ŞEHİRLER ENGELLİLER İÇİN DİZAYN EDİLMELİ

ŞEHİRLER ENGELLİLER İÇİN DİZAYN EDİLMELİ

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, toplumun günlük yaşam içerisinde kullandığı yaşam çevresi, binalar ve hizmet alanlarının özürlüler için dizayn edilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de bu konuda önemli bir mesafe kat edildiğini dile getiren Bilici, bu

        Vali Mevlüt Bilici, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Anadolu Sakatlar Derneği, Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği, Hacı Mustafa Postaağası İş Okulu öğrencileri, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerini kabul etti. Ziyarette açıklama yapan Bilici, bugün sağlıklı bir fert olunsa da yarın her bir insanın özürlü olmayacağının garantisi bulunmadığını ifade etti. Bilici, “Özürlü kelimesi olumsuzluk çağrıştırdığı içinde kullanmamak gerekir. Ama genelde toplumda böyle bilindiği için söylüyorum. Özürlü günü ile kalmamalıdır. Toplum bunun bilincinde olsa yada çağdaş toplumlarda olduğu gibi toplumlar bilincinde olsa her günü özürlü günü düşüncesiyle bilinciyle hareket ederek özürlülerine sahip çıkması gerekir.” dedi.

        Bilici, toplumun özürlü insanlara daha çok sahip çıkılması gerektiğini anlatarak şöyle konuştu: “Tüm sistem özürlülerimiz için dizayn edilmelidir. Işık sisteminden kaldırımına, sinemadan alış veriş merkezlerine, uçağından metrobüsüne, aklınıza gelen her türlü yaşam çevresini ve koşulunu özürlülerimiz için ayarlamamız gerekiyor. Bu anlamda ülkemizde olumlu ve güzel gelişmeler var. Özürlülerimiz de bunun farkındalar. Önemli bir konu da eğitimdir. Her insan, her birey hangi durumda olursa olsun eğitilebilir. Eğitim bu grup insanımız için de önemlidir. Eğitimle neler başarılabileceğini gördük. Bunu arkadaşlarımız biliyor. Bunun ailelerce de bilinerek böyle çocukları olan ailelerin eğitimle ne kadar geliştiğini fark ederek, çocuklarını eğitimle topluma katmaları gerekir.”

        Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç, 2005 yılından bu tarafa özürlüler için atılım dönemi olduğunu söyledi. Çıkan kanunlarla özürlülere sahip çıkıldığını aktaran Kılıç, “Bizim kafamızda şu vardı. 'Topluma çıktığımızda komşu, toplum, devlet mekanizması ne der?' diye utanç içindeydik. Ama görüyoruz ki herkes bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor ve toplumun içine çıkıyoruz. Türkiye genelinde ciddi anlamda devletin bizlere yönelik çalışmaları oldu. Valilik olarak da bizlere destek verdiniz. Teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

        Hacı Mustafa Postaağası İş Okulu’nun engelli öğrencisi Ramazan Nabi Özdemir, Vali Mevlüt Bilici ile görüşerek iş istedi. Bilici, bu taleple ilgili değerlendirme yapacaklarını ifade etti. Suat Kaya ismindeki özürlü bir genç ise kendi elleriyle yaptıkları vazoyu Vali Bilici’ye hediye etti. Engelliler için proje çalışması yapan Kilim Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri de çiçek takdim etti.



Sosyal medya fenomeni toprağa verildi

Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti