PROF. DR. KARAOĞLU:

PROF. DR. KARAOĞLU:

?VÜCUDUNUZU HAZIRLAMADAN SPORA BAŞLAMAYIN? ...

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, spor yaralanmalarına maruz kalmamak için, spordan önce ısınma egzersizi yapılması gerektiğini söyledi.
Spor yapanların ihmal ettiği konuların başında ısınma egzersizlerinin geldiğini belirten Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, özellikle dönemsel spor yapanları, hazırlık yapmadan spora başlamamaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, ?Spor yaralanmalarının en önemli nedenlerinden biri de kasların sağlam, kuvvetli ve koordinasyon açısından iyi olmadığının unutulması! Dolayısıyla kas gücü için denge sağlayıcı, kasları kuvvetlendirici ve nefese yönelik egzersizler yapılması gerekiyor? dedi.
Teşhis yöntemi yaralanmanın türüne göre değişiyor
Ortaya çıkan yaralanmanın ne olduğunu saptamada hasta öyküsü ve detaylı fizik muayenenin önem taşıdığına değinen Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, ?Her hastalık için farklı bir algoritma olabiliyor. Örneğin bir kemik patolojisi düşünüyorsanız öncelikle röntgen, şüpheli bir durum varsa kemiği daha iyi değerlendirmek için tomografi çekilebiliyor. Ama yumuşak doku, bağ, menisküs veya kaslarla ilgili bir sorunun varlığında MR gerekiyor. Ultrason dayumuşak doku ve damar problemleri için tercih edilebiliyor? diye konuştu.
Ne zaman medikal, ne zaman cerrahi tedavi?
Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, spor yaralanmalarında takip edilen yola dair şu bilgileri verdi:
?Spor yaralanmalarında dünyaca kabul görmüş ilkyardım protokolü kısaca R.I.C.E. (Rest-Ice-Compression-Elevation) olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda ilk olarak yaralanan bölge istirahate (rest) alınıyor. Böylece vücudun kendini tamir mekanizması devreye giriyor. İkinci aşamada soğuk (ice) uygulamasıyla şişliğin, kanamanın ve ağrının azaltılması amaçlanıyor. Bandajlama (compression) ile yaralanan bölge bir elastik bantla sarılarak şişme ve kanamanın önüne geçiliyor. Son evrede ise çarpmadan burkulmaya kadar birçok yaralanmada uygulanabilecek, o bölgeyi kalp seviyesinden yukarı kaldırma (elevation) kuralı devreye giriyor. Bu uygulamalarla yaralanmaya ilk müdahale yapılabilir ve komplikasyonların artmasının engellenebilir. İlkyardım kapsamında uygulanan bu protokolün ardından vakit kaybetmeden konuyla ilgili bir uzmana başvurulması, ne olursa olsun her türlü yaralanmanın önemsenmelidir. Tedavide kimi zaman medikal, kimi zaman fizik tedavi, kimi zaman da cerrahi yöntemler tercih edilir.?
Sportif check-up hayat kurtarıyor
Spor yaparken istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için, ortopedist, spor hekimi ya da fizik tedavi uzmanına muayene olunmasını öneren Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, ?Bu uzmanlık dalları kişinin kas, tendon, bağ ve eklem sağlığını kontrol ederek, spor yaparken yaşanabilecek olası yaralanmaların önüne geçmeyi amaçlıyor. Öte yandan ?sporda ani ölüm´ olarak adlandırılan bir durum var. Özellikle genç yaş grubunda sık görülen bu tabloyla karşılaşmamak için kardiyak muayeneden geçilmesi de gerekiyor. Dolayısıyla spor yapmaya başlamadan önce kas-iskelet sistemi başta olmak üzere kalp, akciğer, böbrek ve karaciğer gibi hayati organların da kapsamlı olarak incelenebileceği bir check-up taramasından geçmek önem taşıyor? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı