PROSTAT KANSERİ TANISINDA

PROSTAT KANSERİ TANISINDA

MULTİPARAMETRİK MR YARDIMLI BİYOPSİ DÖNEMİ


Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, prostat kanserinin tanısında Türkiye´de çok az sayıda merkezde uygulanan Multiparametik MR yardımlı biyopsi dönemine başladı. Bu yöntemle prostat kanserinde tanı daha kolay konulurken, gereksiz biyopsiden de kaçınıldığı belirtildi.
ERÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, konuyla ilgili açıklamasında, erkekleri yakından ilgilendiren prostat kanserinin tanısı hakkında bilgiler verdi.
Serum PSA düzeylerinde yükseklik olan, prostat muayenesinde şüpheli nodül bulunan hastalarda kesin tanı koymak için transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi yapıldığını belirten Doç. Dr. Demirtaş, ?Prostat kanseri tanısı konulmasında standart olarak kullanılan yöntem transrektal ultrason klavuzluğunda alınan prostat biyopsidir. Ancak kaç odaktan örnek alınması gerektiği, en uygun alanlar neresi, hangi sıklıkta yapılacağı en etkili ağrı kesici yöntem hangisi ve saturasyon biyopsisi ne zaman yapılmalı gibi konularda henüz tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Mevcut bilgiler ışığında 10-12 odaktan biyopsi alınması, USG de varsa nodülden ayrıca biyopsi alınması, lokal anestezi uygulanması, risk devam ediyorsa ikinci biyopsi veya saturasyon biyopsisi yapılması yönündedir? dedi.
Doç. Dr. Demirtaş ilk biyopside tanı konulamayan ancak prostat kanseri şüphesi devam olgularda ikinci biyopsinin alınması gerektiğini söylerken, ikinci biyopsi zamanlaması konusunda tam bir fikir birliği olmamakla beraber en 6-8 hafta geçmesi gerektiğini kaydetti.
Doç. Dr. Demirtaş, ?Son yıllarda kullanılmaya başlayan ve kendi kliniğimizde de kullandığımız Multiparametrik MR yöntemi ile özellikle ilk biyopsiden önce prostat içinde iltihaplı durumların varlığı ya da prostat kanseri şüphesi fazla olan yerlerin daha iyi tespiti sağlanmaktadır. Böylece biyopsi yapacağımız alan ortaya çıkmakta, iltihaptan kaynaklanan nedenler yüzünden gereksiz biyopsiden kaçınılmakta hem hasta açısından vakit kaybı, ikinci biyopsi ihtiyacı azalmakta, hem de hekim açısından tanı doğruluğu artmaktadır? diye konuştu.
Özel teknik ile yapılan Multiparametrik MR çekimlerinin Türkiye´de az sayıda klinikte gerçekleştirildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Demirtaş, kanserden değil geç kalmaktan korkulması gerektiğini sözlerine ekledi.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı