TEKNOPARKLAR ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

TEKNOPARKLAR ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Başkanı Kızıltaş: ''En temel hedeflerimizden biri ülkemiz genelindeki teknoparklar arasındaki iş birliğini geliştirmek'' -''Ülkemizde teknolojinin daha fazla gündem maddesi olması, üni

Tevfik Işık - Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı Mustafa İhsan Kızıltaş, üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteren teknoparkların teknolojinin daha fazla gündem maddesi olması, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması ve üretilen teknolojinin uluslararası pazara taşınması için çalıştığını bildirdi.
Erciyes Teknopark ev sahipliğinde genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı yapan TGBD üyeleri, teknoparkların bu yıl yürüttüğü çalışmalar ile gelecek yıl yapılması planlanan çalışmaları değerlendirdi.
TGBD Başkanı ve ODTÜ Teknopark Genel Müdürü Kızıltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoparklarla ilgili yasal düzenlemenin geçen yıl yapıldığını ancak yönetmelik değişikliğinin halen yapılamadığını belirtti.
Mevzuat ve yönetmelik çalışmalarının en iyi ve en hızlı şekilde yapılması için gayret ettiklerini ifade eden Kızıltaş, şunları kaydetti:
''En temel hedeflerimizden biri ülkemiz genelindeki teknoparklar arasındaki iş birliğini geliştirmek. Sadece teknopark yönetimleri arasındaki iş birliği değil teknopark firmaları ve bu firmaların ötesinde teknoparkların destekçileri olan üniversitelerin desteklerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Ülkemizde teknolojinin daha fazla gündem maddesi olması, üniversite-sanayi iş birliğine daha fazla önem verilmesi ve üretilen teknolojilerin uluslararası pazara taşınması için çalışıyoruz. Firmalar arasında iş birliği yaratmaya çalışıyoruz. Uluslararasılaşma konusunda da program geliştirme ve destekleme önemli amaçlarımız arasında yer alıyor.''
TGBD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek de Türkiye'de Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanmış 45 teknopark bulunduğunu, 30'un üzerinde teknoparkın bünyesine teknoloji firmalarını alarak hizmet vermeye başladığını söyledi.
Diğer teknoparkların planlama, geliştirme ve inşaat aşamasında olduğunu, yaklaşık 10 yıllık geçmişi olan teknoparkların önemli bir seviyeye geldiğini ifade eden Sarıçiçek, ''Artık kuluçka merkezi hizmetleri, teknoloji transfer ofisleri gibi katma değerli hizmetleri konuşma aşamasına geldik'' dedi.
Teknolojinin nasıl geliştirileceği, teknolojik girişimciliğin nasıl artırılacağı ve üniversite-sanayi iş birliğinin nasıl geliştirileceği konularının giderek önemli hale geldiğini kaydeden Sarıçiçek, şöyle konuştu:
''Teknoparkların en önemli misyonu, üniversite-sanayi iş birliğini sağlamak. Teknoparklar, üniversitelerle sanayi kuruluşlarının bir araya gelememesi sorununu aşan bir arayüz mekanizması. Bünyesinde sunduğu hizmetlerle bunu desteklemeye çalışıyor. Firmasını yeni kuran teknoloji firmalarına eğitim hizmetleri, danışmanlıklar ve onların kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlayacak ortamı oluşturuyor. Hocaların akademik çalışmalarının ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Bilimsel araştırmaların topluma kazandırılması için teknoloji transferi dediğimiz hizmetler geliştiriliyor. Patent alma, mülkiyet haklarını koruma gibi alanlarda eğitim veriliyor. Risk sermayesi ve girişim sermayesi gibi yapıların oluşması gündeme getiriliyor. Yeni girişimlerin büyümesi için teknolojiye yatırım yapılması gerekiyor. Teknoparklar bu ortamı sağlayan çok önemli sistemler.''

-Ar-Ge ve inovasyonun önemi-

TGBD Başkan Yardımcısı ve Erciyes Teknopark Genel Müdürü Ahmet Başalp ise Ar-Ge ve inovasyon konusunda Türkiye'nin henüz yolun başında olduğunu, bu konularda toplumda bilinç oluşturulması gerektiğini söyledi.
Teknoparkların en önemli amaçlarından birinin bu konuda toplumda bilinç oluşturmak olduğunu ifade eden Başalp, şunları kaydetti:
''Bu ülkede 500 milyar dolarlık ihracat hedefi varsa bu mutlaka yenilikçi, Ar-Ge'ye dönük ve katma değeri yüksek ürünlerle olabilir. Bunu sağlamak için toplumu bu konuda bilinçlendirmemiz, insanları Ar-Ge'ye yönlendirmemiz lazım. Teknoparkların en önemli misyonlarından biri topluma Ar-Ge ve inovasyonun sevdirilmesidir. Bu anlamda teknoparklar çok önemli rol oynayacak arayüzler. Teknoparkların toplumda herkesin katılımıyla Ar-Ge'ciler ve müteşebbislerin bir arada olduğu merkezler halinde olması gerekiyor. Daha öğrencilik çağındayken insanlara Ar-Ge'nin sevdirilmesi için teknoparklarda sosyal alanlar oluşturulması gerekiyor.''
Isparta Göller Bölgesi Teknopark Genel Müdürü İrfan Ateşoğlu ise hitap ettikleri Isparta ve Burdur'un yeterince sanayileşmiş iller olmadığını, sanayiye öncülük etmeye çalıştıklarını belirtti.




Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu