PARÇA PARÇA YAPILAN ERTELEMELER KAFALARI KARIŞTIRDI

PARÇA PARÇA YAPILAN ERTELEMELER KAFALARI KARIŞTIRDI

SMMMO Başkanı Ali Yedikaya: "Bakanlık çok acil olarak tüm beyanname bildirim ve ödemelerini Temmuz ayına ertelemelidir"

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Ali YEDİKAYA yazılı bir açıklama yaparak Hazineve Maliye Bakanlığı’nın Korna Virüs salgını ile mücadele kapsamında faaliyetlerini durduran yada sınırlama getiren bazı firmaları, mücbir sebep kapsamına alarak beyanname ve bildirim ve ödemelerini 6 ay ertelediğini duyurarak “Parça parça yapılan ertelemeler hem meslektaşlarımız hem de mükelleflerin kafasını ciddi manada karıştırmıştır. Bakanlık çok acil olarak tüm beyanname bildirim ve ödemelerini Temmuz ayına ertelemelidir. “ ifadesini kullandı.

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Ali YEDİKAYA yazılı bir açıklama yaparak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Korna Virüs salgını ile mücadele kapsamındafaaliyetlerini durduran yada sınırlama getiren bazı firmaları, mücbir sebep kapsamına alarak beyanname ve bildirim ve ödemelerini 6 ay ertelediğini duyurup, parça parça yapılan ertelemelerin kafaları karıştırdığını vurgulayarak şunları kaydetti… “Dünyayı etkisi altına alan virüs'e karşı ülkemizde de Cumhurbaşkanlığımızın izniyle maliye ve hazine Bakanlığı firmaları, mücbir sebep kapsamına alarak beyanname ve bildirimler ile ödemeleri 6 ay ertelemiştir.

Mücbir sebep halinden faydalanacak mükellef gruplarını bakanlık;

1- Perakende Ticaret ve alışveriş merkezleri

2- Demir Çelik ve Metal Sanayi

3- Otomotiv

4- Lojistik ulaşım

5- Sinema ve tiyatro faaliyetleri

6- Konaklama

7- Yiyecek ve içecek hizmetleri

8- Tekstil ve Konfeksiyon faaliyetleri

9- Etkinlik ve organizasyon sektörleri olarak belirledi.

Bu belirlenen sektörlerde, hem doğrudan etkilenenler eksik, hem de dolaylı etkilenenler kapsama alınmamıştır. Mali müşavir ve Avukat şahıs mükelleflerini kapsama alıp, bu mükelleflerin ortaklıklarını ve kurdukları şirketleri kapsama almamıştır. Mimar ve mühendis şahıs gelir vergisi mükellefi kapsama alınıp, kurumlar vergisi mükellefiyeti olan, Mimar ve mühendis şirketleri kapsam dışındadır.

Yukarıda sayılan sektörlerdeki firmaların perakende ticaret yapanlar mücbir sebep kapsamında iken, toptan ticaret yapan firmalar maalesef kapsam dışındadır. Yine internetten yayın yapan ve yeni kablo TV ruhsatı alan TV'lerde kapsam dışı tutulmuştur. Teknoparkların müdürlükleri, teknoparkları kapatmasına rağmen, evden hizmet vermeye çalışan firmalarda mücbir sebep dışındadır. Diş medikal malzemesi satışı yapan firmalar, diş hastaneleri kapalı olmasına rağmen kapsamda değildir.

İnşaat sektörü durmuş olmasına rağmen, inşaat malzemesi üreten imalatçılar kapsam dışındadır. Mobilya imalatı yapanlar mücbir sebepten faydalanırken, Mobilya malzemelerinin kutusunu ve ambalajlarını üretenler kapsam dışındadır.

Kafeler kahvehaneler ve lokantalar kapalı iken bunlara %100 ürün satan firmalar kapsamın dışındadır. Bunlar tespit ettiklerimiz Dolayısıyla Bu süreçten her sektör zincirleme olarak kimi çok, kimi az, Kimi de daha çok etkilenmiştir.

Parça parça yapılan ertelemeler hem meslektaşlarımız hem de mükelleflerin kafasını ciddi manada karıştırmıştır. Bir gün yapılacak bir erteleme sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bu dönemde zorunlu bir hal almıştır. Bakanlık çok acil olarak tüm beyanname bildirim ve ödemeleri Temmuz ayına ertelemelidir. “


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları