ŞENTÜRK: KÜRESEL EKONOMİDE YER EDİNEBİLMEK İÇİN STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİR

ŞENTÜRK: KÜRESEL EKONOMİDE YER EDİNEBİLMEK İÇİN STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİR

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Başkanı Hulusi Şentürk katıldığı bir imza töreninde, “Küresel ekonomide yer edinebilmek için standartlara uygun üretim yapmamız gerekir” dedi.

Kayseri Sanayi Odası’nda (KAYSO) ‘kalibrasyon iş birliği protokolü’ imza töreninde bir konuşma yapan TSE Genel Başkanı Hulusi Şentürk, “Standartların bize ne kadar lazım olduğunu hepimiz biliyoruz. Standartların uygun üretimine dair sabahlara kadar konuşup örnekler versek bu iş bitmez” dedi
Şentürk, “Standartlar kalite ve güvenlikli ürünlere ulaşabilmek için kaçınılmazdır. Küresel ekonomide yer edinebilmez için standartlara uygun üretim yapmamız kaçınılmazdır. Türkiye'de üretilen bir kilit İtalya'ya gittiğinde oradaki kapıların boyutuna uymuyorsa büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
Standartların serbest ticarete engel olduğunu ifade eden Şentürk, “Standartlar küresel dünyada sömürge aracı olarak kullanılan önemli bir argümandır. Standartlar teknik engel olma özelliğine sahip bir dökümandır” ifadelerini kullandı.
Standartlar savaşının yaşandığı bir dönemde olunduğunu belirten Şentürk, Temmuz ayında yeni bir uygulamanın geleceğini ifade ederek, “Standartlar savaşının cereyan ettiği bir dönemde yaşıyoruz. Sıcak bir uygulama Temmuz ayında bizleri bekliyor. Avrupa yapı malzemelerinde CE direktifini değiştiriyor ve Temmuz ayından itibaren yeni CE direktifi kapsamında belgelendirilmeyen yapı malzemeleri Avrupa'ya giremeyecek” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin Avrupa’da yapı malzemeleri satabilmesi için yeni bir belge çıkarması gerektiğini dile getiren Şentürk, “Bu direktife göre biz CE belgesi veremeyeceğiz. Öncelikle Türkiye'nin bu direktife göre bir belge çıkarması gerekecek. Bakanlıkların bu altyapıya kurması gerekecek ve arkasından Avrupa bu altyapıyı denetleyecek. Avrupa bunu yeterli görürse bakanlıklara ve bize belge verme yetkisi verecek. Biz de bu belge verme yetkisini alıp Türkiye'de belgeyi vereceğiz” diye konuştu. Gelişmiş ülkelerin standartlara önem verdiğini söyleyen Şentürk, “ISO, IC, Uluslararası Teknik Standartlar gibi kuruluşlara gelişmiş ülkeler büyük önem veriyor. Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkeler bu komitelerde, yüzlerce komitelerde ya başkanlık ya da sekretaryalık görevini alıyor. Sadece komite üyelerini kastetmiyorum. Komite üyelikleri binlerle ifade ediliyor. Önemli olan komitede üye olabilmek değil, komitenin ya başkanlığını ya da sekretaryalığını alabilmektir. Diğer ülkeler yüzlerce komitede yer alabilirken Türkiye sadece 5 komitede yer almaktadır” şeklinde konuştu. Gelişmiş ülkelerin sadece standartları üretmekle kalmadıklarını ve standartları ürettiklerini belirten Şentürk, “Standart dediğimiz şey oyunun kuralını yazmaktır. Örneğin bir maça çıkacağız, maçta 3 korner bir penaltı deniliyor. Tam 3 korner olduğunda diğeri 5 korner bir penaltı olacak şeklinde kural belirliyor ama kendi işine geldiği zaman 2 kornerden bir penaltı diyebiliyor. Bir maça çıkıyorsunuz ama maçın kurallarını değiştirme yetkisi rakibinizde olunca o maç kazanılmaz. Standartları belirleyen olmadığımız sürece küresel pazarda bir pay alamayız” ifadelerinde bulundu.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları