ORTA ANADOLU BAROLARINDAN ORTAK ÇAĞRI

ORTA ANADOLU BAROLARINDAN ORTAK ÇAĞRI

Türkiye Barolar Birliğinin (TTB) seçimlerine yaklaşık 1 ay kala, Orta Anadolu Bölge Barolarının başkanları 'birlik' çağrısında bulundu. Kayseri Barosu Başkanlığının ev sahipliğinde yapılan 'Orta Anadolu Bölge Baroları Toplantısı'nda bir

Açıklamada, ''Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik alanında bulunan herkes, haklar ve özgürlükler konusunda eşit ve kardeştir. İnsanlık onuru herkes için vazgeçilmez, üstün ve dokunulmaz bir değerdir. Yapılması düşünülen yeni anayasada 'insanlık onuru'na mutlaka vurgu yapılmalı ve kamu otoritesinin bu değere saygı göstermek ve onu korumakla yükümlü olduğu açıkça belirtilmelidir. Herkes; temel haklar başta olmak üzere, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer hak ve özgürlükleri herhangi bir dışlanma, horlanma veya insanlık dışı muameleye tabi tutulmaksızın, evrensel hukuk kuralları çerçevesinde özgürce kullanmalıdır'' ifadelerine yer verildi.
''Ülkemizin hukuk ve siyasi yapılanma süreci; her türlü ön yargı, tabu ve bağnazlıklardan arınarak, evrensel değerler ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak iyi değerlendirilmelidir'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Toplumsal huzur ve barışın tesis ve idamesi için yetkili tüm kişi ve kuruluşlar sorumlu davranarak katkı vermelidir. Toplumu ayrıştıracak, husumet, gerginlik ve çatışmaya neden olacak tutum ve davranışlardan özenle kaçınılmalıdır. İnsan hak ve özgürlüklerinin en önemli güvencesi bağımsız yargı ve tarafsız hakim anlayışıdır. Hak ve özgürlüklerinin yargı kademesi başta olmak üzere diğer mercilerde adaletle yerini bulması etkili, kaliteli ve bağımsız savunma ile mümkün olabilir. Bu nedenle insan hak ve özgürlüklerin uygulamadaki en önemli güvencesi olan savunma olgusunu temsil eden avukatların yaşadığı sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bunun için ise demokratik, katılımcı, çoğulcu yeni bir avukatlık kanununa şiddetle ihtiyaç vardır. Yeni avukatlık kanununun, avukatı yargı kademesi başta olmak üzere diğer tüm mercilerde etkin kılması gerekir. Ayrıca savunmanın yargının kurucu, eşit ve vazgeçilmez bir unsuru olduğuna yapılacak yeni anayasada yer verilmelidir.''
Hukuk fakültelerinin ulaştığı sayı ve mezunlarının doğrudan avukatlık mesleğine dahil olmalarının bu mesleğin itibarını ve kalitesini zedelediği vurgulanan açıklamada, ''Vatandaşlarımızın hak arama özgürlüklerini kullanırken yanında olan ve profesyonel hukuk hizmeti veren avukatların, belli bir bilgi donanımına sahip olmaları ve etik kurallarına uymaları gerek hizmet alanlar açısından gerekse mesleğimizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu nedenle avukatlık sınavı başta olmak üzere, ihtisaslaşma, baro bünyesinde belirlenmiş ve sınırlanmış bir sayı ile avukatlık hizmetinin sunulması üzerinde ciddiyetle düşünülmelidir'' denildi.
Açıklamada, 25-26 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak olan Türkiye Barolar Birliği (TBB) başkan ve kurul üyelikleri seçimlerinin camiaya hayırlı olmasını dileyen baro başkanları, ''Seçim sürecine katılan adayların nezaketle mesleğimizin ve kurumlarımızın vakar ve şanına yakışır bir tavır içinde hareket etmeleri en büyük beklentimizdir. Bir diğer önemli beklentimiz de seçilecek yeni yönetimin her türlü ideolojiden uzak, mesleki sorunlarımızı gidermek, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile hareket etme hassasiyetini göstermeleridir. Bu nedenle belli bir siyasi parti ile resmi ve organik bağı olan kişiler, öncelikle bu bağlantılarından kurtulmalı ve mensubu oldukları partinin gücünü kullanarak TBB seçimlerini etkileme ve yönlendirme çabasından vazgeçmelidirler. TBB’nin yeni yönetiminin tüm baroları kucaklayan bir yapıda olmasını diliyoruz. Mesleki sorunlarımızın çözümünde kutuplaşma ve çatışma yerine diyalogla objektif çözümlerin üretilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.
Açıklamada; mutabakat metnine, Kayseri, Osmaniye, Kütahya, Düzce, Burdur, Manisa, Ordu, Adıyaman, Gümüşhane, Malatya, Çorum, Elazığ, Afyonkarahisar, Yozgat, Tokat, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Sivas ve Konya Baro Başkanlarının imza koydukları bildirildi.

Başkan Çolakbayrakdar, şükür sofrasında vatandaşlarla buluştu

Başkan Yalçın'a Örencik'te büyük ilgi

Hobim Arıcılık Projesi'nde kuralar yarın çekiliyor

Yeşilay Bisiklet Tur'u yoğun katılımla gerçekleşti

Projeler, Melikgazi Belediyesi'nde jüri karşısına çıktı

Kızılay'dan öğrencilere destek devam ediyor

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret