ÜNİVERSİTE YAYINLARINDA NİCELİK NİTELİĞE YANSIMADI

ÜNİVERSİTE YAYINLARINDA NİCELİK NİTELİĞE YANSIMADI

KELEŞTEMUR, Saban¬cı Kültür Merkezi’nde düzenlenen TÜBİTAK Akademik Ar-Ge Destek Programı Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı’nın açılışında yaptığı ko¬nuşmada, üniversitelerinde öğre¬tim üyesi ve öğrenci sayısı arasında önemli bir orantısızlık

Akademik performans bakımın­dan arzu ettikleri düzeyde olmama­larına rağmen, Türkiye şartların­da iyi bir yerde olduklarının söy­lenebileceğini belirten Keleştemur, ‘’Türkiye’deki üniversitelerin yayın sayısındaki artış maalesef kaliteye yansımadı. Dünyada ilk 20 ülke içe­risindeyiz. Fakat bu artışa rağmen son yıllarda atıf sayısında 4 misli azalma meydana geldi. Bu çok ma­nidardır. Yayın sayısına artmasına seviniyoruz ama kalitedeki bu dü­şüşe üzülmek gerekir. Bu düşüşe önlem almak zorundayız. O bakım­dan TÜBİTAK’a büyük işler düşü­yor’’ diye konuştu.

 

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekle­me Daire Başkanlığı Yurtiçi Kurslar Müdürü Prof. Dr. Cahit Güran da Türkiye’deki üniversiteleri ziyaret ederek ulusal ve uluslararası aka­demik araştırma projeleri ve bilim insanı destek programı ile ilgili bil­gilendirme toplantısı yapma kararı aldıklarını ifade etti.

 

Bunun temel nedeninin özellikle Anadolu üniversitelerinin TÜBİTAK sürecine daha fazla katılımını sağ­lamak olduğunu dile getiren Güran, ‘’Kendimizi size tanıtmak, sizinle iş­birliğimizi artırmak için ilk adımı atan taraf olmak istedik. Dolayısıy­la bundan sonraki adımı da gittiği­miz üniversitelerdeki akademisyen hocalarımızdan bekliyoruz’’ dedi.

 

YENI DESTEK PROGRAMLARI

 

TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uz­manı Fatih Sinan Esen ise 3 yeni destekleme programı üzerinde ça­lıştıklarını bildirdi.

 

Bunların ‘’Öncül Araştırmalar Des­tek Programı, Güdümlü Araştırma­lar Destek Programı ve Acil Durum­larda Araştırmalar Destek Progra­mı’’ olduğunu belirten Esen, şunla­rı anlattı:

 

‘’Öncül Araştırmalar Destek Progra­mımız yakında devreye girecek. Bu­rada, alanında çok iyi eğitimli, dün­ya çapında birşeyler ortaya koyabil­miş, koyabilme potansiyeli olan in­sanlara yüksek miktarlarda bütçe­ler tahsis edilmesi, yani Türkiye’nin önünü açmaları için milli açıdan Ar-Ge’yi desteklemeleri için daha ciddi bütçeler verilmesi planlanı­yor. Güdümlü Araştırmalar Destek Programı da adından anlaşılacağı üzere belli bir alana güdümlü olan projeleri kapsıyor. İvme kazanma­sı gereken alanlarda, ihtiyaç odak­lı yaklaşımlar desteklenecek. Baş­bakanımızın himayesinde olan sa­vunma ve uzay ile enerji, su ve gıda alanlarındaki güdümlü projeleri desteklemek istiyoruz. Acil Durum­larda Araştırmalar Destek Progra­mı ise herhangi bir afet ya da acil durum olduğunda çok kısa sürede çağrıya çıkılıp, çok kısa sürede de­gerlendirilip desteğin verileceği bir program olacak.’’

 

Esen, bilim insanlarının proje ha­zırlarken ve TÜBİTAK’a sunarken dikkat etmeleri gereken konularda da bilgiler verdi.



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor