SONBAHAR MEYVELERİ

SONBAHAR MEYVELERİ

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR?

Alıç, Hünnap, Kızılcık ve Yaban Armut´u gibi sonbaharın klasik meyveleri ile üzüm, nar ve turunçgillerin kalp ve damar sağlığını koruyan başlıca meyveler olduğunu vurgulayan uzmanlar kalp sağlığımızı korumak adına henüz mevsimde iken bu meyvelerden bol bol tüketilmesini öneriyorlar?
Uzmanlara göre ?Kalp Hastalıkları´ tüm dünyadaki en önemli sağlık sorunu ve ölümlerin ilk sırada gelen sebebi olmayı sürdürüyor.
Yine uzmanlara göre Kalp hastalıklarını önlemek için diyet önemli köşe taşlarından biri. Özellikle diyette alınacak günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi ile kalp damar hastalıklarının azaldığı gösterilmiştir. Meyvelerin çoğunluğu içerdikleri protein, mineral, lif ve de özellikle antioksidan etkileriyle damar sertliğini azaltmaktadır. Her meyvenin sahip olduğu besin değeri ve kalp ve damar hastalıklarına olumlu etkisi farklılık gösteriyor?
Meyve tercihi yaparken temel nokta ise taze mevsim meyvesi tercih edilmesi ve uygun miktarda tüketilmesi olduğunun üstüne basa basa tekrarlayan uzmanlar Sonbahar denilince akla ilk gelen kalp ve damar dostu meyveler üzüm , nar ve turunçgiller olduğunu vurgulayarak bazı meyvelerin önemi net bilinmediğini ve bu nedenle az tüketildiğine dikkat çekerek , sonbaharın gizli kalmış hazinelerinin faydalarını şöyle sıralıyorlar?
ALIÇ: Kalp ve damar hastalıklarında ilk sırada tüketilmesi gereken meyvelerden biridir.Tam bir kalp dostu olan alıç meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Kalbi güçlendirici etkisi olan alıç, kalp yetersizliğinde faydalıdır. Kalp ritmini dengeleyen ve kalp damarlarında genişleme yapan bu meyve aynı zamanda kolsterolü düşürür ve tansiyonu dengeler. Kalp krizi gelişme riskini azaltır. Etkilerini içerdiği flavonoitler ve prosiyanitler ile yapan bu meyve sonbahar döneminde taze tüketilebilir. Diğer zamanlarda ise en çok çay şeklinde tüketilmektedir. Alıç çayı hazırlanırken sadece meyvesinden değil, meyve çiçeği ve yaprağındanda faydalanılır. Günlük 2-3 bardak alıç çayı önerilen tüketim miktarıdır. Taze alıç için günlük 1 porsiyon (100 gr) ile kalbimize sıhhat katabiliriz.
HÜNNAP: Sonbahar meyvesi olan hünnap, güçlü bir doğal antioksidandır. Zengin miktarda vitamin ve mineral deposu olan bu meyve özellikle çin de alternatif tıpın vazgeçilmezleri arasındadır. İnce bir kabuğa sahip olduğundan kolayca çiğ olarak tüketilebilir. Olgunlaşmış olanları oldukça lezzetlidir. Kolesterol içermeyen ama besleyici değeri olan bu meyve kolesterol seviyesini düşürürken, damar sertliğinde azalma yapar. Özellikle kaygı bozuklukları ve depresyona iyi gelen bir meyvedir. Günlük önerilen tüketim miktarı 100 gramdır.
KIZILCIK: Sonbaharda pazarlarda yerini alan bu meyve neredeyse bütün vitaminleri içerir. C vitamini bol miktarda bulundurur. Mineral açısındanda zengin olan kızılcık, karbonhidrat içeriği düşük olmasına karşın besleyeci değeri yüksektir. Doğal bir antioksidan olan kızılcık, içerdiği flavonoidler ile damar sertliğine karşı savaşır. Ek olarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren kızılcığın kaner hastalarında da faydalı etkileri olduğu bildirilmiştir. Ham meyvesi direk tüketilebileceği gibi en sık tüketme yöntemi komposto şeklindedir. Özellikle çiğ meyveden yapılan kızılcık şerbeti kanı sulandırır. Diğer mevsimlerde ise kurutulmuş kızılcık ile şerbet yada çay yapılabilir.
YABAN ARMUTU: Ahlat olarak da bilinen ve doğada kendiliğinden yetişen bu meyve sonbaharda olgunlaşmış meyve verir. Acımsı bir tadı olduğundan sıklıkla tüketilen bir meyve olmamasına karşın vücuda oldukça faydalıdır. A ve C vitaminleri yanında tanen, magnezyum ve kalsiyum içeren bu meyve antioksidan etkiye sahip olup, kanı sulandırır. Kurutulduğunda besin değerini koruyan bu meyve sıklıkla çay ve komposto olarak tüketilir. Özellikle sindirim sıkıntıları ve ishale iyi gelen bu meyvenin aynı zamanda şeker seviyesini düzenleyici etkisi vardır.

HABER : R.ÖZTEMİR?



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı