PRESTİJ VE GÜÇ KAZANDIRAN İMZA

PRESTİJ VE GÜÇ KAZANDIRAN İMZA

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: "VAN DEPREMİNİN ACISI ALTINDA BİR ANLAŞMA İMZALADIK AMA BU ANLAŞMA TÜRKİYE'NİN ÖZELLİKLE ULUSLARARASI PLATFORMDAKİ GÜÇLÜ YERİNİ DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRACAK" "VAN'DA ENERJİYLE ALAKALI BİR SIKINTI YOKT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şahdeniz 2 anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Van depreminin acısı altında bir anlaşma imzaladık ama bu anlaşma Türkiye'nin özellikle uluslararası platformdaki her zaman olduğu gibi güçlü yerini daha da sağlamlaştıracak, prestijini artıracak bir imzaydı" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Swiss Otel'de Botaş'ın Erzincan Kompresör İstasyonu canlı yayınla temel atma töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Şahdeniz 2" projesi kapsamında, "Van depreminin acısı altında bir anlaşma imzaladık ama bu anlaşma Türkiye'nin özellikle uluslararası platformdaki her zaman olduğu gibi güçlü yerini daha da sağlamlaştıracak, prestijini artıracak bir imzaydı" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in himayelerinde gerçekleştirilen anlaşmanın önemini anlatan Yıldız, "Özellikle Güney akım koridoru dediğimiz ve içinde birçok anlaşmayı barındıran doğalgaz anlaşmalarının, tüketici taleplerinin, tüketicilerin müracaatlarının zemin bulabileceği bir anlaşma. Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 projesiyle beraber bundan sonra çıkartılabilecek diğer gazları da aktarmayla alakalı önemli bir anlaşma" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'dan gelen gazı Türkiye'nin topraklarından geçirmediği yönünde eleştirilere cevap veren Yıldız, "Onlara da önemli bir cevap olmuştur dünkü anlaşmalar, imzalar. 6 tane büyük anlaşma imzalandı enerji sektöründe, bunlardan bir tanesi hükümetlerarası anlaşma. Biz bunu TBMM Genel Kurulu'nun onayına sunacağız. Bu anlaşma da Nabucco gibi, Avrupa'daki doğalgaz arz güvenliğini sağlamakta projelendirilmiş ve birçok gurubun işlerini görebilecek bir anlaşmadır" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Şahdeniz 2" projesinin ilerleyen süreçte ekonomik olarak uygun bulunmaması halinde, anlaşmaya alternatif bir boru hattının da eklendiğini söyleyerek, "Türkiye hem mevcut şebekeleriyle hem müstekil bir hatla bunu Avrupa'ya aktarabilecek 2 tane büyük alternatif ortaya koymuştur" dedi.

Türkiye'nin yatırım kararını kolaylaştırıcı tavrını dün atılan imzalarla sonlandırdığını ifade eden Yıldız, "Türkiye bu projelerden gerek vatandaşlarına gerek hükümetlerine katkı sağlamasıyla alakalı bir rehabilite çalışma da yapılmıştır. Yani bu manada 6 tane anlaşma sonlandırılmıştır. Başta müsteşarımız olmak üzere bütün çalışma ekibimize, katkı koyan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. 60'dan fazla arkadaşımız bu anlaşma için çalıştılar, yoğun bir çalışma sonucunda gayretlerini esirgemeyen

arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin Batı'ya aktarılacak gazla ilgili mani olmadığını tam tersine konuya her zaman olumlu kaldığını söyleyen Yıldız, son derece uzun süren müzakerelerde, ticari anlaşmalarda olumlu sonuç alınamadığı durumda bile Şahdeniz 2 gazının Batı'ya aktarılacağını dile getirerek, Azerbaycan'dan gelecek gazın 2017 yılı sonu, 2018 yılı başlarında aktarılmaya başlanacağına dikkat çekti.

 

"VAN'DA ENERJİYLE ALAKALI BİR SIKINTI YOKTUR"

Bakan Yıldız, bir gazetecinin "Van'daki deprem nedeniyle bölgede bir enerji sıkıntısı yaşanacak mı, Bakanlığın buna nazaran aldığı bir önlem var mı?" sorusuna ise, "Van'da son derece formajör olağanüstü bir hal yaşandı. Direkler yıkıldı, trafolar yıkıldı, özellikle dağıtım bölgesinde olanlar, iletim bölgesi dediğimiz 154 kilovoltlarda herhangi bir yıkılma, sarsılma olmadı. Bunu ülkenin otobanlarına benzetebiliriz. Otabanlarda bir sıkıntı Van'da, Erciş'te bir sıkıntı olmadı. Ama sokakları ve caddeleriyle

ilgili benzetme yaptığımız ağ dağıtımında ve orta gelir dağıtımda bir kısım sıkıntılar oldu. Bugün itibariyle, sabahleyin yaptığım görüşmelerde, -anbean takip ediyoruz- Van'da enerjiyle alakalı bir sıkıntı yoktur. Erciş'te de şu anda yarısından daha fazlasına enerji verdik. Hasarlı bölgelere bilerek ve kontrollü bir şekilde elektrik vermiyoruz, daha farklı sıkıntılar yaşanmaması adına ama öncelikle hastaneler, güvenlik birimlerimiz, silahlı kuvvetlerimizin bulunduğu yerlerde öncelikli olarak enerji

verilmiştir. Erciş'te dahil olmak üzere kurduğumuz çadırlara enerji verilmiştir. Ve Erciş'in de büyük bir bölümüne bugün itibariyle bunu tamamlıyoruz" şeklinde cevap verdi.

Yıkılan binalara, caddeler ve sokaklara şuanda enerji vermeyeceklerini bildiren Yıldız şunları kaydetti:

"Kontrolü elimizde tutacağız, farklı hasarlar yaşanmaması adına. Şırnak'tan çıkartılan ve Güneydoğu Anadolu'ya verdiğimiz kömürle alakalı Erciş başta olmak üzere -Van'ın günlük kömür ihtiyacı 150-200 kamyon civarında- daha da fazla verilmek üzere karşılanmaktadır. İhtiyaç sahibi olunmaksızın herkese kömür dağıtılacaktır."



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı