“TURP” DEYİP GEÇMEYİN

“TURP” DEYİP GEÇMEYİN

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR?

Eskilerin “Turp gibi olmak” sözünün boşuna söylenmediğini vurgulayan beslenme uzmanları kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere çeşitleri olan turp bitkisinin sağlığımıza birçok faydası olduğunu belirtip, bol miktarda vitamin ve mineraller içerdiğinin altını çizerek “Sağlığına dikkat eden, kilo vermek yada kilosunu korumak isteyen kişiler bu sebzeyi sık sık ve bol bol tüketsinler” tavsiyesinde bulunuyorlar. Peki ‘Turp´un sağlığımıza olan faydaları nelerdir? gelin bu sorunun cevabını da haberimizden öğrenelim.

Yaz aylarında toplanan ancak daha çok kışın tüketilen turpun inanılmaz faydaları olduğunu vurgulayan beslenme uzmanları kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere çeşitleri olan turp bitkisel tedavilerde genellikle mide ağrıları ve gaz giderici olarak kullanıldığını hatırlatıp “Pişmiş ve çiğ şekilde tüketilen bu sebze insan sağlığını oldukça olumlu etkileri var. Bunun nedenlerinden biride tamamen toprak içerisinde olgunlaştığından, toprakta bulunan vitamin ve minerallerin hepsini bünyesinde barındırmasından kaynaklanır? değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Peki nedir ‘Turp´un diğer faydaları?

---- Vücutta bilirubin seviyesinin azalması ya da artması ciddi hastalıklara neden olur. Bunlardan biri de sarılıktır. Sarılığın doğal tedavisi için uzmanlar turpun siyah renklisini tavsiye ederler. Siyah renkteki turp kandaki toksinleri azaltarak kanı temizler ve bilirubin seviyesini sabitler.

---- Doğal idrar söktürücü olduğundan sindirim problemlerini çözer ve rahat idrar yapılmasını destekler. Bu özelliği sadece idrar da değil böbrekleri temizlemede de etkilidir. Özellikle virüs kapması sonucu oluşan böbrek iltihabını azaltır.

---- Yüksek oranda lif düşük oranda da glikemik barındıran turplar tokluk hissi verir. Bu da kilo vermek isteyenler için ideal bir besin olduğunu gösterir. Aynı zamanda sinir sistemini çalıştırarak bağırsak hareketlerini düzenler.

---- Turpa renk veren flavonoid maddesi aynı zamanda antioksidan özelliği olan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler. Bunun yanı sıra kötü kolesterolü düşürerek kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranını düşürür.

---- İçerdiği detoksifier, C vitamini ve folik asit bakımından zengin olan turp tümörlü hücre oluşumunu önler. Bu da kanser sorununu ortadan kaldırır. Özellikle genetik kanser riski taşıyan kişilerin düzenli tüketmesi gerekir.

---- Bağırsak hareketlerini düzenlediğinden kabızlık sorununa da iyi gelir. Sık sık sindirim problemleri yaşayan kişilerin düzenli tüketmesi gereken bir besindir.

----- Kış aylarında tüketilen turp suyu üst solunum yolları ile tahriş olmuş burun, ağız ve boğazı kısa sürede iyileştirir. Bu duruma ek solunum sistemini dezenfekte ederek rahat nefes almanızı sağlar.

---- Günde bir bardak tüketilen turp vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 20´sini karşılar. Aynı zamanda bağışıklığını güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı