VALİ GÜNAYDIN:

VALİ GÜNAYDIN:

? BİRBİRİMİZİ DESTEKLEDİĞİMİZ ZAMAN KAZANAN KAYSERİ OLACAKTIR?

Kayseri´de Erciyes adlı ilk Türkçe gazetenin yayınlanmasının yıl dönümü ve Erciyes Dergisi´nin 42. Yılı 500. sayısı programı düzenlendi. Törende konuşan Vali Şehmus Günaydın, Erciyes Dergisi´nin uzun yıllardır kültür ve sanat anlamında Kayseri´ye önemli hizmetleri olduğuna dikkat çekti.

Kayseri´de ilk gazetenin yayınlanması ve Erciyes Dergisi´nin 42. Yılı programı düzenlendi. Kocasinan Belediyesi Erciyesevler Akademi´de düzenlenen programa Vali Şehmus Günaydın, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Erciyes Üniversitesi Rektörü Mustafa Çalış, Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Boydak Holding Ceo´su Alpaslan Baki Ertekin, MHP eski Milletvekili Seyfi Şahin, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, Erciyes Dergisi sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Alim Gerçel ve davetliler katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Erciyes Gazetesi´nin çıkarılışı hakkında bilgiler verirken şunları kaydetti: ?Bugün 29 Ağustos, bundan tam 109 yıl önce bugün Vali Muammer Beyin söylemesi üzerine gazete çıkarılması talimatı veriliyor. Aslında Osmanlı´nın 1908´e kadar geldiği süreçte 150 kadar gazete çıkarılmıştır. Ama çıkan bu 150 gazetenin neredeyse 50 kadarı İstanbul´da 20 kadarı İzmir´de 20 civarı Selanik´te 10 civarı Şam´da ve daha çok bu coğrafyada çıkan gazetelerdi. Anadolu´da Erzurum, Sivas, Ankara ve Konya gibi illerde birer gazete çıkıyor. Anadolu´da il olup da iki gazetenin çıktığı bir yer yok. Çıkan bu 150 gazetenin 40 kadarı Türkçe çıkıyor yani Osmanlıca çıkıyor. Diğerlerinin büyük bölümü farklı dillerde yayınlanan gazetelerdir. 1908´de de Muammer Beyin ve dönemin Osmanlının talimatıyla ilk matbaa kurulmuş. Matbaanın kurulmasıyla neredeyse Kayseri nüfusunun üçte biri azınlıklardan oluşuyor, Ermeni ve Rumlardan. Üçte ikisi Müslüman Türklerden oluşuyor. Vilayet matbaası kurulunca Muammer Bey diyor ki gazete çıkaracağız. Bu arada İttihatçı, Turanlı Yunus Bekir´de İttihat ve Terakkinin önemli isimlerinden birisidir. Aslında ilk çıkan gazete bir yandan da Devlet Gazetesidir. Yani sonuçta Maarif encümeni adına çıkarılıyor. Bir yandan il gazetesi, hatta gazeteyi üç nüsha basıyorlar Vali Beyin önüne getiriyorlar. Vali Bey diyor ki biz bunu dağıtamayız. Ahmet Hilmi Bey sen bu işe biraz daha müdahil ol. Sonra bu işin başında biraz daha durarak 29 Ağustos Pazar Günü Erciyes Gazetesi çıkıyor. ?

Erciyes Dergisi sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Alim Gerçel ise konuşmasında şunları söyledi. ?Erciyes Dergimizin bu seviyeye gelmesinde yayınına başladığımız ilk günden itibaren katkıda bulunan değerli bilim adamlarımıza hakem heyetinde yazıları ve şiirleriyle yer alan 1840 imza sahibine, kitap halinde yayınlatan ve Kayseri´ye hizmet etmiş emekli valilerimizden Nihat Canpolat´a, dergimize abone olarak reklam vererek maddi katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum.  Vefat edenlere Allahtan Rahmet diliyorum. 42 yıllık süre içerisinde Erciyes Dergisiyle özdeşleşen Avukat Nevzat Türkmen abime de rahmet diliyorum. Gönülleri gibi kabirleri de geniş olsun, makamları geniş olsun. ?

Programda son olarak konuşan Vali Şehmus Günaydın ise, Bizler Valilik olarak bu tür dergilerin yaşatılması için destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Birlikte hareket ettiğimiz zaman, birbirimize destek verdiğimiz zaman kazanan Kayseri´miz olacaktır. Diyerek şunları belirtti. ?Erciyes Dergisi bin fikir ve sanat dergisi olarak uzun yıllardır varlığını devam ettiriyor. Özellikle kültür alanında, fikir alanında yayancılık yapmak çok zordur. Bunun zorluğunu az önce değerli konuşmacılar ifade ettiler. Tabii bu zorluğun üstesinden gelinmesi için destek olanlardın var olması lazım. Katkı verenlerin var olması lazım. Yine bir konuşmacımız ifade etti. Kayseri´de de bu konuda destek veren katkı veren şirket ve şahısların olduğunu da memnuniyetle gördük. İnşallah nice yıllara diyoruz Erciyes Dergisi için. Nice sayılara diyoruz. Ülkemizin fikir ve sanat hayatı için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çok önemli hizmetler yapacaklarını canı gönülden diliyorum ve arzuluyorum. Bu konu da özellikle yayın yapan çok fazla dergi yok. Bunların yaşatılması gerektiğini önemsiyorum. Bizler de Valilik olarak bu tür dergilerin yaşatılması için destek vereceğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Birlikte hareket ettiğimiz zaman birbirimize destek verdiğimiz zaman kazanan Kayseri´miz olacaktır kazanan ülkemiz milletimiz olacaktır. ?

Konuşmaların ardından geceye katkı sunanlara plaket takdim edildi.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"