PROSTAT KANSERLERİNDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİDİR

PROSTAT KANSERLERİNDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİDİR

Sofikerim:? 50 yaş sonrası bütün erkeklerin belirli aralıklarla prostat kontrolü yaptırması gerekir?

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim: 50 yaş üstü bütün erkeklerin prostat kanseri riski taşıdığını hatırlatarak ?Prostat kanserlerinde erken teşhis hayati önem arz eder. Bu nedenle her hangi bir şikayet yaşanmasını beklemeden 50 yaş sonrası bütün erkeklerin belirli aralıklarla prostat kontrolü yaptırması gerekir ? şeklinde konuşarak vatandaşları uyardı?

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ?Prostat´ın erkek üreme sisteminin parçası olan bir organ ve başlıca fonksiyonun spermleri koruyan ve kalitesini artıran sıvıyı üretmek ve spermleri bu sıvı ile sulandırarak sağlıklı bir şekilde içerisinde muhafaza etmek olduğunu belirterek şunları kaydetti? ? Bir diğer görevi ise sfinkster kasları ile mesane ağzını sıkarak idrar kaçırmamızı engellemektir. İleri yaşlarda oluşma riski olan prostat kanserinin çok önceden teşhis ederek hastalığı tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür. Erkeklerde 50 yaşından itibaren iyi huylu prostat büyümesi olasılığı artmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi, prostatın kanser olmayan büyümesidir. Prostat kanseri ile tamamen farklı bir hastalıktır. 60 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 60´ında, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 80´inde prostat büyümesi görülmektedir. İyi huylu prostat büyümesi kanser değildir"

Prof. Dr. Sofikerim; ?Prostat kontrolü nedir? Hangi testler yapılmalı?? sorusuna cevaben yaptığı değerlendirmede ise ?Prostat kontrolünde kanda Prostat Spesifik antijen (PSA) değerine bakılır ve üroloji uzmanı tarafından parmakla prostat muayenesi yapılır. Yine 50 yaş üzerinde prostat büyümesi ile ilgili yakınmaları olan erkekler için ?idrar akım hızı testi´ yapılmalıdır. Prostat muayenesi üroloji uzmanı tarafından parmak ile makattan yapılmaktadır. Sanıldığı kadar zor ve sıkıntıya düşecek bir muayene değildir? ifadesini kullandı?



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı