TÜRKİYE SANDIK BAŞINA GİDİYOR

TÜRKİYE SANDIK BAŞINA GİDİYOR

KAYSERİ´DE 908 BİN 615 SEÇMEN OY KULLANCAK?

   Türkiye, 26. Dönem Parlamentosu´nun üyelerini belirlemek üzere 1 Kasım´da sandık başına gidiyor. Seçimlere yurt genelinde 21 Kayseri´de ise 16 siyasi parti katılıyor? 1 Kasım tarihine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 87 bin 253 yeni seçmen de bu seçim de ilk kez oy kullanırken, Yurt içinde toplam 53 milyon 765 bin 231 seçmen sandık başına gidip siyasi tercihini ortaya koyarak 4 yıl boyunca kendisini meclis çatısı altında temsil edecek vekillerini belirleyecek? İlimizde de 2 bin 869 sandıkta toplam 908 bin 615 seçmen sandığa gidecek?.
Türkiye, 26. Dönem Parlamentosu´nun üyelerini belirlemek üzere 7 Haziran´da sandık başına gidiyor. Seçimlere 21 siyasi parti katılıyor. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi yurt genelinde, Saadet Partisi ve Vatan Partisi Hak ve Özgürlükler Partisi , Merkez Partisi, LDP , DYP ve Yurt Partisi , Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi , Hak ve Adalet Partisi seçim çevresinde seçime katılacak.
Türkiye genelinde ayrıca 165 bağımsız milletvekili adayı da TBMM çatısı altında politika yapmak için mücadele verecek?
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi gerekecek.
Seçmenler, YSK´nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Oy verme işlemi sırasında YSK tarafından hazırlanan ve "Türkiye Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarflar ve "Tercih" veya "Evet" mührü kullanılacak.
33 gümrük kapısında kullanılmak üzere 897 bin, yurt dışındaki 112 temsilcilik için 2 milyon 917 bin 200, yurt içindeki pusulalar ve yedekler dahil toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldı.
Seçmenler, tüm yurtta, 1 Kasım Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00´ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.
Propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat 18.00´de sona erecek.
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.
Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü ya da yazılı mesaj gönderebilecek.
Oy verme gününden önceki on günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin, adayın lehinde veya aleyhinde, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak.
Bu sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması gerekecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların ilkeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.
Oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, açılış ve temel atma dahil törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
C.USTEN



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"