Üstat Necip Fazıl panel ile anıldı

Üstat Necip Fazıl panel ile anıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği iş birliği tertiplenen “Anadolu Mektebi Kültür Kervanı” etkinliği çerçevesinde yurt genelinde gerçekleştirilen panellerin Kayseri ayağında Necip Fazıl Kısakürek’in sanat hayatı büyüteç altına alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Türkiye Yazarlar Birliği iş birliği tertiplenen “Anadolu Mektebi Kültür Kervanı” etkinliği çerçevesinde ilimizde gerçekleştirilen ‘Necip Fazıl Kısakürek’paneline Vali Şehmus Günaydın,  Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Anadolu Mektebi Başkanı ve önceki dönem Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Kültür Müdürü Şükrü Dursun, öğrenciler ve öğretmenler iştirak etti.                                                                                        

Panelin açılışında konuşan ve Anadolu mektebi ile 7 yıl önce tanıştığını belirten Vali  Günaydın şunları kaydetti  “Ben Anadolu Mektebi çalışmalarıyla yaklaşık 7 yıl önce tanıştım. Sayın bakanımız Kastamonu’da program icra ederken o programa da katıldım. Daha sonra Isparta’ya geldiler orada da katıldım ve şimdi de burada katıldım. Programın yürütüldüğü 30 vilayetin içinde 3 vilayette bulundum. Bu programdan dolayı da çok memnun oldum. Başta sayın bakanımıza, çalışma arkadaşlarına ve bu çalışmalarda destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Öğrencimizin de söylediği gibi gerek Mehmet Akif’in, gerek Necip Fazıl’ın ve gerek Sezai Karakoç’un ifade ettiği neslin oluşmasında ve gelişmesinde ben bu Anadolu Mektebi faaliyetinin de çok faydalı olduğunu, çok katkı verdiğini düşünüyorum. Bu faaliyete gönül, destek ve katkı verdikleri için, tekrar milli ve manevi değerlerimize uygun olarak gençlerimizin yetişmesine büyük destek veren bu faaliyet için başta sayın bakanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum”   

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ da Üstat Necip Fazıl ile tanışmasının lise yıllarında olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu “Sayın bakanımızın kaygısı olan bir insan olarak böyle anlamlı bir çalışmaya yön vermesi, böyle bir çalışmayı hayata geçiriyor olması bizleri ayrıca sevindirmiştir. Üstat Necip Fazıl’la ilgili çalışmalarda Milli Türk Talebe Birliği bünyesinde İzmir’de yer aldım. Ancak üstatla tanışmam lise yıllarımda oldu. Bu açıdan üstadın adeta bir bakıma mücadele ruhu anlayışı içerisindeki bizlere vermiş olduğu kaygı, çalışma ve gayret azmi hep hayatımızda yer buldu. Sizlerin bizler için bir harfe sığdırılamayacak kadar değerli ve anlamlı olduğunuzu buradan ben de paylaşmak istiyorum”

Anadolu Mektebi Başkanı ve önceki dönem Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, bu tarz  faaliyetlerin önemine vurgu yaptığı konuşmasında  şu konuların altını çizdi “Bugün programımıza ilk defa gelen öğrencilerimiz varsa eğer, bu program onlar için bir davettir. Eskiler için de hatıraların canlanmasıdır. Öğretmenler için ise verdikleri emeklerin huzur olarak kendilerine mutluluk olarak dönmesidir. Burada bulunan Anadolu Mektebi öğrencileri Türkçe’yi nasıl bu kadar güzel konuşuyorlar diye düşünülebilir. Bunun arkasında bir tek husus var o da emek. Bu arkadaşlar bu konuşmaları yapabilmek için Necip Fazıl’ın 20’den fazla kitabını okudular. Necip Fazıl okumadan önce 4 yazarı okudular aynı şekilde. Yani biriktire biriktire geldiler buraya. Test çözülerek memleketin sorunları çözülmüyor. İyi okullara gidiliyor ama iyi okullara gidilirken bu toprak hakkında çok bilgi olmuyor. Bu öğrenciler, olamayacak şeylerin kendilerinde dolmasına vesile olacak yazarları okuyorlar. Bu öğrencilerde hem bilgi hem de ahlak birlikte olacak. Bu böyle bir şey ve davetimiz buna. Bu organizasyonda emeği geçen hocalarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin sabırla bu faaliyetlerine devam etmesi, kendi dünyalarının güzelleşmesi açısından çok değerli olduklarını hatırlatıyorum”       

Açılış konuşmalarının ardından Cumhuriyet tarihi Türk Edebiyatı’nın mihenk taşlarından biri olan Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in sanat hayatı ve şiirleri büyüteç altına alındı. 

Sempozyumun ardından protokol tarafından konuşmacı öğrencilere belge takdim edildi.



Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü