´SÜPER TEŞVİK´LE

´SÜPER TEŞVİK´LE

5 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK

Kayseri´de 2003 yılında icradan satılan fabrikanın bacasını yeniden tüttüren, atık madenleri işleyerek çinko klinkerine dönüştüren ÇİNKOM AŞ, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın açıkladığı Proje Bazlı Teşvik Sistemi´nden yararlanacak 19 firma arasında yer aldı.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi´nden yararlanacak 19 firma arasında yer alan İpek Mobilya (ÇİNKOM AŞ) alacağı teşvikle çinko metal üretecek bir tesis kurarak, yaklaşık 400 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesini sağlayacak.

Eti Maden İşletmeleri tarafından Seydişehir Alüminyum Fabrikası ile 1967 yılında Kayseri´nin İncesu ilçesi yakınlarında kurulan ÇİNKUR, bir dönem Türkiye´nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri oldu.

Kayseri ve çevresindeki madenleri işleyerek çinko ürünlerine dönüştüren tesis, yıllar içinde zarar ettiği için iflas etti. Özelleştirme kapsamına alınan fabrika, 2003 yılında icradan satışa çıkarıldı. Fabrika arazisini mobilya üretiminde kullanmayı düşünen İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan tesisi icradan satın aldı.

Daha sonra mobilya üretimi fikrinden vazgeçerek milli sermayenin boşa gitmemesi için tesisi yeniden faaliyete geçirmeye karar veren Arslan, ÇİNKOM AŞ adıyla 2005´te yeniden bacasını tüttürdüğü tesiste üretime başladı.

Atık madenleri işleyerek çinko klinkerine dönüştüren ÇİNKOM AŞ, bu fabrikadaki üretimiyle Türkiye´nin en çok ihracat yapan 500 firması arasına girmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´ın katıldığı törenle açıklanan "Proje Bazlı Teşvik Sistemi"nden faydalanacak 19 firma arasında yer alan şirket, yeni bir tesis kurarak yarı mamul ürün yerine çinko metal üretimine başlayacak.

İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Proje Bazlı Teşvik Sistemi´nin birçok alanda fayda sağlayacağını söyledi.

Bu tür devlet desteklerinin kendilerini cesaretlendirdiğini, bu sayede 250 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız yeraltı kaynaklarımızı çıktığı gibi satmak ya da biraz işleyip satmak değil en son nihai ürün olan çinko metale ulaşıp satmak. Yeni projemiz bu olacak. Burada çok anlamlı bir şey var; yeraltı kaynaklarımızın harekete geçmesi. Projenin bir güzel tarafı da yerinde istihdam olması. Biz 120 bin ton metal yapacağız. Bu, yer altından bir milyon tonun üzerinde ham madde çıkacak demektir. Özellikle sülfürlü madenler biraz daha derinde oluyor. Bu köylülerimizin, yani orada 4 binden fazla yaşayan insanımızın şehre inmeden, kendi beldesinde, bölgesinde, doğduğu yerde iş bulma imkanı demektir. Üretime gelince tam bir entegrasyon olacak. Son teknoloji ürünü, çevreyle barışık ve iş güvenliği son derece hassas bir tesis olacak. Bu tesisimiz için 250 milyon dolar civarında yatırım yapacağız. Sadece çevrecilik bakımından harcanacak miktar 30 milyon dolar gibi ciddi bir rakam olacak. Türkiye´de çinko metal üretimi hiç yok, tamamen ithal ediyoruz. Biz halihazırda son aşamaya geliyoruz ama metal yapamıyoruz. Bu yeni tesisimizde metal yapacağız. Türkiye´de 800-900 milyon dolar civarında ithalat var. Üreteceğimiz 120 bin ton çinko metal, 400 milyon dolara yakın bir ithalatı önleyecek."


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"