VEKİLLERİN

VEKİLLERİN

?KIRMIZI PLAKA´ RÜYASI

TBMM´nin açılması ile birlikte Meclis Başkanlık divanına yönelik seçimlerde yapılıyor. Önümüzdeki hafta Meclis başkanının seçilmesi ile birlikte partilerin Başkanlık Divanı´nda görev yapacak isimler ile bir koalisyon mutabakatına varılması halinde komisyonlarda görev yapacak vekillerde belirlenecek. Vekillerin hemen hepsi ?kırmızı plaka? rüyası görüyor.
Türkiye koalisyon görüşmelerine odaklanmışken,yemin ederek resmen milletvekili olan vekillerimiz ise bugünlerde ?kırmızı plaka rüyası? ile uyuyamıyorlar.Önümüzdeki hafta yapılacak meclis başkanlığı seçimine paralel olarak önce Meclis Başkanlık divanının oluşması bekleniyor. Meclis Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulu ayrı ayrı fonksiyonlar üstlenmekle birlikte TBMM Başkanı,başkanvekilleri,katip üyeler,Meclis İdare Amirleri,grup başkanvekillerinden oluşuyor?
Bu arada Meclis de bulunan ihtisas komisyonlarının başkanları da ?kırmızı plakalı? araç kullanıyorlar.
Yeni seçilen 9 milletvekilimiz öncelikle bir koalisyonun kurulması ve vekilliklerinin üç-beş ayla sınırlı kalmasını istemiyorlar. 9 vekilimizin tamamı da yüksek sesle dillendirmese de önce olası bir koalisyonda bakanlık, bunun zor olduğunu bildikleri içinde mümkünse meclis başkan vekilliği,grup başkan vekilliği, meclis idare amirliği yada komisyon başkanlıklarından birinde görevlendirilmek istiyorlar. Bu görevlerin tamamı ?kırmızı plakalı? araç tahsis edilen görevler.
Bu arada geçtiğimiz dönemde AK Parti´nin tek başına iktidarı ve Meclis çoğunluğu nedeniyle elinde bulundurduğu Komisyon Başkanlığı ve sözcülüğü işi de bu dönemde karışacak. Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonlarında partilerin milletvekili sayısına göre üye bazında temsil edilmesi İç tüzük hükmü iken başkanlık konusunda ise mutlaka bir ittifak arayışına gidileceği biliniyor?Bir koalisyon uzlaşmamsı sağlanması halinde koalisyonu kuran iki partinin TBMM´deki komisyon başkanlıkları konusunda da bir anlaşmaya varması bekleniyor?
Koalisyon belirsizliği komisyonlara yönelik ?kırmızı plaka? beklentisi içerisine giren vekillerin rüyalarını da sıkıntıya sokuyor.
Vekillerimiz ?kırmızı plakalı? bir araç tahsisinin mümkün olmaması halinde etkin bir komisyonda üye olarak görev yapma niyetindeler.
Geçtiğimiz dönemde Meclis Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulu´nda AK Parti´den Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş görev yapıyordu.MHP kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu´da kırmızı plakalı vekiller arasındaydı?
Yakut ve Elitaş, üç dönem yasağı nedeniyle yeniden vekil seçilemediler.Bu dönemde bir koalisyon kurulması halinde Mehmet Özhaseki´nin bakanlık görevine getirilme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Özhaseki´nin bakan olmaması halinde koalisyona bağlı olarak Çevre ve Şehircilik Komisyonu Başkanlığına getirileceği kulislerde konuşuluyor.
Koalisyonun kurulması halinde AK Partili vekillerden Ahmet Doğan´ın Plan Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu veya Avrupa Parlamentosu Üyeliğinde, Yaşar Karayel´in olası bir koalisyon halinde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı veya üyeliğine getirilmesi bekleniyor. AK Parti´nin hekim olan iki milletvekili Kemal Tekden ve Havva Talay Çalış´ın ise Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonunda görev yapacakları sanılıyor. CHP´nin bir vekili Çetin Arık da hekim olduğu için tıpkı Tekden ve Çalış gibi aynı komisyonda görev yapabilir.
MHP´nin üç milletvekilinden Yusuf Halaçoğlu´nun grup başkanvekilliği görevini sürdürmesi beklenirken, diğer iki vekil H.Ali Kilci ve Süleyman Korkmaz´ın da, komisyonlarda görev yapmaları bekleniyor. Bazı çevreler Kilci´nin daha etkin bir göreve getirilme ihtimalinin bulunduğunu dillendiriyorlar.Kilci´nin, Sanayi-Ticaret, Korkmaz´ın ise ve KİT veya Dilekçe Komisyonu´nda görev alma ihtimalleri var?
Milletvekillerimizin bu rüyaları öncelikle bir koalisyonun kurulmasına bağlı? AK Parti-MHP veya AK Parti-CHP koalisyonuna göre, komisyon üyelikleri değişmese de başkanlıkları değişecek?.Bir hükümetin kurulamaması ihtimali karşısında ise komisyonlara seçilecek milletvekilleri toplantı dahi yapamayacaklar.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı