SIĞINMACILARIN DİL VE KÜLTÜR SIKINTISI

SIĞINMACILARIN DİL VE KÜLTÜR SIKINTISI

“ŞEHİR HASTANESİ’NDE TERCÜMAN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK”

MAZLUMDER Şube Başkanı Ahmet Taş yazılı bir açıklama yaparak Şehir Hastanesi’nde doğum yapan Suriye uyruklu hastanın Türkçe bilmediği için sağlık personelinin ve kendisinin büyük sorun yaşadığını dile getirip, tercüman bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayarak yetkilileri soruna çözüm getirmeye davet etti.

MAZLUMDER Şube Başkanı Ahmet Taş yazılı bir açıklama yaparak Şehir Hstaenesi’nde doğum yapan Suriye uyruklu hastanın Türkçe bilmediği için sağlık personelinin ve kendisinin büyük sorun yaşadığını dile getirip; yaşanan süreç ile ilgili olarak şunları kaydetti. “Kayseri Şehir Hastanesinde Suriyeli bir anne, zor ve kanamalı bir doğum yaptı. Doğum yapan annenin Türkçe bilmemesi, doğum yaptıran sağlık personelinin de Arapça bilmemesi yapılan doğumu zahmetli ve tehlikeli bir hale getirdi.

Doğum yapan annenin Türkçe bilmemesi ve farklı bir kültüre sahip olması, doğumu yaptıran personelin taleplerine olumlu cevap verememesi sebebiyle annede uzun süreli ve kaygı verici kanamaya sebep oldu. Daha önce de doğum yapan annenin tehlikeli durumu personelin müdahalesiyle düzeltilip anne ve yavrusu sağlığına kavuşurken, annenin doğum sırasında başından geçen sıkıntıları duyan baba Muhammed Arefe'nin heyecanlanmasına ve karısının darp edildiği kaygısına sebep oldu. Karısını kaybetme korkusuna kapılan baba Muhammed Arefe, korku ve endişesini çektiği bir video ile kamuoyu ile paylaştı. Paylaşımda doğumu yaptıran sağlık personeli, doğum yapan kadına darp ve işkence yapmakla suçlanıyordu. Olayı haber alan Mazlumder Kayseri Şubesi ve Suriyelilere Ensar Derneği yetkilileri Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Şehir Hastanesi yönetimi ve sağlık çalışanları sendikaları ve baba Muhammed Arefe ile yaptıkları görüşme ve incelemelerde olayın tamamen tercüman eksikliği ve kültür farklılığından kaynaklandığı, hastanın doğum uzmanlarının talimatlarını anlayamaması ve buna bağlı olarak doğumun zor ve kanamalı geçmesine sebep olduğu, babanın da doğum yapan eşinin doğum sırasındaki korku ve endişesinden etkilenerek doğum uzmanlarının meslekleri gereği yaptıkları davranışları darp olarak değerlendirip, çektiği videoyu sosyal medyada paylaştığı anlaşılmıştır.

Mazlumder Kayseri Şubesi, Kayseri Suriyeliler Ensar Derneği ve Mülteci Hakları Derneği olarak yaptığımız çok yönlü inceleme ve görüşmeler sonucunda baba Muhammed Arefe’nin yaptığı suçlayıcı paylaşımdan pişmanlık duyup hiç kimse hakkında herhangi bir şikayetinin olmadığı beyanı da göz önüne alındığında Kayseri Şehir Hastanesinde meydana gelen Muhammed Arefe'nin hanımının yaptığı doğumda herhangi bir darp ve insan hakkı ihlali olmadığı anlaşılmıştır.”

Mazlum Der Şube Başkanı Taş sözlerini noktalarken Şehir Hastanesi’nde tercüman olmamasını büyük eksiklik olduğunu vurgulayıp, yetkilileri soruna çözüm getirmeye davet ederek şunları kaydetti. “Bununla birlikte Suriyeli hasta müracaatının yoğun olarak yaşandığı Kayseri Şehir Hastanesinde özellikle doğum, acil ve ameliyat bölümlerinde Arapça yada yabancı uyruklu hastanın dilini bilen tercüman olmaması büyük bir eksikliktir. Hasta ve insan hakları ile asla bağdaşmayan bu durumun bir an önce düzeltilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Şehir Hastanesi yönetimini göreve davet ediyoruz”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ