UZMANLAR NE DİYOR?
TUZ DOST MU, DÜŞMAN MI ?
Tarih: 12.8.2017 16:37:50/ 1520okunma / 0yorum

Uzmanlara  göre vücudun su dengesini sağlamada başrole sahip olan tuz, aşırı miktarlarda tüketilirse başta kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon olmak üzere, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu noktada ailelere, yeni neslin tuz kullanım alışkanlığını henüz bebeklik döneminde sınırlandırmaları tavsiye eden uzmanlar tuz tüketimini azaltmanın 7 sırrını da şöyle sıralıyorlar…

Pek çoğumuz henüz tadına bile bakmadan önce yemeklerimize tuz dökmek gibi bir alışkanlığa sahibiz. İnsan yaşamı için hayati bir öneme sahip olmasına rağmen, pek çoğumuz tuzu sadece alışkanlıklarımızdan kurtulamadığımız için bu sıklıkta kullanıyoruz. Bu sebeple, tat alma duyumuzun oluşmasında hiç kuşkusuz oldukça önemli bir yere sahip olan tuz, uzun yıllardır tüm dünyada bir tartışma konusu haline geldi.

Mutfaklarımızda kullandığımız klasik sofra tuzunun, diğer adıysa “sodyum klorür”dür.  Bunun yüzde 60´ını klor, yüzde 40´ını sodyum oluşturur.

Uzmanlara  göre yüzde 60´ı su olan vücudumuzun su dengesini tuz sağlar, ancak gerektiğinden fazla alınan her gram tuz dengeyi bozmak için yeterlidir. Günlük alınması gereken tuz miktarı ise 0.5 ilâ 5 gram düzeyindedir. Günlük alınan tuzun yaklaşık dörtte üçü işlenmiş gıdalardan sağlanırken, dörtte biri ise masada yemeğe eklenen tuz ile alınıyor. Vücudun gereksindiğinden daha fazla tüketilen tuz başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere, bunlara bağlı birçok kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye´de kişi başına tuz tüketiminin günlük 18 gram civarında olduğu görülüyor.

Tuzun hayatımıza olan etkisi çocukluk yaşlarına dayanmaktadır. Damak zevkimiz, çocukluk döneminde ailemizin damak zevki ile şekillenmektedir. Çocuklarımızı bebeklikten itibaren az tuzlu bir beslenme ile eğitirsek gelecekte tuzun neden olabileceği hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmasında yardımcı olmuş oluruz. Bu konuda kesin bir süre vermek çok doğru olmasa da şu bir gerçek ki, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon açısından var olan önemli risk faktörlerinden biri de aşırı tuz tüketimidir. Bu hastalıklar beraberinde böbrek hastalıklarını da getirmektedir. Diğer önemli hastalıklar ise mide kanseri gelişimi, böbrek taşı, kemik erimesi (osteoporoz) astım atakları ve beyin damar hastalıklarıdır.

Tuz tüketimini azaltmanın 7 sırrı

1- Taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı, fast food tüketimini azaltmalı hatta mümkünse ortadan kaldırmalıyız.

2- Yemeklerimize tuzu aratmayacak taze baharatlar ile çeşitlendirebiliriz. Nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen gibi baharatlar bu ihtiyacı giderebilir.

3- Alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin üzerlerindeki tuz oranlarına dikkat etmeliyiz.

4- Tuz oranı yüksek olan, turşu, ketçap, mayonez, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketimine dikkat etmeliyiz.

5- Patates, pancar, muz, kuru fasulye gibi potasyum yönünden yüksek gıdaların tüketimini artırabiliriz. (Bazı bireyler için fazla potasyum tüketimi zararlı olabilir. Özellikle böbrek rahatsızlığı veya daha başka sağlık sorunları olan kişiler tuz yerine geçen maddeleri kullanmadan önce doktora danışmalıdırlar)

6- Tuz oranı yüksek olan kavrulmuş kuruyemişleri değil taze olanları tüketmek daha sağlıklıdır.

7- En önemlisi de tuzu keserken birden bire değil azaltarak yapınız; yeme zevkiniz bozulursa tuzu kesmek ıstırap gibi olabilir.











Kaynak: HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler: UZMANLAR DİYOR
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN SORUNLARI KAYSERİ´DE KONUŞULDU
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN SORUNLARI KAYSERİ´DE KONUŞULDU
Kayseri Valisi Süleyman Kamçı: “Üniversite hastanesinin ilimizdeki sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir yeri ve önemi vardır"
DOÇ. DR. HALİL TEKİNER,
DOÇ. DR. HALİL TEKİNER,
“SELÇUKLU ŞİFAHANELERİNDE MAAŞLI MÜZİSYEN ÇALIŞIYORDU ”
KANSERE KARŞI BİRLİKTE DERNEĞİ,
KANSERE KARŞI BİRLİKTE DERNEĞİ,
KAYSERİ ŞEKER´DE TOPLANDI ...
ECZACILARA ´KANSER´ ANLATILDI
ECZACILARA ´KANSER´ ANLATILDI
Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik: "Kanser istilası her geçen gün artıyor"
NNY ÜNV. ÖĞRETİM ÜYESİ PROF.DR İNANÇ,
NNY ÜNV. ÖĞRETİM ÜYESİ PROF.DR İNANÇ,
“KIŞ AYLARINDA OBEZİTEYE DİKKAT ”
KAYSERİ TABİP ODASI,
KAYSERİ TABİP ODASI,
SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ACİLEN UYGULANMALIDIR .
PROF. DR. SİNAN KARAOĞLU,
PROF. DR. SİNAN KARAOĞLU,
“ÇANTA AĞIRLIĞI ÇOCUĞUN AĞIRLIĞININ 10´DA 1´İNİ GEÇMEMELİ ”
UZMANLARA GÖRE EN FAYDALI 10 MEYVE…
UZMANLARA GÖRE EN FAYDALI 10 MEYVE…
Meyvedeki fruktoz´un diğer fruktozlara, özellikle mısır nişastasından elde edilen fruktoz´a hiç benzemediğine dikkat çeken uzmanlar meyvelerde başka pek çok sağlık mucizesinin bulunduğuna vurgu yaparak en faydalı 10 meyveyi ve faydalarını şöyle sıralıyorlar….
EVCİL HAYVAN KUDUZ VAKALARINDA ARTIŞ VAR
EVCİL HAYVAN KUDUZ VAKALARINDA ARTIŞ VAR
Erciyes Üniversitesi´nde Kuduz Hastalığı Konusunda Farkındalık Eğitimi Düzenlendi...
EZBERE PROSTAT BİYOPSİSİ ARTIK TARİHE KARIŞIYOR
EZBERE PROSTAT BİYOPSİSİ ARTIK TARİHE KARIŞIYOR
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Hastaneleri Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, hastane kliniklerinde de yeni cihazlarla uygulanmaya başlanan ‘akıllı biyopsi yöntemi´ ile artık ezbere prostat biyopsisinin tarihe karıştığını söyledi.
BANKACILAR VE MUHASEBECİLER TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞI TEHLİKESİ ALTINDA
BANKACILAR VE MUHASEBECİLER TOPLARDAMAR TIKANIKLIĞI TEHLİKESİ ALTINDA
Acıbadem Kayseri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, bilgisayar başında uzun saatler boyu çalışan özellikle bankacı ve muhasebecilerin, toplardamar tıkanıklığı riski altında olduğunu söyledi.
ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN DOĞRU BESLENİN,
ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN DOĞRU BESLENİN,
DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN ...
SAĞLIK BAKANLIĞI´NDAN İLİMİZE
SAĞLIK BAKANLIĞI´NDAN İLİMİZE
5 YENİ AMBULANS …
KİLONUZUN NEDENİ İNSÜLİN DİRENCİ OLABİLİR
KİLONUZUN NEDENİ İNSÜLİN DİRENCİ OLABİLİR
Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Esra Kula, kilo alma ve insülin direnci arasında kısır bir döngü olduğunu, kilo alımının nedeninin insülin direncinden kaynaklanabildiğini söyledi.
İTHAL HAYVANLARDA
İTHAL HAYVANLARDA
ÖLDÜRÜCÜ SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIĞINA DİKKAT !
SAYFA EDİTÖRÜ

/resimler/2015-4/16/1020184616446.jpg

 

    Süleyman ERDOĞAN
     editor@kayserihaber.com.tr 
    

Resmi İlanlar

Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi
Kayseri
22 Ekim 2017 Pazar
Bugün
Güneşli
22 °C
0 °C
Pazartesi
Güneşli
22 °C
2 °C
Salı
Parçalı bulutlu
22 °C
4 °C
1. LİG

 
KAYTV

Kaytv kayseri üzerinde

 

İLETİŞİM

Adres : Turgut Reis Mahallesi
İlgi Sok. Şehit İsmal Uygun Ap
No:22/A Kocasinan / KAYSERİ
Telefon : 0 352 235 63 63
Fax : 0 352 235 84 74

/resimler/2017-9/7/1139320060307.jpg
KANALIMIZA
ABONE OL