ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI

ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI

KAYSO BAŞKANI BÜYÜKSİMİTÇİ: “TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ KURTARACAK ADIM BU”

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, tertiplenen kahvaltılı basın toplantısında Sanayi Odası’nın geride kalmak üzere olan 2019 yılı faaliyetlerini değerlendirip; 2020 yılı yol haritası hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Başkan Büyüksimitçi 2019 yılında Kayseri Sanayisi’nin sorunlarının yüzde 80’inin çözüldüğünü vurgulayıp, 2020 yılında Orta Anadolu üretim havzasının mutlaka kurmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci tertiplenen kahvaltılı basın toplantısında Sanayi Odası’nın geride kalmak üzere olan 2019 yılı faaliyetlerini değerlendirip; 2020 yılı yol haritası hakkında kamuoyunu bilgilendirdi… Kayseri Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına 2018 yılında dövizdeki dalgalanmanın bu senenin ilk 2 çeyreğine de yansıdığının altını çizerek başlayan Başkan Büyüksimitci, “Bildiğiniz gibi 2018 yılının Ağustos ayında ciddi kur dalgalanmaları oldu ve bu 2019 yılını da etkiledi. 2018 yılının son çeyreği ve 2019’un ilk 2 çeyreğinde eksi büyüdük. 3. çeyrekte 0,9 civarında pozitif büyümeye geçtik ve İnşallah son çeyrekte de yüzde 4 civarında büyüyeceğimizi tahmin ediyorum. 2019 ortalamasında da yüzde 0,8 ile 1 arasında büyüme adımı atacağımızı tahmin ediyorum. Tabi bu geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ilk defa 3 çeyrek üst üste gerçekleşen eksi küçülmeydi ve bu 3 dönemi ekonomi büyükleriyle birlikte en az hasarla atlatmaya çalıştık. 2019 bizim için kolay bir yıl değildi ama bazı şeyleri sürekli kötümser konuşup, hiçbir şey yapmadan oturmak da bizlere yakışmıyor. Bu yüzden ümidimizi kaybetmeden sürekli pozitif olmaya özen gösterdik. En önemlisi de bu problemlerimizin farkına varıp, ortak akıl ve istişare ile bütün problemleri çözeceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı…

Başkan Büyüksimitçi sözlerinin devamında problemlerin çözümleri için sürekli programlar yaptıklarını hatırlatıp, bu sorunların % 80’i nin çözüme kavuşturulduğunu vurgulayarak şunları kaydetti… “Bu problemlerden en önemlisi finansa erişimdi ve farklı konularımız vardı. Çok hızlıca hem Kayseri Sanayi Odası olarak, hem de odalar ve borsalar birliği olarak görev aldık ve bir takım programlar yaptık. Ayrıca Kayseri Sanayi Odası’nda neler yapabiliriz derken bazen bu sıkıntılarla uğraşırken nasıl ders çıkaracağımızı unutuyoruz ve bizim Türkiye’de en büyük derdimiz de işletmelerimizin verimsizliği ve bu konuda ciddi projeler yaptık. Biz Kayseri’de hep aynı ürünleri üretiyoruz. Komşumuz ne üretiyorsa onu üretiyoruz. Bu aslına bakarsanız bir anlamda kümelenme demek ama kümelenirken üzerine bir şey koyarak, kaliteyi arttırıp maliyetleri düşürmek meselesini atlıyoruz. Bu yüzden ürün dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapıyoruz ve yine bu dönemde ihracat yapan firmalarımız bu dönemi en az sıkıntı ile atlattılar çünkü döviz artışı onlarda çok fazla sıkıntıya yol açmadı.1985’de 269 sanayicimiz varmış ve şu anda bin 651’e ulaştık. Bu da Türkiye’deki 12 sanayi odasında en iyi rakamlardan birisi. Özellikle bizim altını çizdiğimiz meslek komitesi toplantılarıdır çünkü biz de 25 meslek komitesi var. Bu toplantılarda anlık sorunları da ilgili kuruluşlara iletiyoruz. Döviz çalkantısı başladığında arka arkaya 2 tane toplantı yaptık. Bunlardan biri Bankalar Birliği ile olan toplantıydı ve bana göre hem Bankalar Birliği açısından hem de ticaret erbapları açısından çok önemliydi. Böyle durumlarda banka yetkilileri tedirgin oluyorlar ve çok kolay kabul edecekleri talepleri kabul etmiyorlar. Bu toplantılar da bu sıkıntılı dönemleri daha kolay atlatmamıza vesile oldu. Ticaret bakanımızla birlikte bölgesel istişare toplantısını Kayseri’de yaptık. Burada en önemli şey de şu, bazen üyelerimiz dertlerini kendileri anlatmak istiyorlar ve burada direkt söz alarak konularını ilettiler. Burada ihracatla ilgili sıkıntıların da yüzde 80’i çözülmüş durumda. Bu dönemin bir bereketi var bana göre. Özellikle burada bizimle beraber olan herkese çok teşekkür ediyorum. Asıl olan birlik ve beraberlik içerisinde olursak, sorunlarımızı dertlerimizi hep birlikte tek bir ağızdan iletebilirsek daha ciddi hale geliyoruz ve bu dönemin en büyük bereketi bana göre budur.”

Kayseri’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gereken değeri görmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “Nakliye ve lojistik sorunlarımız var, gümrük işlemlerimizde bir takım sorunlar var ve bu yıl gümrük işlemlerinde 2 buçuk milyar doları geçeceğiz İnşallah ve e ticarette Kayseri ilerlemeye başladı. Bizler bir kargo terminali ve havalimanı terminal binası istiyoruz. Lojistikle ilgili lojistik köyümüz var ve bu projenin güncellenerek acilen bitirilmesi gerekmektedir. Kayseri çok büyük bir potansiyel. Kayseri’de model fabrika ve verimlilik ofisi kurduk. İhracat destek ofisi kurduk arttırılmasıyla ilgili ve eğitimler veriyoruz burada. 2 tane çok önemli proje var Erciyes Üniversitesi’nin. Bunlardan biri, Erciyes İlaç Ar-Ge İnovasyon Merkezi ve Erciyes Teknopark Ticarileştirme merkezi. Proje olarak yine üniversitemize destek veriyoruz ve 2018’de Ar-Ge merkezlerimizde çalışan eleman sayısı 325 iken, 2019’da 503 kişi olurken, patent sayısı da 59’a yükseldi” şeklinde konuştu.

2020 yılında Orta Anadolu Üretim Havzası’nın mutlaka kurulması gerektiğini de vurgulayan Başkan BüyüksimitçiKayseri ve çevre şehirlerin hem deniz ulaşımına saat olarak yakın olduğunu hem de sanayici potansiyeli olarak daha fazla olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu,

“Biz Kayseri potansiyelinin çok iyi olduğunu düşünüyoruz çünkü ilk bin içerisinde 30 tane firmamız var. 2016 yılında Cumhurbaşkanımız geldiğinde yerli ve milli otomobil konusu vardı. Orada dedik ki bu işin artık Kayseri gibi illerimizde yapılması gerekir. Daha sonrasında da her fırsatta bunları dile getirdik. Hiçbir gelişmiş ülkede sanayinin ve finansın kıyı kesimlerde bu kadar yoğunlaştığını göremezsiniz ve bu konuda Marmara ve Güney Doğu’ya bakarsanız arada uçurum var. Devlet bu güne kadar Güney Doğu’ya destek vermek istedi ama orada da sanayi kültürü eksik ve karşılığını almak çok zor. Halbuki bu batıdan başladıysa doğuya doğru gitmesi gereken bir yol olmalıydı ve sıkça dillendirdiğimiz konu bu. Kayseri, tırnaklarıyla kazarak bir noktaya geldi ve muadil hiçbir ilimizde bizim kadar firması olan başka bir şehir yok. Bizim insanlarımız çalışıyor ve Kayseri bir fark koydu. Sanayileşme kültürünü Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bir şeyler yapılmaya başlandı. Limana yakın daha az sayıda olmasına rağmen üretici var diye sanayileşme ve yatırımlar orada yapılıyor. Bizler alternatifler üreterek ülkemizin geleceğini kurtarmalıyız ve bu sebeple de Orta Anadolu Üretim Havzası’nı 2020 yılında kurmalıyız. Bu Türkiye için çok önemli bir adım olacaktır. İhracatta İnşallah bu sene rekor kıracağız. 2019’un ilk 10 ayının ortalamasında yaklaşık 2 buçuk milyar Dolar olacak diyorduk ama bu rakamı geçebiliriz. Türkiye bu yıl ihracatta yüzde 2 büyüme gösterirken, Kayseri yüzde 7 büyüdü ve serbest bölgemiz de ihracat konusunda gayet iyi gidiyor. İthalatta 1 milyon 185 bin doları bulmayı ön görüyoruz. Yani Kayseri cari fazla veriyor ve biz bu yüzden buraya göz bebeğimiz gibi bakmalıyız” Medya mensuplarının asgari ücret ile ilgili sorusuna verdiği cevapta artışın enflasyon oranında yapılması gerektiğini belirterek Başkan Büyüksimitçi sözlerini şöyle noktaladı:

“Bizim işçimiz bu asgari ücretle geçinmekte zorlanıyor ve bizim isteğimiz de fazlasını verebilmek ama dünyanın bazı gerçekleri var. Biz sadece asgari ücrete zam yapmıyoruz. Asgari ücrete yaptığımız zam kadar onun üzerindekilere de en az zam yapmak zorundasınız ve ciddi şekilde maliyetler artıyor. Bizim bu konudaki önerimiz de enflasyon oranı kadar zam yapılmasıydı. Yani yüzde 10 enflasyon varsa yüzde 10 zam yapılsın ama son dakika enflasyon artışı olursa ek olarak o zam da yansıtılmalıdır çünkü bizim işverenlerimiz ve ülkemiz şu an istenen asgari ücreti kaldıramaz.”



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları