“PIRASA” DEYİP GEÇMEYİN!

“PIRASA” DEYİP GEÇMEYİN!

YAŞLANMAYI ÖNLÜYOR, KANSERE KALKAN OLUYOR!

Beslenme uzmanları kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden Pırasa’nın potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini bakımından son derece zengin olduğunun altını çizip “Pırasa deyip geçmeyin. Pırasa sağlığınız için mucizevi besindir. Yaşlanmayı önler, kansere kaşı kalkan olur” değerlendirmesinde bulunup bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.

Potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini bakımından son derece zengin olan Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez sebzelerinden Pırasa’nın mucizevi faydaları olduğuna dikkat çeken beslenme uzmanları özellikle kış ayları boyunca bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak “Pırasa deyip geçmeyin. Pırasa sağlığınız için mucizevi besindir. Yaşlanmayı önler, kansere kaşı kalkan olur” değerlendirmesinde bulunup mucizevi fayları şöyle sıralıyorlar.

---- Kolesterol düşmanı! Pırasanın içnde bulunan Allisin maddesi karaciğerde kolesterol üretimini engeller. Allisin aynı zamanda kan basıncını azaltmaya yardımcıdır. İçeriğindeki kaempferol flavonoid maddesi ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcıdır, kan basıncını düzenler.

---- Bağırsakları çalıştırıyor: Düşük kalorisi, lifli yapısı uzun süre tokluk sağlarken bağırsak hareketlerinin düzenlemesini sağlar. İçerisinde bulunan inülin prebiyotiktir.

---- Yumurtalık başta olmak üzere kanserinden korur: Pırasa tıpkı soğan ve sarımsakta da bulunan sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Sülfür içeren besinlerin özellikle prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca yapısında bulunan flavonoidler sayesinde yumurtalık kanserine karşı da koruyucudur.

----- Cildi tazeliyor, yaşlanmayı önlüyor: Pırasa güçlü antioksidan olan polifenol içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzu çeşitli hastalıkların alt yapısını oluşturan serbest radikallere karşı korur. Antioksidan etkili gallik asit içeriği ile cildi tazeler ve yaşlanma karşıtı etki gösterir.

----- Hamileler için de çok faydalı! Yeterli folat alımı hamilelikte son derece önemlidir. Folat eksikliğinin doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Pırasa da iyi folat kaynaklarındandır. Bunun için özellikle gebe beslenmelerinde kış aylarında sıklıkla yer almalıdır.

----- Kemik sağlığını korur: Pırasadaki yüksek K vitamini, kemik sağlığı için hayati önemi olan bir protein olan osteokalsini aktive eder.

----- Kronik iltihap riskini azaltır: Kronik iltihap kalp sağlığı için zararlıdır. K Vitamini diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik hastalıklara karşı savaşabilen anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Pırasadaki bol miktarda K vitamini, kronik hastalıkları ve atardamarların istenmeyen kireçlenmelerini önler. K vitaminin yanı sıra, pırasadaki B6 vitamini ayrıca antienflamatuar faydalar sağlar.

---- Güneşten korunma: Pırasanın yeşil yaprakları; beyaz kısmından 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat daha fazla C vitamini içeriyor. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pırasadaki diğer güçlü antioksidanların birleşimi cildinizi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korur.

----- Kilo kaybını destekler: Pırasalar kilo kaybına yardımcı olur. Düşük kalorili ve yağsız olduklarından şişmanlıkla savaşır. Pırasa doğal bir iştah kesicidir. Yüksek lif içeriği, dolgunluk hissi sağlayarak açlığınızı bastırır. Pırasalarda bulunan hem çözünür hem de çözünmeyen lifler bağırsak aktivitesini düzenler ve şişkinliği azaltır. Zayıflamak isteyenler için faydalıdır.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı