TARİHİ KURUKÖPRÜ

TARİHİ KURUKÖPRÜ

- Kayseri'de Romalılar döneminden kalan iki tarihi eserden biri olan Talas'ın Kuruköprü mahallesindeki su köprüsünün restorasyonu için hazırlanan proje kabul edildi. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, “Şehrimizin bir zamanlar suyunu taşı

Kayseri Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu Başkanı Hamdi Güleç ve beraberindeki kurul üyeleri, Talas Belediyesi tarafından restorasyon projeleri hazırlatılan Kuruköprü mahallesindeki tarihi su köprüsü, Akçakaya mahallesindeki Şeyh Hamit Camii ve Kiçiköy mahallesindeki Jandarma Konağı'nı inceledi. İlk olarak Kuruköprü'ye giden kurul üyeleri, tarihi köprünün çok önemli bir eser olduğunu tespit etti.

Buradaki incelemelerin ardından konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Roma dönemine ait Kayseri'de iki yapının bulunduğunu belirterek, bunlardan birisi olan tarihi su köprüsünün ayağa kaldırılması için proje hazırladıklarını söyledi. Başkan Yıldırım, Kuruköprü'nün önemine değinerek, “Burada binlerce yıllık bir tarih bulunuyor. Maalesef bakımsızlık ve ilgisizlik tarihi köprüyü bu hale getirmiş. Tarihi dokunun ayağa kaldırılması çalışmasında Talas'ın tamamında olduğu gibi köprü de bizim için çok önemli. Bunun için ilk adımı proje, ikinci adımı da restorasyon olarak belirledik. Şu anda proje Kayseri Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'na sunuldu ve kabul edildi. Bu köprünün turizm ve tarihi değerini Kuruköprü veya Talas olarak değil, tüm şehir olarak iyi anlamamız gerekir. Köprü kapladığı alan bakımından Kayseri Kalesi'nin üçte bir büyüklüğünde. Dolayısıyla çok büyük bir restorasyon çalışması olacak. Diğer yandan yol ve çevre düzenlemesi de yapılacak. Kaynak bulma çalışmaları bittikten hemen sonra çalışmalar başlayacak.” dedi.

Şehirlerin en önemli medeniyet göstergesinin su olduğuna dikkat çeker Başkan Yıldırım, “Kayseri suyunun çok önemli bir bölümü zamanında bu köprüden taşınmış. Şehrimizin suyunun taşındığı köprünün yıllar yılı garip kalmaması gerekirdi. Ama biz böyle değerli tarihi eserlerin yeniden ayağa kalkması için çalışıyoruz. Şu anda restorasyon çalışmalarında çok güzel örnekler sunduk” ifadesini kullandı.

Kurul üyeleri daha sonra Akçakaya mahallesindeki Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamit Camii ve Jandarma Konağı'nın projelerini yerinde inceleyip onayladı. Başkan Yıldırım incelemelerin ardından kurul üyelerini, Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi'nde ağırladı.



Talas'ta Antika Fuarı heyecanı

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı