TEKVANDO´NUN ALTIN KIZI BEYZA BASMA

TEKVANDO´NUN ALTIN KIZI BEYZA BASMA

İLK MADALYASINI KIRIK BİLEKLE ALDI

İlimizde tekvando denince akla gelen ilk isim olan Beyza Basma, henüz 17 yaşında olmasına rağmen 5´i Türkiye, 5´i de Avrupa olmak üzere toplam 10 madalya ile 5 yılda tüm rekorları alt üst etti.

12 yaşında ağabeyinin tekvando kursuna geldiğinde, hocaları Arzu Sayan ve Yavuz Sayan tarafından keşfedilen Beyaz Basma, geride kalan 5 yılda, 5´i Türkiye 5´i de Avrupa derecesi olmak üzere 10 madalya kazanarak, tekvandonun altın kızı haline geldi.

Beyza Basma ilk olarak 2015 yılında Yıldızlar Türkiye Şampiyonası´nda kırık bilekle Türkiye Şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk, Basma´ya Kayseri Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi´nin kapılarını açtı. TOHM, Beyza için yeni başarıları aralayacağı farklı bir platform oldu. Beyza, 2016 yılında +68 Kilo´da Avrupa Şampiyonu, 2017´de 5.Avrupa Kulüpler Tekvando Şampiyonası´nda Avrupa Üçüncüsü, 2018´de Uluslararası Türkiye Açık Tekvando Turnuvası´nda İkinci, yine son olarak Antalya´da düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Kulüpler Türkiye Şampiyonası´nda Türkiye İkincisi olarak başarısını perçinledi. Genç sporcu, 2 hafta sonra düzenlenecek olan Ümitler Türkiye Şampiyonası´nda boy gösterecek. Çıktığı müsabakalarda puan toplayan Beyza Basma, yeterli puanı toplayarak, 2020 Olimpiyatları´na katılmak istiyor.

Antrenörleri Arzu Sayan ve Yavuz Sayan nezaretinde çalışmalarını sürdüren Beyza Basma, Kay Grup´a özel açıklamalarda bulundu. ?Ailemin ve hocalarımın desteği ile spora tekvandoya başladım´ diyen Beyza Basma, şöyle dedi: ?Tekvando´ya 12 yaşında başladım. Ağabeyim, üniversiteye giderken aynı zamanda tekvando sporuyla ilgileniyordu. Ben de onunla beraber gidip, antrenmanlarını izliyordum. Gidip geldikçe Arzu ve Yavuz Hocalarımın dikkatini çekmişim. Spora beni de teşvik etmişlerdi. ?Sen de gel, sen de tanı, bizimle beraber ol.  Seversen devam ederiz´ demişlerdi. O sayede spora ilk adımımı atmış oldum.?

Kırık bilekle kazandığı ilk şampiyonluğu anlatan Beyza Basma, şunları kaydetti: ?İlk şampiyonluğumda yaşadığım mutluluğu tarif edemem. Çünkü ciddi bir sakatlık geçirmiştim. Onun öncesinde çok çalıştık. Arzu Hocam; ?Senden olur, bu işi yapabileceğine inanıyorum´ demişti. Sakatlığıma rağmen umudumu kaybetmedim. Bunun sonunda da Yıldızlar Türkiye Şampiyonası´nda 5 maç kazanarak, Türkiye Şampiyonu oldum. Müsabakalarda çok güçlü rakiplerim vardı ve kırık bilekle sahada olacağımı biliyorlardı. Birinci olarak kürsüye çıktığımda ise her şeyi unuttum ve çok mutlu oldum. Bu şampiyona ile özgüvenim yerine geldi. Dedim ki, burada başarabildiysem, Avrupa´da da başarılı olabilirim. İki kez Avrupa´da derece elde ettim.?

 ?İlk şampiyonluğumun ardından Kayseri Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi sporcularından oldum´ diyen Basma, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?İlk şampiyonluğumun ardından yapabileceklerimi gördüm ve ona göre yeni bir çalışma sistemi içerisine girdim. Sorumluluk bilinciyle çalışmaya ve olimpiyatlara hazırlanmaya başladım. En son katıldığım müsabakalarda Türkiye İkincisi oldum. Şampiyon da olabilirdim, ancak yaşadığım küçük sakatlıklar buna engel oldu. Kürsüye çıkınca, çektiğin bütün sıkıntıları unutuyorsun. Hocalarının emeğinin karşılığını vermek, benim için tarif edilmez bir mutluluk oluyor. Önümüzde Ümitler Türkiye Şampiyonası var. Hazırlıklarımız aralıksız bir şekilde devam ediyor. Hedefim her zaman olduğu gibi şampiyon olmak.?

 ?2020 Olimpiyatları´nda yer almak istiyorum´ diyen Basma, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ?Hocalarım da ben de olimpiyatlarda yer almayı çok istiyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz. İnşallah çalışmalarımızın sonunda da olimpiyatlara gitmeye hak kazanırız.?

Kayseri Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi Antrenörü Yavuz Sayan, şöyle dedi: ?Beyza Basma 12 yaşındayken, ağabeyi bizim öğrencimizdi. Beyza da ağabeyini izlemeye geldi. Arzu Hocamızla birlikte Beyza´yı gördük. Fiziği ile dikkatimiz çekti. Önce kendisi ile ardından da ailesi ile konuştuk. İleriye dönük hedef koyarak, kızımızı tekvandoya başlattık. Kendisi de çok çalışarak, emeklerimizin karşılığını verdi. Kızımızın ilk şampiyonluğunun bir hikayesi var. Antrenmanda bileğini kırmış, doktoru da 1 ay içerisinde müsabakaya çıkabileceğini söylemişti. Ben, 29. gün Türkiye Şampiyonası´nın olduğu gün, tartı günü alçısını kendim çıkarttım. Kendisine ?Nasıl hissediyorsun?´ diye sordum. ?Hocam elimden gelenin en iyisini yapar ve elimden gelenin en iyisini yaparım´ dedi. Kırık bilekle zoru başardı ve Türkiye Şampiyonu oldu. İlk başarısı buydu. Serüveni Türkiye Şampiyonluğu ile başlamış oldu. Milli Takım hocalarının da dikkatini çekerek, kamplara katıldı. Büyük başarı olarak da Avrupa Şampiyonluğu, Avrupa Üçüncülüğü ve İkinciliği elde etti. Aynı zamanda Türkiye Şampiyonluğu ve İkinciliği de elde etti. Başarımız tesadüf değildir. İlimizde bulunan kurumlarımızın desteğini de gördük. Başta Melikgazi Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici olmak üzere bizlerden desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Ümitler Türkiye Şampiyonası için hazırlıklarımız devam ediyor. Burada da hedefimiz, şampiyon olmak. 2020 Olimpiyatları´nda yer almak için elimizden gelenin fazlasını yapacağız ancak bizim asıl hedefimiz 2024 Olimpiyatları.?

Haber: Şevket Tekin



Kayserispor'a para cezası var

Arslan, bulgaristan’da ülkemizi temsil edecek

Kayserispor’un 34 ve 35. hafta maç programı

Talasgücü hopa maçına hazır

33. haftanın hakemleri açıklandı

Trabzon hazırlıkları tamam

Kayserispor - Trabzonspor maçını Çağdaş Altay yönetecek

34 ve 35. Hafta maç programı belli oldu

Kocasinanlı sporcular yine zirvede

Trabzon hazırlıklarında sona gelindi

Çiğdem kiraz şahin’e milli görev

Salon Sporları Merkezi ile sporcuların hayatına dokunacak

Kayserili okçudan altın madalya

Kayserispor'da Jeanvier ameliyat oldu

Spor a.ş’den 23 nisan’a özel turnuva

Kayseri’de ragbi heyecanı