TARİHİ KİÇİKÖY MAHALLESİ AYAĞA KALDIRILDI

TARİHİ KİÇİKÖY MAHALLESİ AYAĞA KALDIRILDI

Talas Belediyesi`nin her mahalle de bir konak simge eser çalışmasından sonra şimdide komple bir mahallenin yer aldığı restorasyon çalışması tamamlandı. Kiçiköy Mahallesindeki havai fişeklerle görsel bir şölenin yaşandığı açılışta 67 ev ve konak turizmin

İlçedeki tarihi değerleri turizme kazandırma çalışmalarındaki en önemli ayaklarından Gölbaşı Meydanı, Ali Saip Paşa Sokağı ve tol ibadethane yapılarının açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Törene Vali Orhan Düzgün, AK Parti Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Melikşah Üniversitesi Rektörü Mahmut Dursun Mat, Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, AK Parti Talas Belediye Başkan Adayı Mustafa Palancıoğlu, CHP Talas Belediye Başkan Adayı Nazlı Erdoğan, MHP Talas Belediye Başkan Adayı Erkan Kandemir, SP Talas Belediye Başkan Adayı Gazali Kip, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. 

            Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konseriyle başlayan açılışta konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, bugünün tarihe not düşülecek önemli bir gün olduğunu belirterek, “Çok mutluyuz. Tarihimize, ülkemize ve ecdadımıza borcumuzu ödüyoruz.” dedi.  8 yıllık bir çalışmayla Gölbaşı Meydanı, Ali Saip Paşa Sokağı ve tol ibadethanenin 100 yıl önceki haline dönüştürdüklerini anlatan Başkan Yıldırım.  Şöyle konuştu.

“Tarihi dokuda son derece önemli bir restorasyon çalışması yaptık. 67 ev ve konakla birlikte toplamda bir mahalle ayağa kaldırılmış oldu. Her mahallede bir konağı restore ettik. Yeraltı şehirleriyle konaklarıyla artık Talas bir kültür, turizm ve tarih şehridir. Tarihe not düşülecek bir çalışma oldu. Şimdi sıra bu yapıların içlerini işlevlerle doldurmaya geldi. Belediyemize ait konakları gümüş atölyesi, antikacı, hediyelik eşya ve deri atölyesi, sinema atölyesi, el sanatları atölyesi ve eğitim merkezi, lokanta ve kafeterya gibi işlevler kazandırarak turizmin hizmetine sunduk. Bundan sonra bu sokağın yaşatılması son derece önemli” diye konuştu. 

Başkan Yıldırım bu açılışın Talas’ın tarihi yapılarının tamamının ayağa kaldırma çalışmasının önemli bir bölümü olduğunu ifade ederek, “Artık Talas’ın vizyonu oluştu. Talas kendi kendine yetiyor. Tarihi dokuda Talas’ta toplam 23 milyon TL harcama yapıldı. Bu rakamın sadece yüzde 10’unu öz kaynaktan kullandık. Belediye olarak sahip olduğumuz konakların değeri şuanda harcanan miktar kadar var. Dolayısıyla yatırdığımızdan çok kazandık.” şeklinde konuştu. Talas`ın geleceği için en önemli çalışmalarından birinin de Ali dağı projesi olduğunu belirten Başkan Yıldırım, "bir taraftan zirvedeki eski harabelerin ayağa kaldırılması diğer taraftan planlama çalışmalarını tamamladığımız teleferik ve yaşam alanları  geleceğe yönelik devasa bir proje" dedi.

Konuşmalarını Sokrates`in şu sözleriyle tamamlayan Başkan Rifat Yıldırım, "Tuğladan bir şehir bulduk, mermerden bir şehir bırakıyoruz" dedi.

            Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise, tarihi değerlerin ayağa kaldırılması çalışmalarının önemine dikkat çekerek, Talas’taki bu mahalle restorasyonunun turizmde çok büyük katkı sağlayacağını söyledi. Vali Düzgün, restorasyon çalışmalarında Talas’a öncelik verdiklerini belirterek, bunun yanı sıra Mimar Sinan’ın doğum yeri Ağırnas başta olmak üzere Kayseri’nin birçok değerlerini turizmde daha iyi tanıtılması gerektiğine işaret etti.



“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor