TÜRKİYE TÜP BEBEK UYGULAMASINDA

TÜRKİYE TÜP BEBEK UYGULAMASINDA

DÜNYADA 7´İNCİ SIRADA

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Semih Zeki Uludağ, 2004 yılından bu yana hizmette olan tüp bebek ünitelerinde bugüne kadar 3 bin 500´e yakın tüp bebek uygulaması gerçekleştirdiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Uludağ, ?Ülkemiz, tüp bebek uygulamasında dünyada 7. sırada yer almaktadır? dedi.
Yrd. Doç. Dr. Uludağ, intertilite (kısırlık) ve tüp bebek tedavi yöntemi hakkında bilgiler verirken, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Tüp Bebek Ünitesi´nde yaptıkları çalışmaları anlattı. 2004 yılında hizmete başlayan ünitelerinde bugüne kadar 3 bin 500´e kadar tüp bebek uygulaması gerçekleştirdiklerini bildiren Yrd. Doç. Dr. Uludağ, bu uygulamalarda çok sayıda çiftin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olduklarını söyledi. Uludağ, ?Tüp bebek yöntemi, 1978 yılında ilk canlı doğum olmasından bu yana tüm dünyada yaygın olarak kullanılmış ve bu yöntemle milyonlarca ailenin çocuk özlemi giderilmiştir. Ülkemiz, tüp bebek uygulamasında dünyada 7. sırada yer almaktadır? diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Uludağ, yöntem ile ilgili şu bilgileri verdi:
?Tüp bebek tedavi yöntemi, kadından elde edilen yumurta hücrelerinin eşinin spermleri ile laboratuvar ortamında mikroenjeksiyon yöntem ile döllenerek, yine laboratuvar ortamında 5. güne kadar büyümesi izlenip, içlerinden en kaliteli olanların kadın rahmine transfer edilmesiyle gerçekleştirilen yöntemdir. Kullanılamayan iyi kalite embriyolar eğer aile isterse -196 derecede dondurulup en az 5 yıl süreyle saklanabilmektedir. Dondurularak saklanan embriyolar ileride çözülüp anne rahmine transfer edilerek yine gebelik elde edilebilmektedir. Tüp bebek yöntemi ile gebelik şansı, tedavi denemesi başına ortalama % 50´dir. Başarıyı etkileyen en önemli faktörler kadın yaşı, yumurtalık kapasitesi, erkekte sperm sayısı ve kalitesidir. Biz ünitemizde, ICSI (mikroenjeksiyon), Mikro TESE (normal yolardan sperm bulunamayan erkek hastalarda operasyon ile sperm elde edilmesi), embriyo dondurulup muhafaza edilmesi, sperm ve yumurta dondurulup saklanması, bir takım genetik hastalıkları olan çiftlerde sağlıklı bebek elde edilmesi için preimplantasyon genetik tanı amacıyla embriyodan hücre alınması gibi işlemler başarıyla uygulanmaktadır. Özellikle kanser hastası olan ve kemoterapi tedavisi alacak hastaların tedavi öncesi sperm yada yumurtalarının saklanarak ileride çocuk sahibi olmak istediklerinde bu hücrelerin kullanılması olanağı sağlanmaktadır. Yine yumurtalık rezervi az olan ya da over kist ameliyatı sonrası yumurtalık rezervi azalacak olan hastalardan işlem öncesi yumurta hücresi dondurup saklama şansı bulunmaktadır.?
KOCASİNAN KAYMAKAMLIĞI İLE ELELE
2014 yılından itibaren Kocasinan Kaymakamlığı ile birlikte tüp bebek projesi yürüttüklerini de kaydeden Yrd. Doç. Dr. Semih Zeki Uludağ,?2014 yılında Kocasinan Kaymakamlığı ile imzalanan mutabakat çerçevesinde ?Hayaller gerçek oluyor´ projesi uygulamaya konulmuş. Bu proje kapsamında maddi durumu iyi olmayan 9 çifte tüp bebek tedavisi uygulanmıştır. 4 hastamızda gebelik elde edilmiş olup, 2 hastamız bebeklerini kucaklarına almıştır. Proje kapsamında hasta kabulümüz devam etmekte olup; ünitemize başvuran hastaların tedavileri halen yürütülmektedir. Maddi durumu tüp bebek tedavisini karşılamayacak olan çiftlere yardımcı olmaktan ve böyle sosyal projede yer almaktan tüp bebek ekibi olarak mutluluk ve gurur duymaktayız? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı