ORTOPEDİ UZMANI DR. FARUK ORTAKÖYLÜOĞLU:

ORTOPEDİ UZMANI DR. FARUK ORTAKÖYLÜOĞLU:

?SIRT VE BOYUN AĞRILARINDAN KORUNMAK

   Erişkin nüfusun büyük çoğunluğunun çalışma hayatının içinde yer aldığı günümüzde ofis ortamında çalışanların en önemli sağlık sorunlarından biri bel, sırt ve boyun ağrılarıdır. Bir çok kişinin kronikleşen sıkıntılarından nasıl kurtulacağı konusunda haber ekibimize değerlendirmede bulunan Ortopedi Uzmanı Dr. Faruk Ortaköylüoğlu bel, sırt ve boyun ağrılarından korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi?
?Omurga vücudu dik tutan kolon görevini görürken esnek yapısıyla hareket kabiliyetine de yardımcı olmaktadır. Bilgisayar başında eskisine oranda daha fazla zaman geçirmek, yanlış pozisyonda çalışmak omurgaya binen yükü daha fazla artırmaktadır. Masa başında çalışanlar ile gün içinde bilgisayar ya da benzeri aletleri kullananların bel, boyun sorunları yaşamaları açısından daha fazla risk altında oldukları bilinmektedir. Bunların yanı sıra hareketsiz yaşamla birlikte obezitenin ortaya çıkması, bel ve boyun sorunlarında artışa neden olmaktadır ? ifadeleri ile günümüz masa başı çalışanlarının durumuna açıklık getiren Ortopedi Uzmanı Dr. Faruk Ortaköylüoğlu sözlerinin devamında bu sıkıntılardan kurtulmak adına yapılması faydalı davranışlarla ilgili olarak şunları kaydetti? ?Gün içinde ofis ve ev ortamında uyulacak birkaç küçük kural, bel ve boyun ağrılarından korunmak için yeterli olabilmektedir. Bakılan kişi, cisim ve objeye vücut cephesi tam olarak dönülmelidir. Baş, boyun ve gövde aynı düzlem üstünde olacak şekilde bakılmalıdır. Özellikle bilgisayar kullanırken ekran göz hizasında olmalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresinin 45 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir. 45 dakika ayakta kalındıysa 5 dakika kadar oturulmalı, 45 dakika oturulmuşsa 5 dakika kadar ayakta kalınmalıdır. Oturulduğunda bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir. Okuma sırasında boynu öne doğru ileri derecede bükmek boyun sağlığı açısından uygun değildir. Uzun süreli okumada boynu bükerek değil, kitap yüksekliğini uygun bir seviyede ayarlayarak ve göz hareketleri ile okuma yapılmalıdır. Bunun için açılı kitap destekleri kullanmak faydalı olur. Yerle olan işlerde, yere eğilerek değil çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Bel ve boyun bölgesi terli kalmaktan ve rüzgardan korunmalıdır. Klima veya hava akımının direk olarak gelmemesi için önlem alınmalıdır?
Ortopedi Uzmanı Dr. Ortaköylüoğlu bu sıkıntılardan kurtulmak için evde de uyulması gereken bazı faydalı hareketler olduğunun altını çizerek şöyle konuştu? ?Ofis ortamında dikkat edilecek hareketlerin yanı sıra bel ve boyun sağlığı için evde de uyulması gereken kurallar bulunmaktadır. Özellikle yatarken ve kalkarken uyulacak kurallar bel ve boyun ağrılarından korunmak için önemlidir. Öncelikle yaylı ortopedik yatak kullanılmalıdır. Yatarken önce yatağın kenarına oturmak, daha sonra kollardan destek alınarak önce yan ardından sırt üstü dönmek oluşacak bel ağrılarını önlemekte önemli bir tedbirdir. Yataktan kalkarken yatarken yapılanın tam tersi bir yol izlenmelidir. Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir?
Dr. Ortaköylüoğlu sözlerinin sonunda ?Özellikle ofis ortamında çalışanların bel ve boyun ağrılarından kurtulmak için gün içinde birkaç dakika ayırarak egzersiz yapmaları faydalı olmaktadır. Yapılan egzersizler kasları canlandırarak omurgayı desteklemesi bakımından önemlidir? ifadesini kullandı?



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi