SARIŞINLAR OSTEOPOROZ RİSKİ ALTINDA

SARIŞINLAR OSTEOPOROZ RİSKİ ALTINDA

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi hekimi Op. Dr. Neslihan Özoğul, sarışın, uzun boylu ve beyaz tenli kadınların daha fazla osteoporoz riski taşıdığını belirtti.

Halk arasında ‘kemik erimesi’ olarak adlandırılan ‘osteoporoz’u, vücuttaki kemik kitlelerinin azalması olarak tanımlayan Op. Dr. Neslihan Özoğul, hastalığın genellikle kadınlarda 45 yaşından sonra menopoz devresi ile görüldüğünü ifade etti. Yapılan araştırmalara göre, sarışın, uzun boylu ve beyaz tenli kadınların daha fazla osteoporoz riski taşıdığına dikkat çeken Özoğul, hastalığın nedenlerini gebelik, emzirme, fiziksel aktivitenin azalması ve genetik hastalıklar olarak sıraladı. Özoğul, osteoporozun böbrek üstü bezleri, bazı romatizmal ve tiroit hastalıklarını da tetiklediğini söyledi.
Özoğul, ilerleyen yaşlarda söz konusu hastalığa yakalananlarda kolay kemik kırılmaları görüldüğünü vurgulayarak hastalıktan korunma yöntemlerini şu şekilde açıkladı:
“Fiziksel aktivitenin artırılması, günde en az 20 dakikalık yürüyüş, özellikle güneş ışınlarının alınması kalsiyum içeren gıdaları tüketmek, özellikle menapoza girmiş kadınlarda günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması, stresli ortamlar, yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi, çay tüketiminin çok fazla olmaması, kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durulması riski azaltır. Bilgisayar başında uzun saatler hareketsiz durmak osteoporoz riskini artırır. Kalsiyum ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Bunun için günlük bir bardak süt, bir kibrit kutusu peynir mutlaka tüketilmelidir.”

 



Yahyalı'da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Talas’ta şehre hizmet edecek engelli rehabilitasyon merkezi

Aile Sağlığı Merkezi resmi açılış için gün sayıyor

İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp