SÜRGÜNÜN 150. YILINDA YÜRÜDÜ

SÜRGÜNÜN 150. YILINDA YÜRÜDÜ

- Kayseri`de faaliyet gösteren Çerkes dernekleri tarafından organize edilen yürüyüşte, Çerkesler, 21 Mayıs 1864 yılındaki sürgün ve soykırımın 150. yılında meşalelerle yürüdü.

Mustafa Kemal Paşa Bulvarı`nda toplanan Çerkesler, ellerinde pankartlar ve meşalelerle soykırımın 150. yılında Kadir Has Kongre Merkezi`ne kadar yürüdü. Yürüyüş öncesinde 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgün ve Soykırımı Anma Komitesi tarafından basın açıklaması yapıldı.
Yapılan açıklamada, "Bu gün 21 Mayıs 2014 yani dünyanın bugüne kadar görmüş oludğu en büyük soykırım ve sürgünün 150. yılı. Annesiz bırakılmış çocukların ağıtlarının gökyüzünü çınlattığı gün. 150 yıl boyunca Karadeniz`den çıkan balıkları dahi yememiş olan bir halkın varoluş için direndiği günün sembolüdür 21 Mayıs. Yaşanan bu acı süreçte Çerkesler, herhangibir ciddi dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkes köylerini yaktı. Çerkesler kabileleri ve köyleri birbiri ardına yerlerinden koparıldı veya kitlesel olarak yok edildi. Rusya`nın hükümdarlığını kabul etmeyenler Osmanlı topraklarına sürgün edilmek için deniz kıyısına gönderildi. Çerkesler`in önemli bir kısmı dağlara ve ormanlara doğru çekildi, fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Soykırımın, sürgün ve asimilasyonun mevcut varoluş sorununun temeli olduğu konusunda günümüzde tüm Çerkesler arasında bir fikir birliği mevcuttur. Çerkesler asimilasyona karşı kültürel haklarını ve kaybolmak üzere olan ana dillerini sürgüne karşı ana yurda dönüş hakkını, soykırıma karşı soykırımın tanınmasını ve tarihsel haksızlıkların telafi edilmesini istiyor" ifadesinde bulunuldu.



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı