ÖZDEMİR, KAYSERİLİ İŞ DÜNYASININ KREDİ BORÇLARINI MECLİSE TAŞIDI

ÖZDEMİR, KAYSERİLİ İŞ DÜNYASININ KREDİ BORÇLARINI MECLİSE TAŞIDI

YATIRIMCILARIMIZIN BANKA BORÇLARINDA KOLAYLIK SAĞLANMALI

Kayseri’nin inşaat sektörünün yanı sıra organize sanayi bölgesindeki üretimleriyle de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını söyleyen MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, yatırımcıların banka borçlarında ödeme kolaylığı sağlanması gerektiğini söyledi.

Kayseri’nin 3 büyük organize sanayi bölgesi, 4 üniversitesiyle Orta Anadolu'nun sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, aynı zamanda turizm merkezi olduğunu belirten MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, “Kayseri'de inşaat, turizm ve toptan ticaret ile komisyonculuk anlamında faaliyet gösteren Kayserili iş insanlarımızın sorunlarının giderilmesi için hem genelde hem de yerel düzeyde önlemlerin acilen alınması gerekiyor.” dedi.

Kayseri ilk sıralarda

Kayseri'de sektörel bazda kullanılan kredilere ve bu kredilerin takibe düşen oranlarına değinen Özdemir, şunları aktardı:

“Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun açıklamış olduğu verilere göre, Kayseri Aralık 2019 tarihi itibarıyla ziraat ve balıkçılık sektöründe 1 milyar 888 milyon 813 bin liralık kullanılan krediyle bu sektörde ilk sırada yer almaktadır. Gıda, meşrubat ve tütün sektörü ise 1 milyar 849 milyon 718 bin lirayla 2'nci sırada, toptan ticaret ve komisyonculuk sektörü ise 1 milyar 525 milyon 605 bin lirayla 3'üncü sırada yer almıştır. Aynı dönemde inşaat sektörü 245 milyon 592 bin liralık takipteki krediyle ilk sırada dikkatleri çekerken toptan ticaret ve komisyonculuk sektörü 177 milyon 283 bin liralık takipteki kredi oranıyla 2'nci sırada, ziraat ve balıkçılık sektörüyse 74 milyon 265 bin lirayla 3'üncü sıradaki yerini korumuştur.”

İç piyasa rahatlayacak

Yatırımcılara ve üreticilere yapılacak ödeme kolaylıklarıyla hem iç piyasanın rahatlayacağını hem de Kayseri’nin küresel rekabette de gücünün artacağını vurgulayan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takipteki kredi oranı verilerine göre inşaat sektörü yüzde 30,78'le ilk sırada bulunurken turizm sektörü yüzde 21,10'la 2'nci sırada, toptan ticaret ve komisyonculuk sektörüyse yüzde 11,62'yle 3'üncü sırada yer almıştır. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, bu kapsamda, yakın bir zaman öncesinde yapılan düzenlemeyle bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslarda değişiklik yapılması pek tabii yerinde olmuştur. Böylelikle, ticari kredilerde hâlen yüzde 2 ila yüzde 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni düzenlemeyle kalan vadesi iki yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi iki yıldan uzun olanlardaysa yüzde 2'ye düşürülmüştür. Temennimiz, acil çözüm bekleyen sektörler açısından da yine sektörel bazlı olmak üzere hassas yaklaşımların bundan sonra da sergilenmesidir. Bu durum sadece iç piyasamızı rahatlatmakla kalmayacak, aynı zamanda Kayseri gibi ihracatta öne çıkan illerimize katkı sağlayacağı için de yine ülkemizin küresel rekabetteki gücüne de katkı sağlayacaktır.”

İlçelerden göç artıyor

Özdemir, İncesu, Talas, Melikgazi, Kocasinan ve Develi ilçelerinden şehir merkezine göçün arttığını belirterek, ilçelerde tarım faaliyetlerinin azalacağını öne sürdü.

Özdemir, kamu hizmetlerinin kalitesinde de bir düşüşün yaşanacağına da dikkat çekerek, “Daha verimli bir ekonomi, tarım ve sosyal politikaların yürütülebilmesi için ülkemizin sürdürülebilir yerel kalkınma çalışmalarını tamamlayıp hayata geçirmesi gerekiyor. OECD tarafından açıklanan bir raporda 2050 yılında merkez illerin nüfusunun yüzde 70'i aşacağının beklendiği ifade edilmektedir. Henüz bu tarihe ulaşmadan, Kayseri'nin yaşamış olduğu bu sıkıntıya baktığımızda bu tarih gelmeden ve hatta yaklaşmışken bir an evvel kırsal kalkınmada model çözümlerin uygulamaya konulmasının elzem olduğu gerçeği de karşımızda bulunuyor” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı