ÜZÜM HASADI YAPARKEN YERALTI ŞEHRİ BULDULAR

ÜZÜM HASADI YAPARKEN YERALTI ŞEHRİ BULDULAR

KAYSERİ´nin İncesu ilçesinde üzüm hasadı yapanlar, yeraltı şehri buldu. Defineciler tarafından zarar verilen 2 katlı yeraltı şehrinde odalar ve kayadan anıt mezarlar bulunuyor.

Kayseri´nin İncesu ilçesinde üzüm hasadı yapanlar, yeraltı şehri buldu. Defineciler tarafından zarar verilen 2 katlı yeraltı şehrinde odalar ve kayadan anıt mezarlar bulunuyor.

İncesu ilçesi Derebağ Mahallesi yakınlarında Kırklar İni olarak bilinen bölgeye üzüm hasadı için gelenler, 2 girişli mağarayla karşılaşınca, İncesu Belediyesi yetkililerine bildirdi. Bunun üzerine Belediye Başkanı Mustafa İlmek, beraberinde emekli öğretmen tarihçi Mustafa Çavdar ile bölgeye gitti. Yapılan incelemede, çevre köylülerin mağara olarak bildikleri yerin 2 katlı yeraltı şehri olduğu ortaya çıktı. Defineciler tarafından büyük zarar verilen yeraltı şehrinde farklı odalar ve kayadan anıt mezar yer alıyor. Rum ve Ermenilerin bir dönem yurt edindiği İncesu´da ortaya çıkan yeraltı şehri, ilçede heyecan yarattı.

´TURİZME KAZANDIRACAĞIZ´

Başkan İlmek, yeraltı şehrinin farklı odalardan oluştuğunu ve bir girişinin ise çok derinlere indiğini belirterek, "İncesu, Kapadokya bölgesi sınırları içinde kalan tarihi ve eski bir yerleşim yeridir. Bugüne kadar tarihin bu güzelliğini ortaya çıkarma imkanımız olmamıştı. Bugünden itibaren belediye olarak çeşitli çalışmalar içerisindeyiz. Üzüm hasadı için gelen çiftçilerimiz, bizim Kırıklar İni olarak bildiğimiz alanda bu inin odalara açıldığı söylediler. Biz de uzmanlarla yaptığım incelemelerde yeraltı şehri olduğunu, farklı odalara geçiş olduğunu gördük. İçinde anıt mezarın da olduğu yeraltı şehri maalesef definecilerin saldırısına uğramış. Birçok yer kazılmış. Burada yeraltı şehirlerinin ve geçiş güzergahlarının olduğu bir alandır. Tam tespitlerimizi yapamadık. Çalışmalarımız ise bu hususta devam ediyor. İnşallah yakın zamanda burayı turizme kazandıracağız" dedi.

´DEFİNECİLER ANIT MEZARLARI TAHRİP ETMİŞ´

Anıt mezarların defineciler tarafından tahrip edildiğini söyleyen Başkan İlmek, "Yeraltı şehrinde anıt mezar var ama definecilerin tahrip ettiği bir alana dönüşmüş. Maalesef çok üzücü görüntüler var. Geçmişte kaya mezarları olarak kullanılmış. İnşallah güzel bir çalışma yapacağız. Burada yaşayan büyüklerimizin anlattığına göre tünelin Ürgüp´e çıktığı söyleniyor. Çok dar ve geçiş için gerekli altyapımız yok. Ama elimizden gelen gayreti gösterip burayı turizme kazandıracağız" şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : DHA

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"

Talas'ta kitap kurtları ödüllendirildi

Başkan Özdoğan: "Büyük su projesi ile dere ıslahı ve su güvenliği sağlanacak"