TÜKETİCİLER EN ÇOK DOSYA MASRAFINDAN ŞİKAYETÇİ

TÜKETİCİLER EN ÇOK DOSYA MASRAFINDAN ŞİKAYETÇİ

2013 yılında tüketiciler en çok bankaların kullandırdıkları krediler için aldığı dosya masrafları ile televizyon ya da internet üzerinden yapılan ayakkabı, telefon, kamera, beyaz eşya gibi ürünlerin satışlarından şikayetçi oldu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Kayseri Şube Başkanı Mehmet Çağlıergin, 2013 yılında vatandaşların en çok şikayet ettiği konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Çağlıergin, ``2013 yılında vatandaşlar en çok, bankalardan aldıkları krediler için kesilen dosya masraflarından şikayet etti. Bankalar, vatandaşlara kredi kullandırırken dosya masrafı gibi değişik kalemler altında birtakım paralar talep ediyor. Hükumetin aldığı karar ve mahkemelerin verdikleri kararlar doğrultusunda, dosya masrafı gibi değişik adlar altında kesilen paraların vatandaşa geri ödenmesi mümkün. Biz vatandaşlara bu konuda yol gösteriyoruz. Belli bir miktarda olan dosya masrafları için İlçe Hakem Heyetlerine, yüksek miktarlar için ise mahkemelere başvurmak gerekiyor. Bankalar, kesilen dosya masrafının vatandaşa geri ödenmesiyle ilgili kendilerine yapılan başvuruları genellikle olumlu karşılıyorlar ve ödüyorlar. Ödenmediği takdirde ise mahkeme aşaması başlıyor ve mahkeme de bizim verdiğimiz kararı uygun bulup bankanın dosya masrafını iade etmesine hükmediyor`` dedi.
Dosya masrafından başka vatandaşların 2013 yılında en çok televizyon ya da internet üzerinden satışı yapılan ürünlerle ilgili şikayette bulunduğunu kaydeden Çağlıergin, ``Vatandaşlar, televizyon reklamlarında ya da internette gördükleri telefon, kamera, ayakkabı, elbise ve beyaz eşya ürünlerini beğenip sipariş veriyor ancak gelen ürün, reklamlarında gördüğü gibi çıkmıyor. Reklamda gösterilen ürünün yerine oyuncak ya da çok basit bir ürün gelebiliyor. Bu durumda, firmadan parasının iade edilmesini istiyor ama firma parayı iade etmiyor. Bu durumda da bize gelip şikayetçi oluyorlar`` ifadelerini kullandı.
Kayseri`deki Kocasinan ve Melikgazi İlçe Hakem Heyeti yetkilileri de 2013 yılında kendilerine en çok, kullanılan krediden kesilen dosya masraflarıyla ilgili şikayetlerin geldiğini bildirdi. Yetkililer, kendilerine gelen 10 bin dosyanın yaklaşık 9 bininin dosya masraflarıyla ilgili olduğunu belirterek, ``Dosya masraflarının geri iadesiyle ilgili olarak başvuran vatandaşlara, ilgili bankaya gönderilmek üzere matbu dilekçe veriyoruz. Vatandaş bunu doldurup iadeli taahhütlü olarak ilgili bankaya gönderiyor. Tekrar bankanın vatandaşa cevap vermesi yaklaşık 3 ay sürüyor. Genellikle dosya masrafı bu aşamada iade ediliyor ancak iade edilmezse mahkemede dava açılıyor. Yaklaşık 3 ay da mahkeme safhası sürüyor. Genellikle de mahkemeler, ödenmesi yönünde karar veriyor. Bankalar da bu 6 aylık sürede parayı kullanmış oluyorlar`` dedi.
Hakem Heyeti yetkilileri, dosya masrafının dışında internet ya da televizyon reklamlarıyla satışı yapılan telefon, ayakkabı gibi ürünlerden dolayı şikayetlerin geldiğini de ifade etti.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"