beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin organ bağışı Kayseri´de gerçekleşmiyor? dedikten donra  organ bağışının  en fazla yapıldığı  illeri  şöyle  sıraladı? ? En fazla organ bağışının yapıldığı iller; İstanbul, İzmir, Antalya, Balıkesir, Bursa, Ankara, Adana ve Mersindir. Son 10 yılda ülkemizde organ nakli gerektiren hasta sayısı 2,5 kat artmıştır. Bağışlanan organ sayısı bu rakamı karşılayacak seviyede değildir. Önceki yıllarda milyon nüfus başına 314 kişi organ beklerken bugün  918 kişi organ bekliyor.?                                                                        Çok sayıda sağlık personelinin katıldığı etkinlik, gönüllü kişilerin organ bağışı standına ismini yazdırması ile sona erdi.

HABER:  C.ÜSTEN 



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı