UZMANLAR UYARIYOR!

UZMANLAR UYARIYOR!

?ANTİBİYOTİK KULLANIMI KÜRESEL TEHLİKE BOYUTLARINA ULAŞTI?

Antibiyotik direnci, en büyük ve en acil ele alınması gereken küresel bir tehlike olarak nitelendiren uzmanlar gereksiz antibiyotik kullanımının dirençli mikroorganizmaların gelişmesine neden olabileceği ve bu sebeple ölüme varan sonuçların dahi ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek vatandaşları uyarırken, Türkiye´nin antibiyotik kullanımında dünya birincisi olduğu öğrenildi?
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığına dikkat çeken uzmanlar; gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanımı toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olduğunun altını çiziyorlar? Uzmanlara göre antibiyotik direnci demek, antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesidir. Bu hem toplum kaynaklı hem de hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına, hatta ölümle sonuçlanan vakalara yol açmaktadır. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Bu tedavinin uzamasına ve maliyetinin artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca dirençli bakteriler hastanın durumuna bağlı olarak idrar yolu, akciğer, cilt ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir?
Dünya Sağlık Örgütü ise gereksiz ve yanlış kullanımı böylesine ciddi sonuçlar doğurabilecek olan antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığını vurgulayarak işin ne boyutlara ulaştığını gözeler önüne sererken; asıl sorunu da tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor? Türkiye´nin antibiyotik kullanımında dünya birincisi?
Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin Sağlık Bakanlığı verilerine dayandırarak verdikleri bilgiye göre Türkiye´de hastaneye herhangi bir sebeple giden her 100 kişiden 30´unun reçetesine antibiyotik yazılıyor. Özellikle kış aylarında, tüm dünyada, antibiyotik tüketiminde ciddi artışlar meydana gelirken bunların yarısından fazlası gereksiz antibiyotik kullanımı olarak kayıtlara geçiyor.
Öte yandan sektörel uzman yorumlarına göre ise özellikle kulak ve idrar yolu enfeksiyonları için antibiyotik kullanımının gereksiz olduğu, üst solunum yolu hastalıklarına ise virüslerin neden olduğu ve antibiyotiklerin sadece bakterileri öldürdüğü ortaya çıktı?
HABER : C.ÜSTEN



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı