PROF.DR. EKREM AKTAŞ :

PROF.DR. EKREM AKTAŞ :

?EL, AYAK VE DUDAK ÇATLAKLARINI ÖNEMSEYİN? ...

Sevgili İzleyiciler; Kış mevsiminde en çok görülen deri hastalıklarının başında gelen el, ayak ve dudak çatlaklarını önemsememiz gerektiğini belirten uzmanlar ; bu çatlaklardan vücuda yoğun mikrop girişi olduğunu vurgu yaparak konuyu ciddiye almamız konusunda uyarırken bizde konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak üzere Prof. Dr. Ekrem Aktaş´ın kapısını çaldık ve bakın neler öğrencik?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı eski Öğreti Üyesi Ekrem AKTAŞ haber ekibimze yaptığı değerlendirmede kış mevsiminde en çok görülen deri hastalıklarından birisinin el, ayak ve dudaklardaki çatlamalar olduğunu belirterek ?Zaman zaman kanayabilen çatlamalar çok fazla önemsenmiyor ancak bu çatlakların vücuda önemli ölçüde mikrop girişine sebep oluyor? uyarısında bulundu.
Prof.Dr. Aktaş sözlerinin devamında bilinenin aksine, kışın cilde daha çok önem gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak "Eldeki çatlaklardan vücuda yoğun şekilde mikrop girişi oluyor. Bu da hastalanmamıza sebebiyet veriyor" dedi ve ekledi? ?Bu yıl kış bütün Türkiye´de her yerde ciddi geçiyor. Bazı bölgelerde karlı bazı bölgelerde ise kar yok ama çok soğuk,kuru soğuk dediğimiz soğuklarla seyrediyor ve her ikisinin de kendine göre yararları ve zararları var. Don oluyor, buz oluyor kazalar daha çok oluyor. Ama derimiz dudaklarımız ellerimiz,açık bölgelerimiz yüzümüz boynumuz bazen kulaklarımız kar altında karlı havada nemden dolayı fazla çatlamıyor,soğuğun etkisi mutlaka var ama nemli hava kara bağlı olarak oluştuğu için derinin yapısını,derinin bir mantosu vardır. Doğal manto işte asit ve lipit manto diye tıpta bahsedilir. Bu manto fazla bozulmuyor,fakat bu sene Kayseri´de olduğu gibi özellikle havaların sert olması ve karın az yağması özellikle şehir içerisinde kar olmayınca soğuk şiddetli oluyor. Soğuk rahatsız edici oluyor. Kuru soğuk dediğimiz dudaklarda çatlamayla beraber ciltte çatlama kuruma ve ağrılara sebep oluyor. Ellerimizin üstünde de çatlamalarda rahatsızlığa sebep oluyor. Bu çatlaklığın sebebi cildin kuruması elastikiyetini azalttığından dolayıdır. O zaman biz bundan korunmamız için herkes tabi maddi durumuna göre bazı insanlar kozmetik de kullanılan biraz ekonomik değeri yüksek olan nemlendirici kremler kullanılır. Soğuktan ve güneşten koruyucu kremler kullanılabilir . Dışarı çıktığımız zamanlar,Erciyes dağına çıkanlar tabi daha fazla görülüyor. Hem karın yansıması ve kurutması, hem de güneşin kardan yansıması güçlü bir tahriş edici ajan oluyor. Mutlaka güneş koruyucu ve nemlendirici sürmek lazım,fakir olan kişiler böyle pahalı ilaçları alamayan kişiler vazelinle bile ciltlerini yumuşatabilirler,çok basit ucuz olan kremlerde var yine eczanelerde istenildiği zaman kişinin maddi durumuna göre tavsiye edilir. Mutlaka cildimizi soğuktan korurken bazı faktörlerde bu soğuğun etkisini kamçılayabilir, tetikleyebilir,mesela sık sık kolanya sürmek ellere,soğuğa çıktığımız zaman yarılmayı ve çatlamayı artırır,sık sık elimizi yıkamak ve yıkadıktan sonra nemlendirmezsek bu çatlaklar oluşur. Cildimiz kışın çok bakım gerektiren bakıma ihtiyacı olan bir organdır, ve cildimizi herkesin koruması lazım.Mesela bayanlar erkeklerden daha zor durumdalar,erkekler mecbur kalmadığı sürece çamaşır bulaşık yıkamıyorlar. Ama bayanlarımız tabi çamaşırla beraber derilerini daha da tahriş ediyorlar.Çamaşır ve bulaşık malzemeleri kuru deriyi daha çok kurutuyor.Ağrılar sızılar kanamalara sebep olabilirler? Çamaşır ve bulaşık yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici kremleri sürmelerini tavsiye ederken çamaşır ve bulaşıklarda ıslak zeminlerde iş yaptıkları zaman bir eldiven kullanmalarını tavsiye ederiz?
HABER: C.ÜSTEN



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı