UZMANLAR UYARIYOR

UZMANLAR UYARIYOR

?ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN!?

  Uzmanlara göre yaz kış demeden hastaları en sık hastaneye getiren şikayetlerden biri olan öksürük çoğu zaman önemsenmiyor. Genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürüğün altından büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi çıkabileceğine dikkat çeken uzmanlar ?Öksürük deyip geçmeyin? uyarısında bulunurken bizde konuyu daha detaylı incelemek üzere Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın´ın kapsını çaldık ve öğrendik ki üç haftadan fazla süren öksürüğün ciddiye alınması gerekiyormuş?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ? ?Öksürük´ , yabancı maddelerin alt solunum yollarına oturmasını ve bronş, akciğer sekresyonlarının birikmesini önleyen bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük beklenen amacı sağladığı zaman etkili ve yararlıdır. Ancak 3 haftadan daha uzun süren öksürük mutlaka dikkate alınmalıdır. Altında bulaşıcı olan tüberkülozu, ölümcül seyreden akciğer kanserini, sık görülen ve yaşam kalitesini bozan reflü, ölüm riski yüksek ve sık görülen kalp yetmezliği ve pulmoner emboliyi, zamanında tedavi edilmezse geri dönüş şansı zorlaşan astım ve KOAH´ı barındırabilir? uyarısında bulundu?
Uzman Dr. Apaydın sözlerinin devamında ?Sigara içenler öksürüklerini genellikle ?sigara öksürüğü´ olarak tanımlar ve pek önemsemez. Ancak uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yapılması gerekir. Kronik öksürüğün sistematik olarak değerlendirilmesi hastanın öykü, fizik muayene ve laboratuar tetkiklerini kapsar. Öksürük değişik anatomik lokalizasyonlarda bulunan birçok hastalığın yol açtığı bir semptom olduğundan, sistematik yaklaşımla öksürüğün akciğer ve akciğer dışı nedenleri yüzde 88-100 oranında saptanabilir ve yüzde 100´e yakın etkin tedavi verilebilir? ifadesini kullandı?
Uzman Dr. Apaydın sözlerinin sonunda ?Halk arasında uzayan öksürüklerde kullanılan bal ve zencefil karışımı bazen öksürüğü yumuşatabilir ve balgamın daha kolay çıkmasını sağlar. Ancak bu tür yöntemler altında yatan hastalığı tedavi etmez. Bu yüzden bu tür karışımlara mucizevi anlamlar yüklemek doğru olmaz. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla öksürük sorunu yaşandığında gün boyunca en az 2 litre su içilmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor? tavsiyelerinde bulundu?.
HABER : C.USTEN



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi