UZMANLAR NE DİYOR?
TUZ DOST MU, DÜŞMAN MI ?
Tarih: 12.8.2017 16:37:50/ 1576okunma / 0yorum

Uzmanlara  göre vücudun su dengesini sağlamada başrole sahip olan tuz, aşırı miktarlarda tüketilirse başta kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon olmak üzere, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu noktada ailelere, yeni neslin tuz kullanım alışkanlığını henüz bebeklik döneminde sınırlandırmaları tavsiye eden uzmanlar tuz tüketimini azaltmanın 7 sırrını da şöyle sıralıyorlar…

Pek çoğumuz henüz tadına bile bakmadan önce yemeklerimize tuz dökmek gibi bir alışkanlığa sahibiz. İnsan yaşamı için hayati bir öneme sahip olmasına rağmen, pek çoğumuz tuzu sadece alışkanlıklarımızdan kurtulamadığımız için bu sıklıkta kullanıyoruz. Bu sebeple, tat alma duyumuzun oluşmasında hiç kuşkusuz oldukça önemli bir yere sahip olan tuz, uzun yıllardır tüm dünyada bir tartışma konusu haline geldi.

Mutfaklarımızda kullandığımız klasik sofra tuzunun, diğer adıysa “sodyum klorür”dür.  Bunun yüzde 60´ını klor, yüzde 40´ını sodyum oluşturur.

Uzmanlara  göre yüzde 60´ı su olan vücudumuzun su dengesini tuz sağlar, ancak gerektiğinden fazla alınan her gram tuz dengeyi bozmak için yeterlidir. Günlük alınması gereken tuz miktarı ise 0.5 ilâ 5 gram düzeyindedir. Günlük alınan tuzun yaklaşık dörtte üçü işlenmiş gıdalardan sağlanırken, dörtte biri ise masada yemeğe eklenen tuz ile alınıyor. Vücudun gereksindiğinden daha fazla tüketilen tuz başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere, bunlara bağlı birçok kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye´de kişi başına tuz tüketiminin günlük 18 gram civarında olduğu görülüyor.

Tuzun hayatımıza olan etkisi çocukluk yaşlarına dayanmaktadır. Damak zevkimiz, çocukluk döneminde ailemizin damak zevki ile şekillenmektedir. Çocuklarımızı bebeklikten itibaren az tuzlu bir beslenme ile eğitirsek gelecekte tuzun neden olabileceği hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmasında yardımcı olmuş oluruz. Bu konuda kesin bir süre vermek çok doğru olmasa da şu bir gerçek ki, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon açısından var olan önemli risk faktörlerinden biri de aşırı tuz tüketimidir. Bu hastalıklar beraberinde böbrek hastalıklarını da getirmektedir. Diğer önemli hastalıklar ise mide kanseri gelişimi, böbrek taşı, kemik erimesi (osteoporoz) astım atakları ve beyin damar hastalıklarıdır.

Tuz tüketimini azaltmanın 7 sırrı

1- Taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı, fast food tüketimini azaltmalı hatta mümkünse ortadan kaldırmalıyız.

2- Yemeklerimize tuzu aratmayacak taze baharatlar ile çeşitlendirebiliriz. Nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen gibi baharatlar bu ihtiyacı giderebilir.

3- Alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin üzerlerindeki tuz oranlarına dikkat etmeliyiz.

4- Tuz oranı yüksek olan, turşu, ketçap, mayonez, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketimine dikkat etmeliyiz.

5- Patates, pancar, muz, kuru fasulye gibi potasyum yönünden yüksek gıdaların tüketimini artırabiliriz. (Bazı bireyler için fazla potasyum tüketimi zararlı olabilir. Özellikle böbrek rahatsızlığı veya daha başka sağlık sorunları olan kişiler tuz yerine geçen maddeleri kullanmadan önce doktora danışmalıdırlar)

6- Tuz oranı yüksek olan kavrulmuş kuruyemişleri değil taze olanları tüketmek daha sağlıklıdır.

7- En önemlisi de tuzu keserken birden bire değil azaltarak yapınız; yeme zevkiniz bozulursa tuzu kesmek ıstırap gibi olabilir.








Kaynak: HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: UZMANLAR DİYOR
ACİL VE AFETLER SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN
ACİL VE AFETLER SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN
HİZMET İÇİ EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ´DEN
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ´DEN
SEYYİD BURHANEDDİN DEVLET HASTANESİ´NE ZİYARET
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN KULULAR´A ZİYARET
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN KULULAR´A ZİYARET
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erdal Yücel ve beraberindeki heyet, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular´ı makamında ziyaret etti.
UZMANLAR UYARIYOR !
UZMANLAR UYARIYOR !
KIRMIZI PANCARI SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN…
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR,
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR,
SAĞLIK ÇALIŞANLARINI MİSAFİR ETTİ
YAŞLILARDA AĞRI YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR
YAŞLILARDA AĞRI YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR
Kayseri Tabip Odası tarafından düzenlenen eğitim seminerleri devam ediyor. Seminerin bu haftaki konusu “ Yaşlılarda Ağrı´ya yaklaşım” oldu.
KOCASİNANLILAR GELECEĞE DAHA SAĞLIKLI BAKIYOR
KOCASİNANLILAR GELECEĞE DAHA SAĞLIKLI BAKIYOR
Kocasinan Belediyesi, hizmet ağını ve kalitesini daha da artırmak için kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya devam ediyor.
KAYSERİ TABİP ODASI´NDAN
KAYSERİ TABİP ODASI´NDAN
SAĞLIK MÜDÜRÜ´NE HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
TALAS´IN 3. SAĞLIK OCAĞI
TALAS´IN 3. SAĞLIK OCAĞI
HIZLA YÜKSELİYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BENLİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BENLİ
İSTANBUL SAĞLIK FUARI VE ÇALIŞTAYINA KATILDI.
MİDESİ DÖNEN SIĞIR
MİDESİ DÖNEN SIĞIR
ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KENDİ AMBULANS TAMİRHANESİNİ KURDU
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR ALİ RAMAZAN BENLİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR ALİ RAMAZAN BENLİ
2. DÜNYA MÜSLÜMAN SAĞLIK TOPLULUKLARI KONGRESİNDE
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ,
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ,
“HIV´DEN EN FAZLA 25-49 YAŞ ARASINI ETKİLİYOR”
NAR SUYUNUN MUCİZEVİ FAYDALARI !
NAR SUYUNUN MUCİZEVİ FAYDALARI !
KANSERDEN VE KALP KRİZİNDEN KORUYOR
SAYFA EDİTÖRÜ

/resimler/2015-4/16/1020184616446.jpg

 

    Süleyman ERDOĞAN
     editor@kayserihaber.com.tr 
    

Resmi İlanlar

Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
Kayseri
17 Aralık 2017 Pazar
Bugün
Parçalı bulutlu
12 °C
1 °C
Pazartesi
Bulutlu
11 °C
2 °C
Salı
Sağanak
9 °C
3 °C
KAYTV

Kaytv kayseri üzerinde

 

İLETİŞİM

Adres : Turgut Reis Mahallesi
İlgi Sok. Şehit İsmal Uygun Ap
No:22/A Kocasinan / KAYSERİ
Telefon : 0 352 235 63 63
Fax : 0 352 235 84 74

/resimler/2017-9/7/1139320060307.jpg
KANALIMIZA
ABONE OL