SAĞLIK HABERLERİNİ REKLAMLAŞTIRMAYIN

SAĞLIK HABERLERİNİ REKLAMLAŞTIRMAYIN

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, düzenlediği basın toplantısında sağlık kuruluşlarının haber ve reklamları ile ilgili son mahkeme kararı ve uygulamalarına dair açıklamalarda bulunup, devamında Soma’da hayatını kaybeden vatandaşlarımız i

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Altınkaya, düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığının aldığı bir karar doğrultusunda, sağlıkta reklamı ön plana çıkartacak haberlerin, yapılmasının sakıncalı olduğunu ifade ederek, ``Sağlıkla ilgili haberlerde, kurumu ya da kişiyi öven ifadeler, o haberi yayınlayan medya kuruluşuna yüklü tazminatlar getirebilir`` şeklinde konuştu.

 

 Altınkaya, ``Ülkemizde sağlık sektöründe faaliyet gösteren kamuya ya da özel sektöre ait pek çok sağlık kuruluşu var. Kayseri`de de sağlık yatırımları oldukça fazla ve çok sayıda da özel sağlık kuruluşumuz mevcut. Bunlarla ilgili haber yapılırken, kurumu ya da kişiyi övücü ifadeler kullanılması, o haberi yapan medya kuruluşuna ağır bir bedel olarak dönebilir. Sağlık Bakanlığı bir şekilde ulusal ve yerel medyayı takip ediyor ve `reklam kokan` ifadeler içerdiğini tespit ettiği haberleri, onları yayınlayan medya kuruluşuyla beraber, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Üst Kurulu`na bildiriyor. Bu kurul da, haksız rekabet hükümleri çerçevesinde, o haberi yapan medya kuruluşuna yüklü miktarda maddi cezalar verebiliyor. Bunun en somut örneği Sakarya`da yaşandı. Oradaki bir yerel medya kuruluşunda yer alan haber, 82 bin lira ile cezalandırıldı. Bu 82 bin lira ise bu konuda verilebilecek en alt limit``dedi.

Sözlerinin devamında Altınkaya, Kayserimizde faaliyet gösteren medya kuruluşların, sağlık haberleri yaparken çok dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaparak, “ Allah korusun, böyle bir haber karşısında alınacak 82 bin liralık ceza, Kayseri`de faaliyet gösteren gazetelerimizin ya da televizyonlarımızın hemen hemen bütün hepsini çok zor durumda bırakabilir “ ifadesini kullandı.

 

Basın açıklamasının ardından Altınkaya, Manisa`nın Soma ilçesinde 282 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili olarak 1 dakika saygı duruşunda bulunup, yakasına siyah kurdela taktı. Ayrıca Basın toplantısına katılan meslektaşlarına da cemiyetin rozetiyle  birlikte  siyah kurdeleleri dağıttı.

 

Altınkaya,  ``Soma`daki faciada pek çok işçi kardeşimizi kaybettik. Hepsine Allah`tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı işçilerimize de acil şifalar diliyoruz. Kayseri`deki yerel medya kuruluşlarımız da bu acılı günde hassasiyetlerini gösterip, televizyonlarımız bizim herhangi bir uyarımız olmadan yayın akışlarını ona göre yeniden düzenlediler ve bugün çıkan bütün gazetelerimiz de siyah kuşakla çıktılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle acı göstermesin`` dedi.



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı