ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

GÜLCÜOĞLU  ?İLLER  BANKASI´NDAN  GELEN  PARA  İLE  BELEDİYECİLİK  YAPAMAZSINIZ?

                           ?UMUDUN  TÜCCARLIĞINI YAPMAK BİZİM İŞİMİZ DEĞİL?

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik. Bünyan  İlçesi  Belediye  Başkanı  Şinasi  Gülcüoğlu ?  Sn. Gülcüoğlu   ile  Bünyan Belediye  Başkanlığı koltuğunda  geride kalan  1.5 yılda  hangi projeler hayata geçirildi, ve  önümüzdeki  2.5  yıla ait  projeksiyonu  masaya yatırıp  detayları ile irdeledik?

C. ÜSTEN: Sayın Gülcüoğlu, Bünyan mahkus talihini  yenemeyen bir ilçemiz. Bende Bünyanlıyım, çocukluğum burada geçti.  Ben 45  yaşındayım ve  doğrusunu isterseniz  geride kalan 40 yılda  ilçemizde  çpk fazla  değişen şey olmadı?  Hatta  eskiye nazaran  Bünyan ilçesinin  geriye gittiğini söylemek   çok da  vicdansızlık olmaz diye  düşünüyorum.  Paslı, su borularından su içerdik. Yani alt yapı ciddi bir problemdi Bünyan´da. Seçimin ertesi günü koltuğa oturdunuz, bir çok vaadiniz vardı. Neler yaptınız bu güne kadar, öncelikle böyle başlayalımdilerseniz?

20 YILDIR  HİBE ALAMAYAN  İLÇEYE  HİBE ARAÇ GEREÇ  SAĞLADIK?

Ş. GÜLCÜOĞLU: Bünyan´ın belediyecilik geçmişi 150 yılı aşkın süredir devam ediyor. Adana Büyükşehir Belediyesi ile aynı tarihte belediye olmuş ancak büyüme bakımından aynı büyüme ivmesini gösterememiş Anadolumuzun şirin bir ilçesi Bünyan. Ben her zaman Bünyan´ı görmek yeterli değil, yaşamak lazım diyorum. Görevi devraldığımızda, belediye olarak ciddi bir borç sarmalının içindeydik. Belediyemize bağlı faaliyet gösteren şirketimizin elemanları 4 aylık maaşlarının ödenmediğini gördük. Bununla birlikte Belediyemizin başta şirketi olmak üzere alacaklılarının kapıda olduğunu bir çok insanın cebinde çek ile senet ile belediyeden alacaklı bir şekilde beklediğini gördük maalesef. Görevi devraldıktan sonra yaptığım araştırmalara göre şirketin 2011 yılında kapatılması gerektiğini, iflas etmiş bir şirket olduğunu mühris bir şekilde yönetildiğini gördük. Bakanlığın raporları da bu söylediklerimizi doğruluyor. Ben hatırlıyorum; ?borçsuz belediye devrediyoruz´ gibi bir takım yaklaşımlar vardı. Yapılan parke çalışmalarının 1.8 tirilyonluk borcunu biz devraldık ve ödüyoruz. Bütün şehir yasası ile birlikte belediyemize bağlanan beldelerin bir araştırmasını, artı ve eksilerini değerlendirdik. Bu çerçevede eksik olan araç ve gerecin eksik olan donanımları, mevcut olanların da bakım ve onarımdan geçmesi gerekiyordu. Devrealdığımız tabloda araçların yürüyecek hali kalmamışdı. Bütün bunlara ilaveten hinterlandımızın  büyümesiyle beraber 4 tane çöp aracı aldık. Tanesi 190 bin civarında olan çöp toplama aracı ki, Çevre Bakanlığı´ndan hibe şeklinde bize verildi. Araştırmalarımız neticesinde Bünyan ilçemize 20 yıldır hiçbir hibenin gelmediğini öğrendik. Buna ilave olarak 1500 tane çöp konteynırı alarak bütün mahallelerimize dağıttık. Bu çerçevede eksik ve noksanlarımızı gidererek, faaliyetlerimizi rutin hale dönüştürdük. Vatandaşlarımızdan da samimi teşekkürlerini aldık. Onların mutluluğu bizleri de mutlu etmiş bulunuyor.

C. ÜSTEN: Sayın Gülcüoğlu, biliyoruz ki bu tür küçük belediyelerin gelir  kaynakları  son derece sınırlı?  Bünyan Belediyesi´nin de çevre ve emlak vergileri dışında çok fazla bir geliri yok. Bu hizmetler için kaynağı nereden sağlıyorsunuz, Büyükşehir Belediyesi size destek oluyor mu?

İLLER BANKASI´NDAN  GELEN  PARA  İLE  BELEDİYECİLİK  YAPMAYA  KALKARSANIZ   MAAŞLARI BİLE ÖDEYEMEZSİNİZ?

Ş. GÜLCÜOĞLU:  Siz belediyeciliği İller Bankası´ndan gelen aylık ödenekle ve mevcut emlak gelirlerinizle yapmaya çalışırsanız başarısız olursunuz. Burada proje üretimi, ortaklarınızla daha koordineli ve uyumlu çalışma ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediyemizin, Bünyan Belediyesi´ne katkısını önümüzde günlerde göreceğiz. Biz bu kaynakları bir araya getirdik. Proje yapıyoruz, Bakanlıkların kapısını çalıyoruz. Bakanlıklar, kimi projelerimizi tamamen, kimi projelerini kısmen destekliyor. Bazı projelerimizi de değişiklik yapılmasıyla desteklerini esirgemiyorlar. Örneğin Kültür Bakanlığı´ndan bir destek aldık. Karakaya mahallemizde mesire yerimiz var. Orada Karakayalı insanlarımız yılın belirli günleri toplanıyorlar. Son derece mutlu oluyorlar ve son derece kalabalık oluyorlar. Seçildiğimiz yıl oradaki etkinliğe gittik ve ?önümüzdeki yıl bu şekilde olmayacak, inşallah burada çok şey değişecek´ dedik. Bununla ilgili bir proje hazırladık, Bakanlığımızdan da geçti. En kısa sürede başta yolu olmak üzere bütün alt yapı harcamalarını yaptık ve devamlı geliştirmeye de devam edeceğiz. Sözün özü  sadece  İller  Bankasından   gelecek  destekle  belediyecilik  yapmaya çalışırsanız   maaşları bile  ödeyemezsiniz . Bu nedenledir ki  biz  başkanlık öncesi bağlantılarımızı  devreye sokup, ikili ilişkilerle  ilçemize  artı  katma değer verme  mücadelesi veriyoruz.  Şükürler olsun ki  niyetimiz  halisane olduğu için  Yüce Allah´da  desteğini  eksik  etmiyor?   Hangi konuyu öncelikleyip peşine düştüysek  başarılı olduk?  Daha da olacağımızdan  hiç kuşkumuz yok?

C. ÜSTEN:  Sayın Başkan  Gülcüoğlu  Bünyan İlçesi´nin  en büyük sorunu  yıllardır ihmal edilmiş olan  alt yapı  problemi  idi?  Peki  siz  göreve geldikten  sonra   nitelikli bir alt yapı sağlandı mı? Alt yapıda durum nedir?

BU AYIN SONUNDA  ALT YAPI İÇİN  İLK KAZMAYI VURACAĞIZ?

Ş. GÜLCÜOĞLU: Bünyan´ın en önemli sorunlarından bir tanesine parmak bastınız. Bu söylediğiniz konu ile ilgili Kaski ile beraber bir çalışma yaptık. Bu çalışma daha sonra projelendirildi ve İller Bankası´na müracat edildi, SUKAP çerçevesinde. Bizde  bizzat ihale süresinde takipçisi olduk. Bakanlığın ilgili genel müdürlüğü oldukça hassas davranıyor. Bütün itirazi yasal süreler tamamlandı. İnaşallah bu ayın sonuna doğru kazma vurdurmayı heyecanla  beklişyoruz. Bu çerçevede 39 bin metrelik bir izole hattının su şebekesinin bir kısmının yenilenmesi, bir kısmının da yeniden ihtasını içeren bir projedir bu. 14 trilyonluk bir proje gerçekleştireceğiz. Malumunuz dünyada tüketimi yasaklanan ?Aspes´  yani Kanserojen bir etkiye sahip olan bu kimyasalın ortadan kaldırılması lazım. Üzülerek söylüyorum ki Bünyan´da şu anda 12 bin metre kadar bu ?Aspes´ borudan bahsediyoruz. İnşallah önümüzdeki ayın sonunda bu sorundan kurtaracağız. Diğer tarafta Tuzhisarın mahallemizin de  mahkus bir talihi var. Geçtiğimiz yıl çok hissedilen bir sorun haline dönüştü. Tuzhisarın içme suyu da bu proje kapsamında ortadan kaldırılacak.

C. ÜSTEN: Sayın Gülcüoğlu,  Bünyan´a  doğalgazda  geliyor değil mi? Doğalgaz  konusundaki  süreç nasıl işliyor?

DOĞALGAZ  ÇALIŞMALARI  2016´DA  BAŞLAYACAK?

Ş. GÜLCÜOĞLU: Doğal gaz da daha önce bir anket çalışması yapılmış  ancak arzu edilen bir taleple karşılaşılmadığı için reddedilmiş. Biz seçimden sonra doğal gaz firması ile görüştük. Bize söylenen ?Bizim Bünyan gibi bir düşüncemiz yok?  dediler. Biz bu arada diyolog ve hukukumuzu artırarak ciddi baskılar kurduk. Bu çerçevede önce bakalım şeklinde yaklaşım sergilendi daha sonra ?Tamam projelendirelim´ şekline dönüştü. 2017 yılı gibi bir zaman dilimi içerisinde alt yapı çalışmalarına başlanacağı söylendi. Ancak biz buna da itiraz ettik ve 2016 yılı içerisinde başlanması için planladık. 8 milyon dolarlık bir bütçe hazırlandı.

C. ÜSTEN: Kentsel Dönüşüm çalışmalarında ne gibi değişiklik ve yenilikler var? Bünyan malum eski bir yerleşke.  Bünyan  ilçe sakinleri  daha modern, daha gelişmiş  ve  daha konforlu evlerde oturabilecekler mi?

BÜNYAN İLÇESİNDE  TERSİNE GÖÇÜ  BAŞLATMANIN ÇABASINDAYIZ?

Ş. GÜLCÜOĞLU: Şimdi Bünyan geçmişte göç alan bir kent iken, göç veren bir kent durumuna gelmiştir. Bu çerçevede meseleyi uzun vadede ele alıp önce göçü durdurmak daha sonra da tersine göçü hareketlendirmemiz  lazım. Doğal gaz da başta olmak üzere tersine göçün projeleridir. Kentimiz gerçekten kadim bir ruha sahip. Bununla ilgili gelecek yıl çalışmasına başlayacağımız projelerimiz var ama bu yıl kentsel dönüşüm projesi ve toki projemiz var. Kentsel Dönüşüm projesi daha yavaş yürüyen bir proje. Çünkü çok daha kapsamlı bir çalışma ve gayret gerektiriyor. Belli merkezleri tespit ettik ve Toki´ den uzmanlar getirildi. Bu kentsel dönüşüm alanı olarak hemen belediyemizin altına Bayramlı Mahallesi olarak geçen bölgemizi belirledik. Yukarıdan aşağı doğru kentsel dönüşüm projesi çıkartıldı. Bununla ilgili çalıştığımız firmalarla da bir toplantı yaptık. Elimizdeki mevcut malzemeler ile bu işin sözleşme yapılabilecek aşamaya gelindiğine dair görüşmelerimizde oldu. Şu günlerde somut adımları da atıp, başta jeolojik etüt olmak üzere bir takım çalışmalar başlayacaktır. Malumunuz Bünyan´a ?T Tipi´ cezaevi yapılıyor ki burası 170 trilyon civarında bir yatırımdır. Burada yaptığımız araştırmalar neticesinde minimum 2500 kişinin çalışacağı ifade ediliyor. Bu Kampüs cezaevinde 15 bin kişilik bir yerleşke planı çıkıyor. Bunun bizim geleceğe bir perspektif olması açısından bir projeksiyon çıkarmamız lazım. Malum Bünyan´da ekonomi daralmış. Bu çerçevede 480 adet lojman yapılıyor cezaevi çalışanları için. %70´i tamamlandı. 2017 yılında teslim tarihi gözüküyor ama firma çok hızlı çalışıyor, taahhüt ettiği tarihinden önce teslim etmeyi planlıyor. 480 ailenin dışında kalan kişiler için orada bir şeyler yapılması lazım. Eğer bununla ilgili çalışmayı biz yapmazsak, olacak olan tablo çalışanlar, İldem´den, Kayseri´den gelip gidecek ve ilçeye hiçbir katkıları olamayacak. Bunun önüne geçmek adına acilen bir toplu konut yapmak için çalışma başlattık. Toplu konutta malum TOKİ daha az maliyetle tamamlamak istediği için hazine arazilerine yapıyor. Hazine arazilerini tespit ettik. Bir tanesi ceza evinin hemen yanında diyebileceğimiz bir pozisyonda. Toki´nin şartnamesinde üzerine ait bir evi olmaması gerektiğini vardı ancak bizim yazışmalarımız neticesinde bu şartı ortadan kaldırdık ve evi olan da olmayan da Toki´nin yapacağı  evlere başvuru yapabilecek.

C. ÜSTEN: Sayın Günlücüoğlu  köyden mahalleye dönüşen  yerleşkelere yönelik   yapılan  yatırmlar  ne durumda?   Mesela  Köprübaşı  mahallesinde ( Ekrek  Köyü) benim çocukluğumda bir hayvan pazarı yeri vardı. Hatta Pınarbaşı´ndan, çevre ilçelerden bile insanlar oraya gelir, hayvan alım satımı dahil bir çok ihtiyaçlarını karşılardı. Buraya yine böyle   bir şey yapılma söz konusu mudur?

KÖPRÜBAŞI  MAHALLESİ´Nİ  HAYVAN PAZARI´NA  KAVUŞTURCAĞIZ?

Ş. GÜLCÜOĞLU: evet böyle bir çalışmamız var. Yer tahsisi ile ilgili Tarım Bakanlığı´na müracaat yapıldı. Konu Büyükşehir Belediyesi´nin takip ediyor, projeyi de gerçekleştirecek olan Büyükşehir Belediyesidir. İnşallah ilerleyen zaman içerisinde hukuki görüşmeler yapılacak. Malumunuz bunlar zaman içerisinde olacak şeyler, prosedürler var. Sabahtan akşama olabilecek şeyler değil. Çünkü bir yazışması ve bürokratik hizmetleri var. Bunlar bürokratik zaman içerisinde ilerliyor. Bu projemizi de mahalle halkımız ile buluşturacağız. Sizin de söylediğiniz gibi civar ilçelerden, mahallelerden gelerek oradaki canlı ticari hayatı oluşturan o tablo yeniden oluşturacağız.

C. ÜSTEN: Başkanım Bünyan denilince   akla ilk gelen halıcılıktı. Benim çocukluğumda da ilçe merkezleri ve köylerde insanların geçim kaynaklarından birisiydi el dokuma halıcılık. Bugün artık neredeyse halıcık yok noktasına geldi. Bugün tekrar halıcılığı canlandırmak ve geleneksel hale getirmek için girişim veya bir talep var mı? Bünyan halıcılığı tamamen  yok mu oldu?

HALICILIĞI  YENİDEN  MARKA  DEĞER HALİNE  GETİRME   ÇABASINDAYIZ?

Ş. GÜLCÜOĞLU: Ceyhun Bey, Bünyan´da  marka değeri haline dönüşen bir halıcılık sektörümüz vardı. Kitle iletişim  araç ve gereçlerinin artması,  fabrikasyon üretimi maalesef halıcılığımızı da öldürdü. Biz inşallah yeniden marka değeri haline getirmek düşüncesi içerisindeyiz. İnsanların yarına umutla bakması için ticaret yapılması çok güzel ama umut ticaretinin yapılmasına son derece karşıyım. Bu yüzden bir proje yazdırdık akademisyenlerimize, Orta Anadolu Kalkınma Ajansına müracat ettik. Ancak teknik eksiklikler nedeniyle geri döndü. Bunlar oldu diye vazgeçelim yaklaşımımız kesinlikle olmaz. Bu projeyi revize ettik son şekli ile tekrar müracaat ettik ve yakın zamanda cevap bekliyoruz. Tabi bununla bitmiyor işimiz.  El sanatları merkezinin Bünyan´a getirilmesi için bir takım çalışmalarımız var ama somut adımlara dönüşmediği için henüz kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Çünkü umudun tüccarlığını yapmak bizim işimiz değil.

C.USTEN :  Sayın Gülcüoğlu  başta konukseverliğiniz ve ilginiz  için teşekkürler?  Nezaket gösterdiniz  kabul edip  sorularımızı  tüm samimiyetinizle cevapladınız? Gördüğümüz kadarı ile  yolunuz uzun  yükünüz ağır  Allah cc. utandırmasın? Tüm gayret ve çabalarınız  için  size ve çalışma arkadaşlarına  kolaylıklar diliyoruz? 

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Bizde  bu imkanı bize sağlayıp okurlarınızla bizleri buluşturduğunuz ve  gayret ve çabalarımızı  kamuoyuna  anlatma  - tanıtma fırsatı  verdiğiniz için  sizlere teşekkür ederiz?  Allah cc. razı olsun?.

 



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"