SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI ?

Yaz tatili bayram telaşı derken bir yandan da yeni eğitim yılının telaşı başladı bile. Dokuz günlük bayram tatilinin hem ardından yeniden çalacak olan ders zili ile velilerin beslenme çantası hazırlama telaşı da yeniden start alacak. Peki sağlıklı nesiller için beslenme çantalarında hangi gıdalar yer almalı? Uzmanları bu konudaki önerileri nelerdir? Sizler için araştırdık?
Son zamanlarda Obezite´nin hızla artmasına bağlı olarak aileleri de telaş sardı. Okula giden çocukları yemekhaneden mi yemeli, kantinden mi beslenmeli, yoksa beslenme çantası mı hazırlanmalı karar veremeyen hepsinden önemlisi beslenme çantasına hangi gıdaları koyarsa çocuğun ruh ve beden sağlığı yeterli gelişir bilemeyen velilere önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanları ?Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin grubu; Süt ve ürünleri grubu, et-yumurta ? kurubaklagiller grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu olarak belirlenmiştir? değerlendirmesinde bulunup ekliyorlar ?Okul yemekhanesinin menüleri çocuk beslenmesine göre hazırlansa da bütün çocukların gereksinimi farklılık gösterdiğinden çocuklarımıza doğru ve yeterli miktarda besin seçme konusunda yardımcı olmamız gerekmektedir. Bu nedenle velilerin okul menülerini gözetlemeleri gerekmekte ve çocuklarına bir ana birkaç ara öğünde tüketebileceği beslenme çantası hazırlaması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin grubu, süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu olarak belirlenmiştir. Okula götürülen beslenme çantasının da aynı şekilde dört besin grubunda bulunan besinlerden seçilerek hazırlanması yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için önemlidir.Beslenme çantasında akmayacak, çabuk kokmayacak, bulaşmayacak ve çocuğun yerken zorluk çekmeyeceği besinler yer almalıdır, sulu yemeklerin taşınması zordur. Bu nedenle kuru gıdalar yanında içecek en uygun seçimdir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsime uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır?
Ayrıca ailelerin çocuklarına beslenme eğitimi vermelerinin çok önemli olduğunun da altını kalın çizgilere çizen uzmanlar ´´Çocuklarımıza beslenme çantası hazırlıyoruz, bunun yanında onların beslenme çantası dışında dışardan gıda maddesi tüketmelerine de yardımcı oluyoruz. Verdiğimiz harçlıklar çocuğumuzun beslenme çantasından değil de kantinden beslenmesini sağlayabiliyor. Buna çok dikkat etmeliyiz.´´ diyerek velilere harçlık verirken dikkatli olması uyarısında bulunmayı ihamal etmiyorlar?



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı