OSMANOĞLU MUSTAFA´NIN TÜRBE ÖRTÜSÜ KAYSERİ´DE YAPILIYOR

OSMANOĞLU MUSTAFA´NIN TÜRBE ÖRTÜSÜ KAYSERİ´DE YAPILIYOR

OSMANLI HANEDANININ TÜRBE ÖRTÜLERİ YENİLENİYOR

Osmanlı hanedanında türbelerin üzerine örtülen ve ?puşide´ adı verilen örtüler, ?Puşide Projesi´ ile yenileniyor. Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü de proje kapsamında, 2. Mahmut´un kızı Saliha Sultan ile Osmanoğlu Mustafa´nın puşidelerini yeniliyor.

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, 2007 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRÇEK, Türbeler Müze Müdürlüğünün iş birliği ile Cumhurbaşkanlığının himayesinde başlattığı ?Puşide Projesi´ ile zaman içerisinde neme, ısıya, ışığa dayanamadıkları için yıpranan türbe örtülerini yeniliyor. Bu kapsamda Türkiye´deki dokuz Olgunlaşma Enstitüsünde, 150 civarında hanedan üyesinin türbe örtüleri yenilenecek. Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü de, bitirip teslim ettiği 2. Mahmut´un kızı Saliha Sultan´ın puşidesinin yanı sıra, şimdi de Osmanoğlu Mustafa´nın puşidesini aslına uygun biçimde tekrar yapıyor.

YAPIM SÜRELERİ ÜZERİNDEKİ DESENLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Projeyle ile ilgili bilgi veren Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Teknolojisi Nakış Dalı Öğretmeni Rukiye Elmaağaç, puşideleri dival işi, sırma ya da yaygın adıyla Maraş işi olarak bilinen teknikle aslına uygun biçimde tekrar hayata döndürdüklerini söyledi. Puşidelerin yapım sürelerinin, aslında bulunan işlemelerinin yoğunluğuna göre değiştiğini belirten Elmaağaç, ?İlk yaptığımız 2. Mahmut´un kızı Saliha Sultan´ın türbe örtüsünün boyu 2 metre 17 santimetre idi, dolayısıyla daha büyüktü. Bu puşidede 10 kişi çalıştı ve 6 ay sürdü. Ancak Osmanoğlu Mustafa´ya yaptığımız örtü daha genç bir delikanlıya ait, yani boyutu biraz daha küçük; 1 metre 17 santimetre civarında. Bu puşidemizde de 8 kişi çalışıyor? dedi.

MARAŞ İŞİ TEKNİĞİ KULLANILIYOR

Puşidelerin yapımında usta öğrencilerin çalıştığını belirten Elmaağaç, teknik detaylara dair şu bilgileri verdi:

?Bizim geleneksel nakışlarımızdan olan kendi yöremizde de çok yapılan, sırma ya da dival işi denilen, bugün yaygın haliyle Maraş işi olarak bilinen teknikleri uyguluyoruz. Bilgisayar ortamında vektörel çizimi ve ardından lazer kesimi yapılan çirişli kartonun üzerine, sim sırma dediğimiz Maraş işi tekniklerini uyguluyoruz. Daha önceden altın simler kullanılıyormuş ama biz şu anda onun muadili diyebileceğimiz altın rengi simler kullanıyoruz. Kıyafetlik ve perdelik kadife üzerine uyguluyoruz. Örtü, iki beden, bir ayak kısmı ve bir de baş kısmı olmak üzere dört parçadan oluşuyor.?

Elmaağaç, sağlıklarında hanedan üyelerinin kendi paralarıyla ya da vefatlarından sonra vasiyetleri üzerine yapılan puşidelerin önemli kültür değerlerinden olduğunu ve Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü olarak böyle bir projede yer almaktan dolayı gurur duyduklarını sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : İHA

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ