GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI MURAT APAYDIN:

GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI MURAT APAYDIN:

?SİGARA MİLLETİMİZE DAYATILAN BİR OYUN, BİR TUZAKTIR?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Murat Apaydın, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü´nde haber ekibimize bir değerlendirmede bulunarak sigara kullanımı konusunda Türk Milleti´nin oyuna getirildiğini iddia ederek ?Sigara bizim milletimize dayatılan bir oyun, bir tuzaktır. Bu oyunun mutlak suretle bozulması lazım? ifadesini kullanıp, sigara bırakmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu.
?Dünya Sigarayı Bırakma Günü´ 1987 yılından bu yana peryodik olarak 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü üye ülkelerce kutlanan önemli gün. Bu günde, sigara kullanıcılarının sigarayı bırakmaları teşvik edilmekte. Günümüzde her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanıyor ancak, ülkemiz durum hiç iç açıcı değil. Türk Toraks Derneği´nin açıkladığı tütün kontrolü sonuç bildirgesinde sigara içme trendinde bir atış olduğu gözleniyor. 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımında %51, diğer tütün ürünleri kullanımında %88 oranın artış gözlendi.
Sigara üretimi ve satış rakamlarını da açıklyan Türk Toraks Derneği, verdiği grafikte sigara üretiminin 2009´dan 2011 yılına kadar düşüş yaşandığı, 2011 yılından günümüze kadar %30 arttığı gözleniyor. Tütün satışında grafik değişmiyor. 2011 yılında adet olarak 90 trilyon olan tütün satışı, 2015 yılında 100 trilyonu geçmiş durumda.
İşte bütün bu verilerin ışığında haber ekibimize değerlendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları ve Tüberkiloz Uzmanı Murat Apaydın, 31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma günü dolayısıyla haber merkezimize özel açıklamalarda bulundu. Apaydın, sigara içenlerin %80´ninin bu durumdan şikayetçi olduğunu ve bırakmak istediklerini kaydetti. Apaydın ayrıca, sigara bırakmak isteyenlere Ramazan ayının mükemmel bir fırsat olduğunu vurgulayarak bırakmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu; ?Biz biliyoruz ki sigara içenlerin %80´ni sigarayı bırakmak istiyor ve bunların %20´si sigarayı bırakmak için deniyor. Sigarayı bırakma denemeleri sigarayı bırakma şansını artıyor. Dolayısıyla yılın 1 gününün bu şekilde deneme günü olarak kullanılması bir avantaj. %98 müslüman olan bir ülkede Ramazan ayının geliyor olması, insanların maneviyatını, psikolojik mukavemetini artıran bir unsur. Dolayısıyla bütün vatandaşımızı mücadeleyi bırakmamalarını, mücadele ettikçe mutlaka kazanacaklarını hatırlamalarını öneriyorum. Burada esas bilinmesi gereken konu bu, ne bir alışkanlık, ne bir tiryakilik, ne bir madde bağımlılığı. Bu bizim milletimize dayatılan bir oyun bir tuzak, bu oyunu mutlak suretle bozulması lazım. Birey bazıda insanların kararlılıkla mücadele etmesi lazım. Tek bilmeleri gereken şey, basit bir tıbbi destekle bu bağımlılıktan, bu hastalıktan kurtulacaklardır. Bununla ilgili en yakın sağlık merkezlerine, ilgili doktorlara başvurmalarını öneriyorum.?
HABER: M. EMRE KİPMAN



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı