ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN

YURT MARATONU BAŞLADI ?

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler için kiralık ev ve yurt maratonu başladı. Devlete ait yurtlarda yer bulamayan öğrenciler, aileleriyle birlikte kiralık ev ve özel yurt arayışına girerken ülke genelinde  özel yurtların fiyatlarının  250 ile 1.000 TL arasında değiştiği öğrenildi?

Türlü  zorlukları  aşarak üniversiteli olmayı  başaran henüz çiçeği burnunda  üniversiteliler bu defada  konaklama sorununu  çözmek için ter döküyor? Kredi Yurtlar Kurumu Yurtları´nın özellikle büyükşehirlerdeki  kapasite yetersizliği nedeni ile  kiralık ev ve özel yurt arayışına giren üniversite öğrencileri  astronomik fiyatlarla  karşı karşıya kalıyor? Emlakçılar Odaları Birliği  verilerine  göre  ülke genelinde  özel yurtların fiyatlarının  250 ile 1.000 TL arasında değişlik gösteriyor?  Tek kişilik odadan 7´den fazla kişinin kalabileceği odalara kadar farklı alternatiflerin bulunduğu özel yurtlarda, hizmet çeşitliliği ve oda paylaşımına göre fiyatlar 1.000 TL´in üstüne de çıkabiliyor. Ancak oda fiyatları marjı 500 TL ile 1.000 TL arasında yoğunlaşıyor.

Türkiye genelinde öğrenciler, kiralık evler için 500 ile 1.000 TL arasında bütçe ayırdıkları  yapılan araştırmalarda  çıkan sonuç olarak  yer alırken,  Emlakçılar Odaları Birliği´nin verilerine göre Türkiye genelinde  kız  öğrenci yurtları, erkek öğrenci yurtlarının iki katı olarak tesbit edilmiş? Yine aynı verilerden elde edilen bilgilere göre  Yüksek  Öğrenim  Öğrenci Yurtlarındaki fiyat marjı oldukça geniş. Aylık 250 TL´ye de yurt var, 1.000 TL´ye de. Hatta hizmetteki çeşitliliğe göre bu fiyat 1.000 TL´nin üzerine bile çıkabiliyor. Yurtlarda tek kişilikten başlayan, 7 ve üzerinde kişinin kalabileceği çok sayıda alternatif bulunuyor. Fiyatları asıl belirleyen unsur da oda paylaşım sayısı. 7 ve üzerinde kişinin aynı odayı paylaşması durumunda fiyatlar 250 TL´ye, sayı azaldıkça da fiyatlar 1.000 TL´ye doğru ilerliyor. Fiyatların en yoğun olduğu marj ise 500 TL ile 1.000 TL arasında. İstanbul ve Ankara´daki yurtlarda tek kişilik bir odanın fiyatı ortalama 750 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor.

Öte yandan yine  Emlakçılar Birliği´nin verilerine  göre  Türkiye genelinde yurt yerine kiralık eve yerleşmeyi tercih eden öğrenciler, maksimum 1000 TL´ye kadar kiralık ev arıyor. 2016 yılında yapılan aramalarda ise kiraları maksimum 950 TL olan evlerin daha çok arandığı görülüyor. Devlet yurtları ya da özel yurtlar için elini çabuk tutanlar barınma sorununu hallederken, evde kalmak isteyen ya da kiralık ev tutmak zorunda kalanların ceplerinden sadece ev için 500 TL ile 1.000 TL çıkıyor. Kampüse yakın lokasyonlarda ikamet etmeyi tercih eden öğrenciler için bu rakam daha da artıyor. Öğrencilerin talepleri de kiralık konut fiyatlarını yukarıya çekiyor. Kiralar, dairelerin nitelikleri arttıkça, toplu ulaşıma ve merkeze yakınlaştıkça yükselmeye başlıyor. Hâl böyleyken, büyük illerdeki merkez ilçelerde uygun fiyata ev bulmak zorlaşıyor.

İlimizde  ise özellikle  Talas ilçesi sınırları içerisinde konuşlu yurt ve evleri tercih eden  yüksek öğrenim öğrencilerinin  konaklama ücreti olarak ödedikleri  miktar  Türkiye  ortalamaları  ile örtüşüyor?.

HABER : C.ÜSTEN



27 bin 570 öğrenciye "kırtasiye" desteği sağladı

'OSB Teknik Kampüsü' için imzalar atıldı

Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 2 okulu birden hizmete açacak

Kayseri'de eğitimde büyük başarı

Talas Mehmet Karamercan Kütüphanesi’nde büyük gün

Erasmus Sport Projesi’nin ilk ayağı Erciyes’te

Yarıyıl tatilini fırsat bilen öğrencilerin akınına uğradı

Melikgazi’den ikinci bir akıl küpü kütüphanesi

Kayseri’de 323 bin öğrenci karne aldı

iki ayri protokol imzalandi

Büyükşehir’in Ödev Merkezi’ni minikler çok sevdi

Osman Ulubaş İlkokulu ve Ortaokulu'nun temeli atıldı

KAYMEK, İngilizce A1 seviyesi 2. Grup kurs kayıtlarını başlattı

Kocasinan’daki tüm öğretmenlere özel hediye

Öğretmenler Günü'nde en anlamlı hediye

İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse: “Gençlerimiz oldukça Cumhuriyet yüzyıllarca yaşayacak”