SGK İL MÜDÜRÜ HASGÜL,

SGK İL MÜDÜRÜ HASGÜL,

?SOSYAL GÜVENLİK OLMAZSA İNSAN HAYATI OLMAZ?

Sosyal Güvenlik Kurumu, farklı isimler altında ?özel´ ödemeler yapıyor. Milyarlarca lirayı bulan bu ödemelerden birçok SGK´lı haberdar değil. Üstelik bu paralar zamanında çekilmeyince hak yanıyor. Yolluk, cenaze yardımı, çeyiz ödemesi, istirahat parası, süt parası gibi 10´a yakın ödeme kalemi hakkında gazetemiz  aracılığı ile ilimiz kamuoyunu bilgilendiren  SGK İl Müdürü  Hacı Ali Hasgül, sosyal güvenliğin önemine  dikkat  çekti?

Yolluk ödemesi, cenaze yardımı, yetime maaş, emzirme parası, rapor parası, doğum izni parası, emekli olamayanların birikmiş pirimlerini  geri alması, yaşlılık ödemesi gibi  sıralanan 10´a yakın kalem ödeme ile ilgili hakkında  gazetemiz  aracılığı ile ilimiz kamuoyunu bilgilendiren  SGK İl Müdürü  Hacı Ali Hasgül,  şu bilgileri  verdi:

?---Yol ve gündelik ödemesi için kişinin tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyor. Başvuru SGK İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri´ne yapılıyor.

---Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yatırılmışsa 5 yıl içinde başvuru yapan yakınları 531 lira cenaze yardımı alır. Bir dilekçeyle Sosyal Güvenlik Merkezleri´ne başvurmak yeterli.

---Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağ-Kur´lu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. 24 maaş tutarındaki bu para kız çocuğuna evlendiğinde toplu ödeniyor. Başvuru SGK´ya.

---SGK, anneye, anne sigortalı değilse babaya her doğumda 133 lira ödüyor. Bunun için SGK İl Müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir.

---Çalışırken hastalanan, meslek hastalığına yakalanan, iş kazası geçiren sigortalıya hastane rapor yazar. Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği denir. Ödeme günlük en az 29.62 TL´den hesaplanır. Bu parayı Bağkurlu da alır. SGK´nın yatırdığı para PTT´den alınır.

--- Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 4425 lira. Bu tutar maaşa göre 29 bin liraya kadar çıkar. Bu paranın yatıp yatmadığını turkiye.gov.tr´den kontrol edebilirsiniz.

---Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor. Bu kişiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK´dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK´ya dilekçeyle başvurmak gerekiyor.

 ---Sosyal güvencesi olmayan ve ekonomik durumu yetersiz 65 yaş üstü vatandaşlara devlet yaşlılık maaşı veriyor. 423 liranın altında geliri olan yaşlı önce defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı alacak. Başvuru Kaymakamlıklar´a. Belgeleri inceleyen SGK, üç ayda bir ödeme yapıyor.?               

SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül sözlerinin sonunda: ? Malullük, yaşlılık ve ölüm insanın hayatında ayrılmaz bir parçası. Herkesin karşısına çıkabilecek olaylar.  Onun için ben vatandaşlarımıza sosyal güvenliği çok önemsemelerini rica ediyorum.  Sigortasız çalışmasınlar sigortasız işçi çalıştırmasınlar.  Çünkü bu sosyal güvenlik olmazsa inanın hayat olmaz? diyerek sosyal güvenliğin önemine vurgu yaptı.   

HABER: C.ÜSTEN 



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı