ROBOTİK CERRAHİ İLE

ROBOTİK CERRAHİ İLE

PROSTAT SİNİRLERİ KORUNUYOR!

Robot yardımıyla gerçekleştirilen laparoskopik cerrahinin kalp hastalıklarından kadın hastalıklarına kadar birçok alanda kullanılan ileri bir cerrahi yöntemi olduğunu ve hastaya operasyon sonrasında ciddi bir konfor sağladığını söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, yeni uygulama ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Prostat cerrahisinde öne çıkıyor
1998´de kalp-damar hastalıkları için geliştirilen bu yöntemin günümüzde üroloji ve en çok da prostat cerrahisinde tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, ?Meninin dışarıya atılması, idrar kanalı salgılarının yapılması ve idrar kontrolünün sağlanmasında etkili olan prostat organının hastalıkları, 45 yaş üzerindeki erkeklerin çoğunluğunda görülüyor. Kanserin erken evresindeki belirtiler iyi huylu büyümeye benziyor. Kişide geceleri idrar için uyanma, kesik kesik idrar yapma, gündüz de tuvalete gitme sıklığında artış görülebiliyor. Kesin tanı için kanda PSA seviyesine bakılıyor, parmakla rektal muayene yapılıyor ve biyopsi alınıyor? dedi.
Robot yardımıyla sinirler korunuyor
Sıklıkla 60-65 yaşından sonra ortaya çıkan ve erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. MR ve kemik ölçümüyle evrelendirilen hastalık eğer prostatla sınırlıysa ve kişinin yaşam süresinin 10 yıldan uzun olması bekleniyorsa ilk tercih radikal prostatektomi oluyor. Bu yöntemde prostat ve seminal keseler adı verilen meni keselerinin tamamının çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Sofikerim, robotik cerrahinin buradaki farkını şöyle anlattı: ?Bu ameliyatlarda üç hedef oluyor. İlk olarak kişinin kanserden tamamen arınması hedefleniyor. İkinci olarak idrar kontrolünün sağlıklı bir şekilde korunması, üçüncü olarak da cinsel yaşamın devam ettirilebilmesi için ereksiyonun sağlanması isteniyor. Dünyadaki verilere göre ilk iki hedefe ulaşmak çok zor değil ancak ereksiyonun sağlanması için prostatın her iki paralelinden geçen sinir demetlerinin korunması gerekiyor. Robotik cerrahi bu noktada sinir demetlerinin korunması ve idrar kontrolünün erken sağlanmasına yardımcı oluyor.?
Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, 45 yaşını geçmiş ve idrar şikayetleri olan kişilerin mutlaka yılda bir kez üroloğa giderek prostat kontrolü yaptırmalarını, PSA kan değerlerini ölçtürmelerini ve idrar alışkanlıklarını hekime danışmalarını önerdi.
Hem hasta hem de doktor için konforlu
Kapalı yöntemle uygulanan ameliyatlarda kullanılan robotik cerrahi, üç boyutlu, 10 kez büyütülmüş ve yüksek çözünürlüklü görüntü ile cerraha dokuları daha iyi görme ve rahat çalışma olanağı sunuyor. Cerrah konsolda bulunan kollar yardımıyla robotu kontrol ediyor. Bu da uzun saatler ayakta kalmaktan kaynaklanabilecek yorgunlukların önüne geçiyor. Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, robotik cerrahinin avantajlarını şöyle sıraladı:
? Robotun kolları olası el titremelerini ortadan kaldırıyor.
? Ani yapılan hareketleri gerçekleştirmeden önce cerraha böyle bir işlemi yapmak isteyip istemediğini soruyor. Böylece ameliyat güvenliği çok daha yüksek bir seviyeye çıkıyor.
? Vücudun farklı yerlerinde açılan deliklerden içeri sokulan robot kollarının hareket kabiliyeti çok yüksek. Kendi etrafında 540 derece dönebilen bu kollar cerraha yüksek oranda hareket alanı veriyor.
? Robot yardımıyla yapılan cerrahi, hastaya da avantaj sağlıyor. Kanamanın az olması, çevre dokulara zarar verilmemesi gibi faktörler iyileşme süresini kısaltıyor. Hasta böylece günlük yaşamına ya da iş hayatına daha kısa sürede dönebiliyor.



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi