ŞEHİRCİLİK ŞURASI 2017

ŞEHİRCİLİK ŞURASI 2017

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ´NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi´nde, gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da iştirak ettiği şura yine Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açılış konuşmasıyla start verdi? Şurayı Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik başta olmak üzere çok sayıda ilçe belediye başkanı ve ilimiz medya mensupları da takip etti..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da iştirak ettiği ?Şehircilik Şurası´ yine Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açılış konuşmasıyla start verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehircilikte Yeni Vizyon" temasıyla düzenlenen şuranın ülke, millet ve özellikle de şehirler için hayırlara vesile olmasını diledi. Erdoğan, açılış programının ardından yaklaşık 3 ay boyunca 4 komisyon halinde çalışmalarını yürütecek olan şuraya katkı verecek herkese şükranlarını sundu.
Erdoğan, şuranın, bilim insanlarından ilgili kurumların uzmanlarına, sivil toplum kuruluşlarından meslek örgütlerinin temsilcilerine kadar geniş bir katılımla çalışacağını vurguladı?
Şehirlerin meselelerinin ve bunların çözüm yollarının enine boyuna tartışılacağı şuranın, bu alanda bir dönüm noktası olacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplumdan uzak, tek başına yaşamanın insan fıtratına aykırı olduğunu, şehirlerin de işte bu fıtri ihtiyaçtan doğduğuna işaret etti.
Medeniyet kavramının, insanların bir arada yaşadıkları şehirleri ve o şehirleri anlamlı kılan yapıları da ifade eden geniş bir anlam dünyası vardır diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; ?Gerçekten de insan, doğanın çehresini değiştirebilecek müdahaleler yapma bilgisine ve iradesine sahip alemdeki tek varlıktır. Şayet bu müdahale güzele, iyiye, hayırlıya ulaşma yönünde olursa insan, Allah´ın yeryüzündeki halifeliği vasfına uygun davranmış olur. Aksi yönde hareket ederse bu, Allah ile haşa yarışma yolunu açar ki, o yolun sonu hem insanın hüsranıdır hem de dünyanın mahfıdır" değerlendirmesinde bulundu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yahya Kemal´in, "Bir iklimin manzarası, mimarisi, halkı arasında ahenk varsa, orada gözlere bir vatan tablosu gözükür." sözlerini aktararak, şunları kaydetti: "Bizim için şehir hem vatandır hem de Rabbimiz´e yönelişimizin tezahürüdür. Tarihimizde, şehir-insan ilişkisini, vatan sevgimizi ve Rabbimiz´e olan yönelişimizi de kapsayacak şekilde kurmaya çalıştığımıza dair sayısız örnek bulunuyor. Ecdadımızın Orta Asya´dan Pakistan ve Hindistan´a, Selçuklu coğrafyasından Osmanlı´nın 3 kıtaya yayılan o görkemli mirasına kadar çok geniş bir müktesebata sahiptir.?
Başbakan Binali Yıldırım ise konuşmasına; "Hüner bir şehr bünyad etmektir, reaya kalbin abad etmektir." sözünü hatırlatıp, "Yani asıl marifet, halkın kalbini, ruhunu, benliğini inşa edecek insana huzur verecek şehirler inşa etmektir." diyerek başladı. Bunu gerçekleştirme yolunda yeni fikirlerin ve kazanımların ortaya konulması konusunda önemli bir toplantının gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, bir milleti anlamak için şehirlerine bakmanın yeterli olacağını dile getirdi.
Yıldırım, şehrin medeniyet, medeniyetin de şehir olduğunu vurgulayarak, şehirlerin, yaşayan insanların ruh halini de yansıttığını ifade etti. "Şehir bir kaptır, içinde yaşayanlara kendi şeklini verir." diyen Yıldırım, Türk milletinin dünyaya nam salan şehirler inşa etmiş büyük medeniyetin mensupları olduğunu bildirdi. Başbakan Yıldırım, Konya, Bursa, Edirne, İstanbul başta olmak üzere tarihe mal olmuş bütün şehirlerin, insan merkezli kurulduğunu, her sokağın, her caddenin, her taşın insanı yansıtan bir anlayışla şekillendiğine dikkati çekti.
Bilim adamlarının, bürokratların, uzmanların şehirlerdeki sorunların giderilmesi, şehirlerin güzelleştirilmesi için önemli çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını bildiren Yıldırım, 2002´den bu yana Türkiye´nin gerçekleştirdiği bütün adımların altında liderliğiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın imzası, Türk milletinin de büyük desteğinin olduğunu ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise konuşmasında şunlara değindi; "Şehircilik Şurası sonrası alacağımız kararlarla, çıkaracağımız yasalarla tüm Türkiye genelinde adeta bir seferberlik başlatarak tüm riskli yapıları elden geçirip deprem gelmeden hazır olmak istiyoruz." dedi.
Bakan Özhaseki, ana teması "Şehircilikte Yeni Vizyon" olan şuranın açılışında yaptığı konuşmada, şehir ve insanın birbirinin aynası olduğunu söyledi.
Şehirlerin yeni ideallere kapı aralamasını, bu idealleri gerçekleştirebilme kabiliyetini yeni nesillere sunmasını istediklerini dile getiren Özhaseki, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2023 vizyonumuza ve 2071 tasavvurumuza uygun şehircilik politikaları belirlemek, sorunlara çözüm üretmek için Şehircilik Şurası´nı toplamaya karar verdik." diye konuştu.
Özhaseki, 3 ay sürecek şuranın 4 konu başlığının, "Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım", "Kentsel Dönüşüm, "Şehirleşme, Göç ve Uyum, " Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü" olduğunu belirterek şura komisyonlarının bilim insanları, bakanlıklar, belediyeler ve kamu kuruluşlarından uzmanlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile meslek örgütlerinin mensuplarından oluştuğunu aktardı.
"Şuradan çıkacak sonuçlar, mevzuata doğrudan veya dolaylı katkı sağlayacak, Türkiye´nin şehircilik politikasına yansıyacaktır." diyen Özhaseki, vakitlerini şura için ayıran tüm katılımcılara teşekkür etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü diğer çalışmalara ilişkin de bilgi veren Bakan Özhaseki, terör dolayısıyla tahrip edilen illerde sürdürülen çalışmaları anlattı. "Bu kapsamda başta Diyarbakır Sur olmak üzere Cizre, İdil ve Silopi, Şırnak Yüksekova ve Nusaybin´de de çalışmalar başlattık. Sur´da evi yıkılmış herkese bugün ev verebilecek durumdayız. Silopi ve İdil´de 3 ay içerisinde herkesin evini teslim edebilecek durumdayız. Sene sonuna kadar teröristlerin yaktığı, yıktığı, mağdur ettiği her vatandaşın evini, ki sayısı 30 bini aşıyor, altyapısıyla ve üstyapısıyla verebilecek durumdayız."
Çevre konusunda da atık su, katı atık bertaraf tesisleri, gemilerden atık alım hizmeti, hava kalitesi izleme ağı, mavi bayraklı plaj sayısı konusunda yürütülen çalışmaları anlatan Özhaseki, Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası´nı aldıklarını anımsattı. Özhaseki, Şehircilik Şurası´na destekleri ve katılımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´a şükranlarını sunarak, katılımcılara teşekkür etti.
Açılışta, şehirlerin önemine ilişkin tanıtım filmi de gösterildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da